Η υποδοχή των νέων για τον αυξημένο πληθωρισμό και την επιτάχυνση της πολιτικής οικονομικής σύσφιξης στις ΗΠΑ με την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη FED δεν μπορούσε να έχει άλλη υποδοχή από τις αγορές.
Η αναπροσαρμογή για το ασφάλιστρο κινδύνου και η «απαίτηση» υψηλότερης αμοιβής από τις αγορές αξιογράφων οδήγησαν σε δύο αλλεπάλληλα sell-off, απόλυτα εναρμονισμένα με την τάση στο εξωτερικό.
Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε την Παρασκευή καθώς το ενδεχόμενο επιχειρηματικής συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βελτίωσε το κλίμα.
Αν τελικώς βρισκόμαστε κοντά σε μια επιχειρηματική συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων η Ελληνική Αγορά δικαιούται ένα διάλειμμα από το πτωτικό σπιράλ των τελευταίων εβδομάδων. Εκτός από τα ποσοτικά δεδομένα του deal η αγορά θα αξιολογήσει και τις ποιοτικές παραμέτρους αναθεωρώντας ανάλογα τη στάση σε ομοειδείς εταιρείες και κλάδους.
Σε αντίθετη περίπτωση η εσωστρέφεια θα επιστρέψει και η αγορά θα γίνει πιο αυστηρή με τις αποτιμήσεις αλλά και με ενδεχόμενη φημολογία που αφορά άλλες εταιρίες.
Το εξωτερικό ήταν ο βασικός φορέας της τάσης (και) αυτής της εβδομάδας και είναι αναμενόμενο ο τόνος να συνεχίσει να υπαγορεύεται από εκεί αφού και ο επόμενος μήνας αναμένεται πυκνός σε ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και το κόστος επιτοκίων.
Παρ' όλα αυτά η ερχόμενη εβδομάδα δεν έχει τόσο σημαντικές ανακοινώσεις σε επίπεδο μακροοικονομικών νέων που να δίνουν ένα δυνατό στίγμα στους επενδυτές. Ξεχωρίζουν οι δείκτες μεταποίησης στην Ευρώπη για τον Ιούνιο την προσεχή Τετάρτη και οι δείκτες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή οι οποίοι ωστόσο έχουν περιορισμένη επίδραση στις αγορές.
Το γεγονός ότι το καθοδικό ράλι έχει συμπιέσει σημαντικά και γρήγορα τις αποτιμήσεις και η απουσία κάποιων μακροοικονομικών αναφορών υψηλού ενδιαφέροντος ενδεχομένως να αποφορτίσει την εικόνα των διακυμάνσεων και να δώσει κάποιες ευκαιρίες ανοδικής διόρθωσης των στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί από την έντονη πτώση. Το γεγονός επίσης της ημερολογιακής λήξης του εξαμήνου σε εννέα συνεδριάσεις μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιες αντίρροπες αγοραστικές δυνάμεις.
Τεχνικά, οι 850 μονάδες του Χρηματιστήριο Αθηνών φάνηκαν αδύναμες να συγκρατήσουν τη δυναμική της πτώσης η οποία εκτονώθηκε βραχυπρόθεσμα στις 814,37 μονάδες. Οι ημερήσιοι ταλαντωτές στο σημείο αυτό δεν εισήλθαν σε υπερπουλημένες ζώνες ωστόσο τα ωριαία διαγράμματα βρέθηκαν σε σφοδρές υποτιμήσεις με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν κάποια ανοδικά αντανακλαστικά. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ελάχιστο πέρας τις 850 μονάδες ενώ στην ζώνη 859 – 854 εντοπίζεται καθοδικό χάσμα τιμών το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την επιτάχυνση της πτώσης κατά την τρέχουσα εβδομάδα.
Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολη, οι αγοραστές θα κληθούν να αυξήσουν τη συναλλακτική δραστηριότητα τους προκειμένου να απορροφήσουν την προσφορά δεδομένης της έντασης των πωλήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάσπαση των 850 μονάδων.
Παρόλα αυτά οι προϋποθέσεις επιστροφής της ανοδικής τάσης αποκαθίστανται σε επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 885 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών, ένα μάλλον δύσκολο εγχείρημα τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν εντός και εκτός της Ελληνικής Αγοράς.
Οι συνελεύσεις και οι αποκοπές μερισμάτων δεσπόζουν στην εγχώρια οικονομική ατζέντα της προτελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου. Χωρίς το μέρισμα διαπραγματεύονται την Τρίτη οι μετοχές της Inform Lycos (?0,04), της Μοτοδυναμικής (?0,041) και του Πλαισίου (?0,10). Την Τετάρτη η μετοχή της AS Company θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης (?0,11) ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η Μυτιληναίος (?0,42). Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα οι αγορές των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές.