Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης με εβδομαδιαίες απώλειες 0,85%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης με εβδομαδιαίες απώλειες 0,85%

Με πολύ χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα 35 εκατ. ευρώ, τον χαμηλότερο τζίρο της εβδομάδας και μέτριο εύρος διακύμανσης 6 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 866,81 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,35%.

Κύριος πρωταγωνιστής ήταν η μετοχή της Lamda Development, τόσο από πλευράς ποσοστιαίας μεταβολής (+6,38%) όσο και από άποψη ημερήσιου τζίρου (6,21 εκατ. ευρώ, 3 φορές ανώτερο του μεσοσταθμικού).

Η γενικότερη αίσθηση της σημερινής συνεδρίασης ήταν αδιάφορη. Αυτό προκύπτει κυρίως από την ανάλυση της σημερινής συμπεριφοράς σε σχέση με αυτήν όλης της εβδομάδας, που θα αναλυθεί και παρακάτω επισταμένα. 

Διότι η απώλεια των 885 μονάδων και η μετέπειτα τεχνική επιβεβαίωση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οριοθέτησε μια αρνητική περιοχή εντός της οποίας κινούμαστε ήδη, και που σήμερα συνεχίσαμε να επιδεικνύουμε αδυναμία προσπέλασής της.

Γενικός Δείκτης

Ωστόσο, όπως παρατηρείται αδυναμία ανοδικής αντίδρασης, έτσι παρατηρείται και απροθυμία περαιτέρω ρευστοποιήσεων που θα οδηγούσαν τον Δείκτη άκοπα στις 825 μονάδες. Είναι εξάλλου προφανές ότι η πλαγιολίσθηση των τελευταίων αρκετών συνεδριάσεων είναι αποτέλεσμα έλλειψης αγοραστών, και όχι εμφάνισης πωλητών. Προς επιβεβαίωση στέκει το επίπεδο 853-856 μονάδες που δοκιμάστηκε δύο φορές ενδοσυνεδριακά (21 Μαΐου και 8 Ιουλίου) κι έτσι έχουμε αν μη τι άλλο κι ένα καλό stop στις όποιες αγοραστικές θέσεις.

Γενικός Δείκτης

Και παρόλο που παρόμοια ανάλυση στέκει και για τον Δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης FTSE 25, ο οποίος παρατηρείται ισχυρά συσχετισμένος με τον Γενικό, τα ίδια δεν ισχύουν για τον Τραπεζικό. Ο ΔΤΡ έχει συντηρήσει ένα ανοδικό μοτίβο, επιδεικνύοντας παράλληλα ιδιαίτερη ανθεκτικότητα -τηρουμένων των αναλογιών- συνυπολογίζοντας ότι η Alpha Bank φλερτάρει με την τιμή της πρόσφατης ΑΜΚ της, κάτι που επισημαίνεται ως ψυχολογικό όριο, κάτω του οποίου θα υπάρξουν ισχυρές πωλήσεις.

FTSE 25

Ο ΔΤΡ έχει τις 510-515 μονάδες ως σημαντικότατη στήριξη σε αυτό το αργόσυρτο καθοδικό σπιράλ, ενώ τα πάντα θα κριθούν με την ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση των 560 (κλείσιμο ημέρας), από όπου θα εκκινήσει ένας νέος γύρος αγορών.

ΔΤΡ

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η αγορά της Αθήνας θύμισε «έρημο τοπίο», με ελάχιστο ενδιαφέρον, εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές και σχεδόν καθημερινή ολίσθηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα. Τούτο είναι αληθές όχι τόσο υπό το πρίσμα της απόλυτης παρατηρηθείσας συναλλακτικής δραστηριότητας (περ. 600 εκατ. ευρώ), όσο από την αδυναμία σοβαρής αντίδρασης από τη ζώνη 856-874 μονάδων, με εμφανή τα σημάδια διστακτικότητας.

Εξάλλου, η σημαντική έξαρση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών της Τρίτης (315.6 εκατ. ευρώ) και της Τετάρτης (115) προέκυψε συνέπεια της αναδιάρθρωσης του MSCI Standard και την ενσωμάτωση σε αυτόν της μετοχής της Alpha, διότι πολύ απλά πάνω από τα 2/3 του προαναφερθέντα όγκου προήλθε από συναλλαγές σε αυτήν.

