Σε πείσμα άλλης μιας ασυνήθιστα δύσκολης χρηματιστηριακής συγκυρίας η ελληνική αγορά δεν τα έχει πάει άσχημα μέχρι τώρα. Κάνοντας το πρώτο ταμείο του α’ τριμήνου η απόσταση που χωρίζει τον Γενικό Δείκτη από την αρχή της χρονιάς είναι οριακή, όταν ο μέσος όρος των Ευρωπαϊκών αγορών βρίσκεται στο -5%. Υπάρχουν βέβαια και οι αγορές του Περού και της Τουρκίας που κερδίζουν 20,8% και 16,9% από την αρχή του έτους αλλά υπολογίστε και μια υποτίμηση του νομίσματος περίπου 10% για να έχουμε τη σύγκριση σε ευρώ.
Το σενάριο της χρονιάς φαίνεται να εξελίσσεται ως εξής: Σε ένα αρνητικό χρηματιστηριακό περιβάλλον η ελληνική αγορά δείχνει να έχει μια πιο αμυντική στάση, έχοντας καταγράψει α) τις άμεσες συνέπειες σε εταιρίες που έχουν έκθεση στη Ρωσική και Ουκρανική αγορά β) τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και των αυξήσεων στις α’ ύλες και γ) των μειώσεων των τουριστικών αφίξεων από τις χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ήδη μια πρώτη καθοδική αναθεώρηση κερδών μπορεί να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε τιμολογώντας το μεγαλύτερο μέρος από τη μείωση της κερδοφορίας που οφείλεται στους ανωτέρω παράγοντες. Ανάλογα, αν η κατάσταση αλλάξει προς το καλύτερο δηλαδή αν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και κυρίως ένα πιο βατό ενεργειακό κόστος για το υπόλοιπο της χρονιάς δικαιούμαστε μια υπεραπόδοση.
Η διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου σε σχέση με το παρελθόν οφείλεται α) στην καλύτερη εικόνα των τραπεζικών ισολογισμών οι οποίοι έχουν αρχίσει να εμπνέουν εμπιστοσύνη β) στη διαχείριση κρίσεων και απαιτητικών καταστάσεων ειδικού βαθμού δυσκολίας που έχουν φέρει σε πέρας οι εισηγμένες στο πρόσφατο παρελθόν β) στις μερισματικές διανομές που σε κοντινό βάθος χρόνου θα πληρωθούν και λειτουργούν ως ανάχωμα στις ρευστοποιήσεις. Ακόμα το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια προεκλογική χρονιά δε φαίνεται να «τρομάζει», όπως τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, πέραν των αναμενόμενων καθυστερήσεων που θα υπάρξουν στην ανάθεση έργων και την προώθηση κάποιων εγχειρημάτων αποκρατικοποιήσεων.
Ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας του Χρηματιστηρίου: Από το 1999 μόλις έξι χρονιές ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο ενώ η μέση μηναία απόδοση είναι 3,7%, η υψηλότερη όλων των μηνών με βάση τις παρατηρήσεις των τελευταίων 23 ετών. Από τις τελευταίες συνεδριάσεις και τα γεγονότα του Μαρτίου φαίνεται ότι η έλευση του Απριλίου θα πάρει μαζί της και τη γεωπολιτική κρίση μειώνοντας την ακραία μεταβλητότητα στις μετοχές. Εκτός αν τα πρόσφατα lockdowns της Σανγκάης πυροδοτήσουν ένα ακόμα γύρο αβεβαιότητας ή οι εκλογές στη Γαλλία βγάλουν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα. Ίσως, η μεταβλητότητα είναι η νέα κανονικότητα και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε –χρηματιστηριακά- με αυτή.