Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο καθώς δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη αποπληθωρισμός σε ευρεία κλίμακα παρόλο που ο ρυθμός ανόδου των τιμών καταναλωτή έχει επιβραδυνθεί, εκτιμά το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel.
H νομισματική αρχή της ευρωζώνης έχει αυξήσει το κόστος χρήματος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022 και έχει προϊδεάσει για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, με την Schnabel να μην αποκλείει παρόμοια κίνηση και τον Μάιο.
Σε δηλώσεις της η αξιωματούχος της ΕΚΤ τονίζει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ευρύς αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη και τα επιτόκια του ευρώ πρέπει να φτάσουν σε επαρκώς ανασταλτική περιοχή. Η πρόθεση της ΕΚΤ είναι να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα μέχρις ότου διαπιστώσει πειστικές ενδείξεις ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο της, δηλαδή κοντά στο 2%.
Το αν θα υπάρξει αύξηση 50 μονάδων βάσης και τον Μάιο θα εξαρτηθεί από τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία.
Από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει υποχωρήσει γύρω στις δύο ποσοστιαίες μονάδες και είναι πιθανή νέα πτώση μετά τη διόρθωση στις τιμές φυσικού αερίου.
Ωστόσο, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν επίμονες, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να «κολλήσει» σε επίπεδα υψηλότερα του στόχου του 2% της ΕΚΤ. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο και οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός στις 20 οικονομίες της ευρωζώνης που χτύπησε το 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 θα επιβραδυνθεί στο 5,6% φέτος και στο 2,5% το 2024. Η Κομισιόν προβλέπει ταχύτερη επιβράδυνση από το 6,1% που εκτιμούσε προηγουμένως για φέτος και το 2,6% για το 2024.
Σύμφωνα με την αξιωματούχο της ΕΚΤ, η νομισματική πολιτική μέχρι στιγμής είχε περιορισμένη επίδραση στον πληθωρισμό καθώς παίρνει χρόνο στις αυξήσεις επιτοκίων μέχρις ότου προκαλέσουν αισθητές συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Το ακριβότερο χρήμα θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ύφεση. Μία ομαλή προσγείωση εξακολουθεί να είναι εφικτό σενάριο.
Η ΕΚΤ θα αρχίσει να συρρικνώνει το φουσκωμένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της από τον Μάρτιο ώστε να ανεβάσει το κόστος δανεισμού και ήδη μέρος της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων προεξοφλεί την κίνηση αυτή. Η ΕΚΤ σχεδιάζει αρχικά να αφήσει γύρω στα 15 δισ. ευρώ χρεογράφων να λήξουν.