Έτσι, η εβδομάδα που πέρασε, είχε περισσότερη ένταση στις πτωτικές συνεδριάσεις, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να γείρει και πάλι στην πλευρά των πωλητών με εβδομαδιαίες απώλειες 0,85% (FTSE 25 -1,39%, ΔΤΡ -1,17%).

Την ίδια ώρα, η τελευταία συνεδρίαση σήμερα Παρασκευή που κύλησε εν αναμονή της βραδινής έκθεσης της Fitch για το αξιόχρεο της χώρας, ανέδειξε την απροθυμία των αγοραστών να οδηγήσουν τις τιμές σε απόσταση ασφαλείας από την διακεκαυμένη ζώνη και τον Δείκτη να μην μπορεί να απομακρυνθεί πειστικά για 7η συνεδρίαση από τις 864 μονάδες, όπου στηρίζεται στον εκθετικό κινητό μέσο όρο τιμών των 100 ημερών, δείχνοντας πως προσπαθεί να δημιουργήσει έναν εύθραυστο πυθμένα. 

Οι απροσδόκητες υγειονομικές εξελίξεις με την αστραπιαία μετάδοση της παράλλαξης «Δέλτα» έχουν προφανώς θορυβήσει τις αγορές και καθίστανται αφορμή για να καλλιεργηθούν σενάρια βαθύτερης διόρθωσης στα χρηματιστήρια, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και το ελληνικό, εφόσον το προσεχές διάστημα διαφανεί πως θα μπορούσε να επιφέρει νέο πλήγμα στην ανάκαμψη των οικονομιών. Δεν πρέπει να αμελείται εξάλλου το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατώφλι εξελίξεων ως προς τη νομισματική τους πολιτική.

Στο εσωτερικό, μέρος της αδυναμίας αυτής οφείλεται στον τραπεζικό δείκτη που μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank βρίσκεται υπό πίεση χωρίς να μπορεί να δώσει κατεύθυνση στην αγορά, ενώ εξίσου προβληματική για την πορεία της αγοράς είναι και η αδυναμία μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που συνδέονται με τα μεγάλα αναπτυξιακά projects να ολοκληρώσουν τη διορθωτική τους κίνηση και να προσελκύσουν εκ νέου το ενδιαφέρον.

Εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο της αργής διορθωτικής κίνησης των τιμών αποτέλεσαν σήμερα κυρίως εταιρείες με θετικές επιχειρηματικές ειδήσεις.

Η μετοχή της Lamda Development η οποία με την αντίδρασή της έδειξε ότι πείθει ξένα επενδυτικά funds για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών στο Ελληνικό και ειδικά για το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν τα έργα real estate στην περιοχή, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία κατέγραψε άνοδο 2,34% αντιδρώντας από τεχνικά επίπεδα, στον απόηχο θετικών εκτιμήσεων για τα μεγέθη του ομίλου μετά την απορρόφηση του Ήρωνα και των επιτυχημένων κινήσεων στον τομέα των παραχωρήσεων, αλλά και η Aegean Airlines η οποία αντέδρασε ανοδικά στις θετικές εκτιμήσεις που διατύπωσε η διοίκηση της εταιρείας κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση.

Ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο που έχουμε μπροστά μας είναι η διαδικασία ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Με αναλογία 1.25 νέων για κάθε 2 παλαιές, σε τιμή διάθεσης τα 0,9 ευρώ, η εταιρεία ζητά να αντλήσει έως 120.528.001,8 € ώστε να εκδώσει 133.920.002 νέες μετοχές με ονομαστική αξία 0,04 €. Χτες ήταν η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της τιμής της μετοχής της εταιρείας με το δικαίωμα προτίμησης και σήμερα η αποκοπή δικαιωμάτων προτίμησης και η σχετική προσαρμογή της τιμής.

Ένα παράδοξο είναι η μικρότερη του συνηθισμένου περίοδος διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης (21-29 Ιουλίου, ήτοι 7 συνεδριάσεις). Το κυριότερο όμως σημείο, και το εξ αρχής χαρακτηριστικό της ΑΜΚ είναι ότι ο βασικός μέτοχος (Reggeborgh) αυξάνει το ποσοστό του από 27,34% σε 42,3%, με τον δεύτερο (Greenhill) να μειώνει από 25,58% σε 20,32%, προφανώς υπό την αίρεση της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων της πρώτης, κάτι που η ίδια επιβεβαίωσε. Τέλος, τα τυχόν αδιάθετα δεν θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.