Γιατί «βλέπει» πως το ράλι στις αγορές εξαντλείται
Shutterstock
Shutterstock
Goldman Sachs

Γιατί «βλέπει» πως το ράλι στις αγορές εξαντλείται

Τα hedge fund που πόνταραν ότι οι μετοχές παγκοσμίως θα σημείωναν πτώση αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις αυτές την προηγούμενη εβδομάδα με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2015. 

Στο ράλι των μετοχών μετά την απόφαση της Fed  που επιβράδυνε τον ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων, συνέβαλλε και η προσδοκία στις αγορές οτι τα επιτόκια είναι πολύ κοντά στην κορύφωσή τους. Για τα hedge fund που είχαν σορτάρει, όμως, η πίεση έγινε αφόρητη.

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ο ρυθμός με τον οποίο τα hedge fund έκλεισαν τις θέσεις «short» ήταν ταχύτερος και από αυτόν που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2021, τότε που οι μικροεπενδυτές συντονίστηκαν με σκοπό να πιέσουν τους θεσμικούς σορτάκηδες να κλείσουν τις θέσεις τους σε μετοχές όπως της Gamestop και της AMC Entertainment.

Oι μαζικές αγορές των μετοχών αυτών από μικροεπενδυτές που συντονίστηκαν στον ιστότοπο Reddit και εκτέλεσαν εντολές μέσω της πλατφόρμας συναλλαγών Robinhood προκάλεσε μεγάλο «short squeeze» στα funds με θέσεις short. 

To short squeeze της περασμένης εβδομάδας ακολούθησε την κούρσα των μετοχών μετά την κίνηση της Fed την Πέμπτη. O δείκτης Nasdaq, όπου οι μετοχές τεχνολογίας έχουν μεγάλη βαρύτητα, κέρδισε 3,25%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο μηνών. 

Μία ημέρα μετά όμως, τα φρέσκα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ήταν πιο δυνατά από τις προβλέψεις, προκάλεσαν διόρθωση στις αγορές μετοχών επαναφέροντας τις ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει επιθετική στο μέτωπο των επιτοκίων για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs σε έκθεσή της, οι μεγαλύτερες θέσεις «short» των hedge funds ήταν σε βιομηχανικές μετοχές και σε μετοχές τεχνολογίας.

Το ράλι της Wall Street τον Ιανουάριο μπορεί να είναι ότι καλύτερο είχε να δώσει η χρηματιστηριακή αγορά φέτος, εκτιμούν οι strategist της επενδυτικής τράπεζας. Μετά από άνοδο 8% από το ξεκίνημα του 2023, οι αποτιμήσεις ενσωματώνουν τις βελτιωμένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων. 

Παράλληλα, όμως, οι τρέχουσες αποτιμήσεις σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα επιτοκίων και τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια  για επέκταση της κούρσας. Παρόμοια εκτίμηση με τη Goldman Sachs εκφράζει και ο επικεφαλής strategist της Morgan Stanley.

H Goldman ανέβασε την τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P500 για το πρώτο τρίμηνο στις 4.000 μονάδες από τις 3,600 πριν. Διατηρεί τον στόχο των 4.000 για το τέλος του 2023, που σημαίνει ότι δεν βλέπει ανοδικά περιθώρια  για το υπόλοιπο της χρονιάς.