Με τις εκτενέστερες ημερήσιες απώλειες -1,58% από τα τέλη Νοεμβρίου έκλεισε σήμερα ο Γενικός Δείκτης σε αρνητική εβδομάδα, μετά από 4 ανοδικές εβδομάδες και συνολικά 16 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 22. Ρεκόρ σημειώθηκε και στη διάχυση των ρευστοποιήσεων, καθώς από όλο το ταμπλό, μόλις 20 διεσώθησαν έναντι 105 πτωτικών, ενώ καμία από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν τα κατάφερε. Ο υψηλός τζίρος επίσης αποτυπώνει τις ανησυχίες των επενδυτών, συνολικά σήμερα στα 100 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το ΧΑ παραμένει σε ανοδικό έδαφος μεσοπρόθεσμα, κάτι που επιβεβαιώνεται αφενός από την παραμονή (προς ώρας) πάνω από το πλέγμα στηρίξεων των 925-930 μονάδων, που οριοθετούσαν την επί 44 εβδομάδες παραμονή του Δείκτη σε στενό εύρος διακύμανσης˙ αφετέρου από την πολύ καλύτερη εικόνα που έδειξε σε σχέση με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς επί παραδείγματι ο S&P 500 καταγράφει ήδη ζημίες -4,58% και ο DAX40 -2,27%, ενώ εμείς κλείνουμε την πτωτική μας εβδομάδα με μόλις -0,86%.
Επίσης, παρά τις εκτενέστατες απώλειες και την ομοβροντία πωλήσεων, η εικόνα παραμένει αισιόδοξη, και κάθε τέτοια διόρθωση (διότι περί αυτού πρόκειται αυτήν τη στιγμή) είναι ευκταία για την αποσυμπίεση και την εμφάνιση νέων ενδιαφερομένων αγοραστών.
Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, παρά τις σημερινές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο (ΔΤΡ -1.45%, ΕΤΕ -1,82%, ΑΛΦΑ -1,16%, ΠΕΙΡ -1,83%, ΕΥΡΩΒ -1,34%), εκείνες διατηρούνται σε ανοδικό μοτίβο, ίσως και από τις καλύτερες συμπεριφορές σε όλο το ταμπλό. Να σημειωθεί, δε, ότι για άλλη μια φορά αντιστάθηκε σε σχέση με τη λοιπή αγορά, με μικρότερες συνολικά απώλειες.
Κοντά τους, οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ και ΕΛΠΕ φαίνεται να ακολουθούν ανοδικότητα με πολύ συνεπή τρόπο, ενώ και από τη μεσαία, οι CENER, ΠΡΟΦ, ΕΝΤΕΡ, ΚΡΙ και ΠΑΠ έχουν πολύ καλό στήσιμο για τη συνέχεια.
Άξιες μνείας οι μετοχές της πληροφορικής που παρά τη μικρομεσαία του κεφαλαιοποίηση δεν υπέστησαν μεγάλες απώλειες, τηρουμένων των αναλογιών, και συμπεριφερόμενες με πολύ καλή επενδυτική βάση που θα μας χρειαστεί για τη συνέχεια, ταυτόχρονα με τα μεγάλα χρηματικά κεφάλαια που εισέρχονται και αναμένεται να εισέλθουν και να τις επηρεάσουν μέσω πακέτων στήριξης.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΙΝΚΑΤ μπήκε στον χορό της ΑΜΚ της, με τους όρους να έχουν ανακοινωθεί και που το ταμπλό, προς το παρόν, δείχνει να τιμάει, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με premium, έχοντας επίσης υπεραποδόσει όλο αυτό το διάστημα.
Στην αγορά παραγώγων, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση παρατηρήθηκε υπέρμετρη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα ΣΜΕ της Alpha Bank, σήμερα στα 32,6 εκατ. ευρώ ονομαστική αξία, ενώ για προφανείς λόγους διαπραγματευόταν με discount το ΣΜΕ της ΜΠΕΛΑ (-6,61% αντί -0,76% της spot).
Κλαδικά, Εμπόριο (-2,63%), Ενέργεια (-2,39%), Πρώτες Ύλες (-2,33%) και Βιομηχανικά Προϊόντα (-2,1%) πιέστηκαν το περισσότερο. Συνολικά, πέρασαν 18,79 εκατ. ευρώ σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών σε CENER, ALFA, OTE και ΤΕΝΕΡΓ.
Στα διεθνή, είδαμε την αδυναμία του S&P 500 να κρατήσει, αρχικά, και να επανακατακτήσει, στη συνέχεια τις 4620 μονάδες, ένα επίπεδο που θα κρατήσουμε για καιρό σαν άξονα περιστροφής, καθώς υποβόσκει μια πτωτικότητα που μπορεί να φέρει περαιτέρω πιέσεις τόσο σε εκείνον, όσο και στις λοιπές αγορές.
Διανύουμε μια περίοδο όπου η Fed θα παρέμβει πλέον στην επιτοκιακή στόχευση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, και παρόλο που εν μέρει έχει προεξοφληθεί, πάντα αφορά σε ένα κομβικό σημείο για τις αγορές. Εξάλλου, το ακριβές χρονοδιάγραμμα και η ένταση θα κρίνουν και την κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών, με μοναδικό αγκάθι και μάλλον νέα μεταβλητή την κρίση στις σχέσεις των χωρών της Μ. Ανατολής με πρωταγωνίστρια την Υεμένη, κάτι που έως τώρα οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του πετρελαίου (σε νέα υψηλά επταετίας), που με τη σειρά του λειτουργεί επιβαρυντικά στο ύψος του πληθωρισμού, σε υψηλά 40ετίας στις ΗΠΑ (7%).
Η Wall Street συνεχίζει πτωτικά με απώλειες -1,02% στον S&P500, -0,55% στον Dow 30 και -1,60% στον Nasdaq100, με τον DAX40 να έχει βυθιστεί στο -2,74% και τους EUrostoxx 50 και 600 στο -2,18% και -2,26% αντίστοιχα.