Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε άλλο ένα ελληνικό success story που γιγαντώθηκε στην αγορά των ΗΠΑ, ως απόλυτη έκφραση του αμερικανικού ονείρου για τις ελληνικές εταιρείες, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της VELTI. Η Globo, υπήρξε εταιρεία παράδειγμα προς μίμηση ενώ ο επικεφαλής της Κωστής Παπαδημητρακόπουλος είχε λάβει δάφνες ως Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2013 (Manager of the Year), Πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ (Συνδέσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας) για δύο θητείες και συμμετείχε στο Συμβούλιο Καινοτομίας που είχε ιδρύσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας το 2013.
Η Globo Plc ένα από τα πλέον γνωστά και προβεβλημένα success stories, μετά την θρυαλλίδα εξελίξεων που πυροδοτήθηκε από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) και αφορούσε σε "συστηματική χειραγώγηση των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας” φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά ολικής διάλυσης.
Η διαπραγμάτευση της μετοχής στο Λονδίνο έχει ανασταλεί, ενώ έχουν παραιτηθεί, ή έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, λίγα 24ωρα προτού ξεσπάσει η υπόθεση και μία ημέρα πριν από την παραίτησή του πούλησε περίπου το 10% των μετοχών της εταιρείας τις οποίες διέθετε (σήμερα διαθέτει το 7,42% του μετοχικού κεφαλαίου από 18,67% που είχε πριν).
Επίσης, ενεχυρίασε 10 εκατ. μετοχές της Globo για τις ανάγκες προσωπικού του δανείου με τη Lantau Holdings Limited, το οποίο αναμενόταν να οδηγηθεί σε καθεστώς «default» λόγω της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας.
Η Globo, τα ηνία της οποίας ανέλαβε επιτροπή από μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ζήτησε από τον ιδρυτή της επιπρόσθετες λεπτομέρειες για αυτές τις συναλλαγές. Η νέα επιτροπή διοίκησης της Globo ξεκινά έρευνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ενώ ζήτησε από τους δικηγόρους της να γνωστοποιήσουν τις εξελίξεις στις αρμόδιες αρχές και τους δανειστές της.
Όλα ξεκίνησαν όταν το fund Quintessential Capital Management, το οποίο εξειδικεύεται στο λεγόμενο «short-selling», δηλαδή επιδιώκει κερδοφορία από συναλλαγές με μετοχές που βρίσκονται σε καθοδική πορεία και έχει ανοιχτές θέσεις στις μετοχές της Globo, δημοσιοποίησε έκθεση 39 σελίδων που υποστηρίζει ότι η εταιρεία πορεύθηκε με ψέματα, πλαστές τιμολογήσεις, ανύπαρκτους συνεργάτες και μεθοδεύσεις για να παρουσιάζει υψηλό κύκλο εργασιών προκειμένου κάποια στιγμή να εισέλθει στο τεχνολογικό χρηματιστήριο των ΗΠΑ, Nasdaq.
H έκθεση του hedge fund, η οποία δημοσιεύθηκε στους «FT», σημειώνει ότι ύστερα από μήνες έρευνας μπορεί να στοιχειοθετήσει μία «συνομωσία μεγάλης κλίμακας» με στόχο την εξαπάτηση επενδυτών και δανειστών μέσω συστηματικής λογιστικής χειραγώγησης.
Η Quintessential Capital Management σημειώνει ότι η Globo κατά συρροή διογκώνει τα έσοδα και τα κέρδη της μέσα από εικονικές πωλήσεις σε εταιρείες-κελύφη που δημιούργησε και ελέγχει η ίδια και οι οποίες παρουσιάζονται ως πελάτες. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι προκειμένου να δικαιολογηθεί η δυσανάλογη σχέση εσόδων και ταμειακών ροών, άλλες εταιρείες-κελύφη παρουσιάζονται ως προμηθευτές της Globo, δημιουργώντας πλασματικά έξοδα, μέρος των οποίων μάλιστα κεφαλαιοποιούνται.
Συμπέρασμα της Quintessential Capital Management είναι ότι η Globo στηρίζεται σε πλαστές οικονομικές καταστάσεις για να εκδίδει μετοχές, να εξασφαλίζει δάνεια και να χρηματοδοτεί την εξαγορά νόμιμων επιχειρήσεων, με στόχο να συσκοτίσει το «δόλιο» τμήμα των εργασιών της και να βάλει τις μετοχές της στο ταμπλό του Nasdaq.
Το hedge fund συμπεραίνει ότι «ενώ ένα μικρό τμήμα των εργασιών είναι αυθεντικό, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον το 60% του κύκλου εργασιών της Globo είναι κατασκευασμένο».
Παράλληλα υπήρξε παρέμβαση και του οργανισμού Financial Conduct Authority της Βρετανίας, που ελέγχει υποθέσεις χειραγώγησης οικονομικών δεδομένων σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το blog των FT Alphaville αναζητούνται πλέον περίπου 104 εκατ. ευρώ, που θεωρητικά βρίσκονταν στα ταμεία της επιχείρησης, έτσι όπως τουλάχιστον ανέφεραν.
Η Globo, όπως η Velti, ξεκίνησε από την Ελλάδα, πριν απλώσει τα φτερά της στο εξωτερικό. Στη συνέχεια ωστόσο, μέσω εξαγοράς άλλης επιχείρησης, οι μετοχές της εισήχθησαν και διαπραγματεύονται στην αγορά AIM του Λονδίνου. Η εταιρεία σε λιγότερο από επτά χρόνια από έσοδα λίγων εκατομμυρίων ευρώ το 2007, ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ το 2014, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% μόνο την τελευταία χρονιά.
Όσον αφορά την θυγατρική της στην Ελλάδα είναι σαφές ότι αυτή επηρεάζεται, παρά την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Globo Technologies, όπου αναφέρει ότι δεν επηρεάζεται από την πορεία της Globo Plc., παρά το γεγονός ότι αυτή ελέγχει εμμέσως το 49% των μετοχών της Globo Technologies.
Σημειώνεται ότι η τελευταία είναι η εταιρεία από την οποία δημιουργήθηκε η Globo Plc, αλλά πριν από τρία χρόνια, σημαντικός αριθμός μετοχών μεταβιβάστηκε από τους μετόχους της βρετανικής εταιρείας σε στελέχη της ελληνικής εταιρείας. Σήμερα η Globo Technologies, υλοποιεί έργα του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 16 εκατ. Ευρώ με αναθέτουσες αρχές την ΚτΠ ΑΕ, το ΥΕΘΑ, την Ακαδημία Αθηνών, την Βουλή των Ελλήνων και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Globo Technologies δηλώνει: «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στον όμιλο Globo PLC, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εταιρεία Globo Technologies ουδεμία σχέση έχει με τις πρόσφατες ανακοινώσεις και επικείμενες εξελίξεις του ομίλου GloboPLC και αποτελεί απλή συνεργάτη και όχι μέλος του ομίλου.
Οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία ή δημοσίευμα αναρτηθεί αποτελεί ανακριβή άποψη και όχι τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Η εταιρεία Globo Technologies συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητές της με διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό στους πελάτες και συνεργάτες της» αναφέρει.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την πώληση του 51% δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επίσης από το τίμημα των 11,2 εκατ. ευρώ δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη 5,3 εκατ. Ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 25% δεν έχει αποδεσμευθεί από τους πωλητές.
Αντιόπη Σχοινά