Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το χρηματιστήριο είχε να δει από τις 27 Οκτωβρίου του 2022. Όμως η ιδιαιτερότητα της χθεσινής ημέρας δεν ήταν ούτε το αρνητικό πρόσημο, ούτε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την αρχή της χρονιάς, αλλά η ενσωμάτωση των αβεβαιοτήτων που ακολουθούν στους επόμενους μήνες. Για την αγορά μια ενδεχόμενη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών δεν είναι μια υπόθεση ρουτίνας, μια αλλαγή στην ως τώρα οικονομική διαχείριση αλλά μια ουσιώδης και κρίσιμη παράμετρος προτεραιοτήτων.
Στα προηγούμενα τέσσερα χρόνια εξυγιάνθηκε ο τραπεζικός κλάδος, ολοκληρώθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου 2,2 δισ. ευρώ και η ΔΕΗ άντλησε κεφάλαια τα οποία την βοήθησαν να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη έως ακατόρθωτη άσκηση. Ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής και η φορολογία των μερισμάτων μειώθηκε, τα κέρδη των εισηγμένων σημείωσαν ιστορικά υψηλά αυξάνοντας το ενδιαφέρον από το εξωτερικό ωθώντας τις αποτιμήσεις υψηλότερα με αποτέλεσμα η ελληνική συμμετοχή στον δείκτη MSCI να αποκτήσει δέκα εταιρίες από τρεις το 2019.
Η επιδίωξη της επενδυτικής βαθμίδας ως εθνικός στόχος έθεσε ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά του κράτους. Η εμπιστοσύνη με το εξωτερικό ανακτήθηκε μετά τις «αυταπάτες» του 2015, η Ελλάδα ξαναμπήκε στον επενδυτικό χάρτη, όχι μόνο για τα ομόλογα και τις μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων αλλά σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Και πριν ήταν, αλλά το επίπεδο αυτό αφορούσε αποτιμήσεις ευκαιρίας, ήμασταν η παιδική χαρά των distressed funds.
Ως τις 28 Φεβρουαρίου η ατζέντα της επόμενης ημέρας των εκλογών θα αποτελούσε συνέχεια αυτής της εικόνας με μικρές ίσως αλλαγές. Υπό τις νέες συνθήκες θα χρειαστεί να περιμένουμε. Η επόμενη ημέρα φοβίζει διότι δεν είναι γνωστές οι προθέσεις για την οικονομία σε προγραμματικό επίπεδο από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτές. Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιες από τις προγραμματικές δηλώσεις για την οικονομία αποτελούν κοινό τόπο δύο ή τριών κομμάτων που θα συμφωνήσουν να κυβερνήσουν.
Ενδεχομένως οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής να διαφοροποιούνται σε τέτοιο βαθμό σε καίρια θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο (μεταρρυθμίσεις, επιχειρηματικό μοντέλο, φορολογία) που να μην υπάρχει καν σημείο σύγκλισης. Η συμπόρευση ενός τέτοιου σχήματος για τέσσερα χρόνια αποτελεί μια χαοτική παράμετρο για τα ελληνικά αξιόγραφα. Όσο για την επενδυτική βαθμίδα σε ένα τέτοιο περιβάλλον όλη η συζήτηση μοιάζει να έχει θεωρητικό χαρακτήρα.
Αυτή είναι μια εκδοχή του πολιτικού ρίσκου. Το Χρηματιστήριο είναι πάνω από όλα ψυχολογία. Και η ψυχολογία από την περασμένη Τετάρτη έχει αλλάξει τιμολογώντας αυτή την προφανή εκδοχή ρίσκου.