Ο κλάδος της πληροφορικής είναι η απάντηση στην ερώτηση «γιατί να μπει μια εταιρεία στο χρηματιστήριο;» Το ράλι των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή λογισμικού θυμίζει άλλες εποχές και σίγουρα έχει δικαιώσει όσους πίστεψαν έγκαιρα στις δυνατότητες του κλάδου.
Ο κλάδος του λογισμικού έχει αφήσει πολύ μακρυά τη φετινή απόδοση του Γενικού Δείκτη με την καλύτερη εταιρεία να καταγράφει ετήσια κέρδη 201% και τη χειρότερη να βρίσκεται στο «πενιχρό» +17%. Πέρα από τις χρηματιστηριακές εντυπώσεις ωστόσο υπάρχουν και ουσιώδεις βελτιώσεις στους ισολογισμούς των εταιρειών που αφορούν την ανάπτυξη των εργασιών τους τα περιθώρια κερδοφορίας και τη ρευστότητα.
Ο κύκλος εξαγορών που άνοιξε το 2019 συνεχίζεται και αυτό έχει τη σημασία του αφού ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποιος ισχυρός πόλος που να αποτελεί σημείο αναφοράς στις επιμέρους δραστηριότητες του κλάδου. Το τοπίο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, τα μεγέθη τώρα αποκτούν νόημα και όσες εταιρείες έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βρίσκονται υπό στενό μαρκάρισμα όχι μόνο των εισηγμένων εταιρειών ή μεγάλων ομίλων αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.
Το ζητούμενο πίσω από τις ζυμώσεις του κλάδου είναι η παροχή καθετοποιημένων λύσεων που θα προσωποποιούν το προϊόν καθιστώντας τη μετακίνηση του πελάτη σε άλλες εταιρείες ασύμφορη ή απλά αδύνατη. Με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες μεγεθύνουν τα περιθώρια κέρδους τους αποσβένοντας πιο γρήγορα το κόστος εξαγορών ή την επένδυση για την ανάπτυξη των προϊόντων τους αφού έχουν επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα από έτος σε έτος.
Οι αποτιμήσεις έχουν ξεφύγει από την κλασσική προσέγγιση των πολλαπλασιαστών επί των καθαρών κερδών και της επιχειρηματικής αξίας. Η αποτίμηση γίνεται σε «φορές τις πωλήσεις» ειδικά σε όσες εταιρείες το λειτουργικό περιθώριο βρίσκεται πάνω από το 25%.
Επίσης, η προοπτική των νέων έργων (5-6 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει δημιουργήσει δυνητικό ανεκτέλεστο που επί του παρόντος φαίνεται να βρίσκεται πάνω από τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους που διαθέτουν.
Όσο για την ανάγκη ανανεώσεων και επικαιροποιήσεων των προγραμμάτων, αυτή την υπόθεση φαίνεται να την συντηρεί το ελληνικό κράτος: οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία και το φορολογικό περιβάλλον κρατούν πάντα ακμαίες τις πωλήσεις των λογιστικών πακέτων ενώ η υιοθέτηση ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει επιταχύνει το ρυθμό ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Το Χρηματιστήριο εδώ έχει παίξει το ρόλο του αντλώντας κεφάλαια που έγιναν επενδύσεις με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας. Η δυναμικότητα έγινε τζίρος και ο τζίρος κέρδη και μερίσματα, δημιουργώντας υπεραξία για τους επενδυτές.
Η κεφαλαιοποίηση της καλής πορείας μιας εταιρείας είναι η πεμπτουσία του χρηματιστηριακού μηχανισμού. Και υπό αυτό το πρίσμα ο κλάδος πήρε επάξια την πρώτη θέση στο ταμπλό στην παραγωγή υπεραξιών.
Η εικόνα του εξαμήνου του κλάδου πληροφορικής
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.