Του Matthew Ryan*
Η προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ιδιαίτερα έντονη για τις αγορές συναλλάγματος. Μια σειρά από ανακοινώσεις σχετικά με τις αποφάσεις για την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, Αγγλίας και Ιαπωνίας οδήγησαν σε μια σχετικά ασταθή εβδομάδα για τις πράξεις σε συνάλλαγμα.
Πρώτη στη σειρά ανακοινώσεων ήταν η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία εξέδωσε την Τρίτη μια ακόμη επιφυλακτική αξιολόγηση αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού της χώρας. Σε αυτήν, αποτυπώνεται η βούληση της Τράπεζας να διατηρήσει σταθερή την πολιτική της, ενώ ταυτόχρονα προβαίνει στην παραδοχή ότι θα χρειαστεί «περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο» προκειμένου η χώρα να επιτύχει πληθωρισμό 2% (αυτό είναι το ιδανικό επίπεδο στο οποίο στοχεύει η Τράπεζα πριν αρχίσει να αλλάζει ριζικά την νομισματική της πολιτική). Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι, εδώ και καιρό, μια από τις πιο αδύναμες κεντρικές τράπεζες των G10. Η πρόσφατη έλλειψη διάθεσης να προχωρήσει σε πιο σκληρές πολιτικές δείχνει, κατά τη γνώμη μας, ότι το γιεν πρόκειται να χάσει έδαφος απέναντι στα περισσότερα νομίσματα έως το τέλος του έτους.
Ακολούθησε την Τετάρτη μια θετική αξιολόγηση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια. Είναι η δεύτερη, μόλις, φορά μέσα σε μια δεκαετία που η κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνει τα επιτόκια. Τι σημαίνουν οι δυο αυτές ανακοινώσεις για το δολάριο των ΗΠΑ και την λίρα Αγγλίας;
Για το δολάριο:
Η συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το απόγευμα της Τετάρτης ανταποκρίθηκε λίγο – πολύ στις προσδοκίες των αγορών. Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, διατηρεί σταθερά τα επιτόκια, ενώ εξακολουθεί να επιδεικνύει αξιοσημείωτη αισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής για τη χώρα, αλλάζουν πλέον ελαφρώς την επικοινωνία των εκτιμήσεών τους για την αμερικανική οικονομία στις αγορές, χαρακτηρίζοντάς την «ισχυρή» αντί για «σταθερή», όπως έκαναν έως τώρα. Παράλληλα, η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας συνεχίζει να κάνει λόγο για ισχυρές επιδόσεις στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο η Επιτροπή είχε δώσει σήμα ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι είχε αναφέρει τον Μάρτιο.
Πρόσφατα ενθαρρυντικά σχόλια από επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έρχονται να επιβεβαιώσουν τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας για συνολικά τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ εντός του 2018. Αναμένουμε την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και πάλι τον Σεπτέμβριο, και να ακολουθήσει και νέα αύξηση στη συνάντηση του Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι η αγορά ακόμη δεν έχει ενσωματώσει στην αξία του δολαρίου δυο επιπλέον αυξήσεις κατά το 2018, πιστεύουμε ότι το δολάριο των ΗΠΑ θα επιτύχει θετικές αποδόσεις σε σχέση με τα περισσότερα ισχυρά νομίσματα. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι το ράλι αυτό μπορεί σύντομα να φτάσει στο τέλος του.
Για τη λίρα:
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το απόγευμα της Πέμπτης τα επιτόκια (ήταν μόλις η δεύτερη φορά από την οικονομική κρίση του 2008) κατά 25 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 0,75%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.
Ενώ η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων είχε, ήδη, ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αξία της λίρας, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μια ενθαρρυντική -στα μάτια της αγοράς- μη αναμενόμενη κίνηση έπειτα από τη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης. Οι επικεφαλής της Τράπεζας ψήφισαν ομόφωνα την άμεση αύξηση των επιτοκίων, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ψήφο 7-2 υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.
Η Κεντρική Τράπεζα τόνισε ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν προσωρινή. Οι επικεφαλής δήλωσαν ότι η ανεργία έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να εμφανιστούν πληθωριστικές τάσεις στην εγχώρια αγορά.
Στην ενθαρρυντική είδηση της ομόφωνης ψήφου της Τράπεζας της Αγγλίας, η στερλίνα αντέδρασε αρχικά κινούμενη πάνω από 1,31 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα συνέχισε να διατηρεί επιφυλακτικό τόνο όσον αφορά σε μελλοντικές αυξήσεις. Ως αποτέλεσμα, η λίρα έπεσε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Διοικητή της Τράπεζας, Mark Carney. Ο Carney εξέφρασε ανησυχίες αναφορικά με το Brexit, αφήνοντας ανοιχτά τα ενδεχόμενα τόσο για αύξηση των επιτοκίων όσων και για τη μείωση αυτών, εφόσον οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν αρνητική πορεία.
Τα πρακτικά της συνάντησης αλλά και τα επιφυλακτικά σχόλια του Mark Carney μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν βιάζεται να ανεβάσει τα επιτόκια στο προσεχές μέλλον. Μια επιπλέον αύξηση εντός του έτους φαντάζει απίθανη. Αντιθέτως, οι επικεφαλής της πιθανότατα θα περιμένουν περαιτέρω στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, πριν εξετάσουν εάν θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουν σε αύξηση εντός του 2019. Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο παράγοντας είναι ένας από τους σημαντικότερους για την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά και της λίρας.
*Ο Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην fintech εταιρεία Ebury.