Tα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη δείχνουν πιθανή κορύφωσή του, εξέλιξη που ανακουφίζει τους επενδυτές καθώς η κεντρική τραπεζα των ΗΠΑ δεν θα βρεθεί υπό πίεση να επισπεύσει τον περιορισμό της έκτακτης στήριξης που παρέχει. Ωστόσο, επιμένουν οι ανησυχίες ότι η άνοδος του πληθωρισμού επηρεάζει αρνητικά την αγορά ομολόγων και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.
Η άνοδος των τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο παραμένοντας ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών σε ετήσια βάση, κάτι που δεν εμπόδισε τους χρηματιστηριακούς δείκτες S&P 500 και Dow Jones να κλείσουν σε ιστορικό ρεκόρ ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε σχεδόν όλες τις λήξεις.
Η εκτίμηση πολλών επενδυτών είναι ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη της Federal Reserve πως η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική και οφείλεται εν μέρει στις στενώσεις της προσφοράς που θα ομαλοποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει ανεβασμένος και διαβρώνει την αξία των ομολόγων καθώς και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Πρόσθετη ανησυχία είναι το ότι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων φαίνεται να χτύπησε κορυφή καθώς και οτι η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 παραμένει μια απειλή για την οικονομία με τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο ενισχύουν την πεποίθηση της Fed πως μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα χωρίς να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα ξεφύγει και είναι λογικό οι αγορές να αντιδρούν με ανακούφιση, εκτιμούν οι αναλυτές στην TD Securities.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει τις αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολάρια μηνιαίως στα πλαίσια της ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο να τονώσει την κατανάλωση και τις δανειοδοτήσεις.
Το μεγάλο ερώτημα που πλανάται στους επενδυτικούς κύκλους είναι το πότε και με τι ρυθμό θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές αυτές. Πόσο σύντομα και πόσο γρήγορα;
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, τα στοιχεία πληθωρισμού τον Ιούλιο ενισχύουν την εκτίμηση της Fed οτι πιθανότατα στους τελευταίους μήνες σημειώθηκε η κορύφωσή του.
Παράλληλα, η κορύφωση του πληθωρισμού ενδέχεται να συμπέσει με την αναμενόμενη κορύφωση του ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο. Μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πάνω από 440 επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500 είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα και γενικότερα τα κέρδη εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 93%, σύμφωνα με την IBES.
«Η απότομη αύξηση κερδών και πληθωρισμού λένε το ίδιο πράγμα, πως πριν ένα χρόνο η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη και φέτος βλέπουμε ανάκαμψη», σχολιάζουν οι αναλυτές της Wells Fargo Investments. «Οι μετοχές παραμένουν πιο ελκυστικές από τα ομόλογα καθώς αναμένουμε ρυθμό αύξησης της κερδοφορίας γύρω στο 10% τον επόμενο χρόνο και τα επιτόκια να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα».
Από το τέλος Μαρτίου η απόδοση στα 10ετη ομόλογα ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 40 μονάδες βάσης, ενώ οι μετοχές τεχνολογίας και επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουν κάνει κούρσα 17%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Spartan Capital Securities στη Νέα Υόρκη, τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο αποτελούν θετική εξέλιξη για τις μετοχές.
Όμως, στο ερώτημα αν ο φόβος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού έχει πλέον εξαφανιστεί από τα ραντάρ η απάντηση είναι ότι «όχι, σε καμία περίπτωση».