H ψυχολογία των επενδυτών του S&P 500
Shutterstock
Shutterstock

H ψυχολογία των επενδυτών του S&P 500

Για δεύτερο μήνα στη σειρά, η συμπεριφορά των παγκόσμιων αγορών δείχνει πως πιθανότατα σε αυτή τη χρονική φάση να έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Η ύφεση με την οποία φλερτάρει η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως δεν θα είναι βαθιά.

Η διάθεση της επενδυτικής κοινότητας δείχνει να μεταβάλλεται αισθητά και οι ταύροι εκτοπίζουν προς το παρόν τις αρκούδες. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως οι μετοχές αποτελούν διαχρονικά τις καλύτερες μακροπρόθεσμες επενδύσεις ακόμα και μέσα σε συνθήκες κρίσεων και πολέμων.

Ο δείκτης S&P 500, κινείται ήδη από τον Ιανουάριο σταθερά πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο των 200 ημερών, με τους ιδιώτες επενδυτές να έχουν κλείσει θέσεις short αξίας $300 δισ. Την ίδια στιγμή οι αγορές μετοχικών ETFs από την πλευρά των ιδιωτών μικροεπενδυτών κάλυψαν τον Ιανουάριο το 23% του συνολικού όγκου των συναλλαγών. Ένα ποσοστό που ξεπερνά ακόμα και το αντίστοιχο 22% του 2021, που οφείλονταν σε σημαντικό βαθμό στη φρενήρη ζήτηση για τα περίφημα «meme stocks».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΙΙ (American Association of Individual Investors), η ψυχολογική διάθεση των ιδιωτών επενδυτών έχει μεταβληθεί άρδην μέσα στο 2023. Όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα, οι «ταύροι» έχουν υπερβεί το 34,1% του συνόλου των επενδυτών από 28,4% που ήταν τον Ιανουάριο. Παράλληλα οι «αρκούδες» έχουν υποχωρήσει από το 36,7% στο 28,8%

Συγκρίνοντας με τα στοιχεία του 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό που είχαν καταγράψει οι «αρκούδες» ήταν 60,9% τον Σεπτέμβριο του 2022 και το υψηλότερο ποσοστό των «ταύρων» ήταν στο 37,5%. Οπότε όπως φαίνεται έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας, όσον αφορά στην ψυχική καταπόνηση και την αγοραστική διάθεση των επενδυτών.

Στο ακόλουθο γράφημα απεικονίζεται η διάθεση του συνόλου των επενδυτών μέσα από το δείκτη απληστίας και φόβου, τον γνωστό Fear & Greed Index του CNN.

Ο δείκτης βρίσκεται στο 71 παραμένοντας πάνω από το 55 για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή η ψυχολογία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κινείται συνεχώς πάνω από τα όρια της απληστίας. Πριν από ένα μήνα βρισκόταν στο 64 και πριν από ένα έτος στο 32, που αντιστοιχεί στην κατάσταση του φόβου.

Στο ακόλουθο διάγραμμα παρακολουθούμε την πορεία του Fear & Greed Index, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Φαίνεται χαρακτηριστικά πως στις 12 Μαΐου του 2022, η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών είχε οδηγήσει το δείκτη στο 3. Δηλαδή στον απόλυτο φόβο. Ενώ το πρόσφατο υψηλό του ήταν στο 79 δηλαδή στην «υπερβολική απληστία» (extreme greed) στις 7 Φεβρουαρίου 2023.

Στο ακόλουθο διάγραμμα, παρακολουθούμε την πορεία του δείκτη S&P 500, σε σχέση με τον κινητό μέσο όρο των 125 ημερών. Όπως βλέπουμε μετά την ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ 125 στις 3.922 μονάδες ο S&P 500 κινείται υψηλότερα και σε μια απόσταση της τάξης των 130 μονάδων.

 

 

Ο δείκτης stock price strength που συγκρίνει των αριθμό των μετοχών που καταγράφουν νέες υψηλές τιμές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε σχέση με τον αριθμό των μετοχών που καταγράφουν νέα χαμηλά. Διακρίνουμε με ευκολία πως το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε το περασμένο δωδεκάμηνο έχει ανατραπεί προς τη θετική κατεύθυνση.

 

 

Με βάση τον «δείκτη put and call options», που καταγράφει τη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των puts και τα calls και βρίσκεται στο 0,87, η διάθεση των επενδυτών ρέπει προς την ακραία απληστία.

 

Τέλος, ο δείκτης VIX γνωστός και σαν δείκτης τρόμου, βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη με τιμή 19,38. Βρίσκεται οριακά χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών, που καταγράφει τιμές οριακά πάνω από το 20. Η ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ θα οδηγήσει στην αναστροφή της κίνησης του VIX, η οποία ωστόσο δεν αρκεί για τη γενικότερη αλλαγή του κλίματος.

 

Και για να έχουμε υπ’ όψιν μας τη μεγάλη εικόνα, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο πίνακα, η bullish διάθεση βρίσκεται στον ιστορικό μέσο όρο, ενώ η ουδέτερη και bearish διάθεση βρίσκονται αισθητά κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο. Γεγονός θετικό.