Ενώ οι βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται με επιφυλακτικότητα χωρίς να έχουν αποφασίσει ακόμα προς τα που θα κινηθούν, ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων κινείται σαφώς χειρότερα από τους δείκτες, σε αντίθεση με αυτό που μας είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα των τελευταίων εβδομάδων είναι βέβαια αυτό της Tesla (TSLA NASDAQ), η οποία για εβδομάδες σημείωνε το ένα νέο χαμηλό μετά το άλλο και ακόμα δεν ξέρουμε αν η πτώση της είναι κοντά στο τέλος της. Δεν είναι όμως μόνο αυτή.
Όπως έχουμε μάθει όλοι μας από τον διεθνή Τύπο, θέλουμε δεν θέλουμε, η πτώση της μετοχής της Apple (AAPL NASDAQ) οδήγησε για μερικές ώρες την χρηματιστηριακή της αξία κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από το 2021. Η Amazon (AMZN NASDAQ) έχει δείξει ακόμα χειρότερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, αφού η πτώση της από τα προ ενός έτους επίπεδα είναι μεγαλύτερη από 50%. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δει και την Microsoft (MSFT NASDAQ) να δείχνει χρηματιστηριακή αδυναμία.
Οι πιέσεις που ασκούν οι επενδυτές στις μετοχές αυτών των παγκόσμιων τεχνολογικών μεγαθηρίων (η Tesla ακόμα και τώρα θεωρείται περισσότερο εταιρεία τεχνολογίας και όχι αυτοκινητοβιομηχανία) δεν είναι τυχαίες. Οι αγορές σταδιακά συνειδητοποιούν πως ακόμα και αυτοί οι γίγαντες επηρεάζονται από το οικονομικό περιβάλλον, τον πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών. Πέρα από αυτό βέβαια, για κάθε μία από αυτές υπάρχει και ένας ξεχωριστός λόγος.
Στην Tesla η ζημιά έχει γίνει γιατί απλούστατα οι επενδυτές αποτιμούσαν την εταιρεία για πολλούς μήνες σαν να ήταν βέβαιοι πως η πορεία της θα συνεχίσει να αγγίζει την τελειότητα και ο ανταγωνισμός θα εξακολουθούσε να την κοιτάζει από πολύ μακριά. Με την πάροδο του χρόνου φάνηκε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ενώ την κατάσταση έκανε χειρότερη η αρνητική δημοσιότητα που έχει πάρει η ενασχόληση του Έλον Μασκ με την Twitter.
Στην Apple οι φόβοι έχουν σχέση κυρίως με τις συνέπειες που θα έχουν στις πωλήσεις της εταιρείας τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας και η διαταραχή της λειτουργίας πολλών εργοστασίων της στην Ασία. Εκτός από αυτό όμως, τα περιθώρια κέρδους της επιχείρησης είναι τόσο υψηλά που είναι λογικό για τους επενδυτές να φοβούνται πως κάποια στιγμή θα αρχίσουν να μειώνονται μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χειροτερεύει. Η προχθεσινή σημαντική πτώση της μετοχής της Microsoft (MSFT NASDAQ) έχει σχέση με τους φόβους πως η ανάπτυξη της εταιρείας στον τομέα του cloud computing θα επηρεαστεί αρνητικά από την σταδιακή ωρίμανση αυτής της αγοράς και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.
Όσο για την Amazon (AMZN NASDAQ), αυτή υποφέρει από την άνοιξη μέχρι τώρα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον τομέα cloud computing για τους λόγους που αναφέραμε μιλώντας για την Microsoft και για τις δύσκολες μέρες που υποθέτουν πως περιμένουν τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην περίπτωση οικονομικής ύφεσης.
Το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είναι πως οι επενδυτές παύουν σταδιακά να θεωρούν πως η ανάπτυξή τους είναι σχεδόν ανεξάρτητη από τον οικονομικό κύκλο. Το γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους προέρχεται πλέον από πάρα πολλές επιχειρήσεις σημαίνει πως όταν οι πελάτες τους πρέπει να περικόψουν τα έξοδά τους αναγκαστικά θα μειώσουν κάποιες από τις τεχνολογικές τους δαπάνες ή θα απαιτήσουν καλύτερες τιμές.
Αυτό ισχύει κυρίως για τον τομέα cloud της Amazon και της Microsoft. Από την άλλη, η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης έχει αναμφίβολα σημαντικές συνέπειες και στον τομέα των λιανικών πωλήσεων, κάτι που αφορά περισσότερο την Apple και την Tesla αλλά δεν αφήνει αδιάφορα και τα άλλα δύο μεγαθήρια. Άποψή μας είναι πως σε λίγο καιρό οι αγορές θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με κριτήρια παρόμοια με αυτά που εφαρμόζουν για τις βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις των οποίων η πορεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το οικονομικό περιβάλλον.
Δεν αποκλείεται να φτάσουμε σε ένα σημείο που η πλειοψηφία των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων θα έχει ενταχθεί στην ομάδα εταιρειών που διεθνώς ονομάζονται cyclicals. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός πως οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ καλές και οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις με καλές προοπτικές. Σημαίνει όμως πως οι επενδυτές δεν θα τις αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον τις έβλεπαν για πολλά χρόνια, δηλαδή σαν τις επιχειρήσεις που θα αναπτύσσονται συνεχώς με υψηλούς ρυθμούς χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους.
Επειδή όμως μιλάμε για μετοχές και χρηματιστήρια, αυτό που ενδιαφέρει τον κάθε επενδυτή είναι αν οι μετοχές αυτού του τύπου αποτελούν αυτή την στιγμή επενδυτικές ευκαιρίες μετά από την σημαντική διόρθωση που έχουν υποστεί. Η απάντηση προφανώς δεν είναι καθόλου εύκολη, ειδικά μέσα στο δύσκολο χρηματιστηριακό περιβάλλον της εποχής. Θα κάνουμε μία απόπειρα να απαντήσουμε στο ερώτημα έχοντας σαν οδηγό τα παραδείγματα της Netflix (NFLX NASDAQ) και της Meta Platforms (META NASDAQ, πρώην Facebook).
Οι δύο εταιρείες τιμωρήθηκαν σκληρά από τους επενδυτές πριν από πολλούς μήνες όταν απογοήτευσαν με τα αποτελέσματά τους και δημιούργησαν αμφιβολίες για την στρατηγική των διοικήσεών τους. Όμως από ένα σημείο και μετά ανέκαμψαν σημαντικά, δείχνοντας καθαρά πως οι αγορές είχαν προεξοφλήσει όλα τα αρνητικά σενάρια. Η Amazon ίσως να είναι πιο κοντά από τις άλλες τρεις σε αυτό το σημείο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για αυτήν εδώ και πολλούς μήνες και η αγορά φαίνεται πως έχει ασχοληθεί διεξοδικά με όλα της τα πιθανά προβλήματα.
Η πολύ πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας για εκτεταμένες απολύσεις προσωπικού, αρκετά μεγαλύτερες απ’ ότι περίμεναν οι αγορές είναι πιθανόν να δείχνει και την επιθυμία της διοίκησης να μειώσει σύντομα τα έξοδα και να δώσει προτεραιότητα στην επίτευξη ικανοποιητικών οικονομικών αποτελεσμάτων. Για την Apple και την Microsoft θα μπορούσαμε να πούμε πως ίσως είναι λίγο νωρίς γιατί δεν έχουμε δει την αγορά να ανησυχεί για αυτές όσο ανησυχεί για την Amazon ή παλαιότερα για την Meta Platforms.
Παρά το γεγονός πως και οι δύο αυτές εταιρείες είναι εξαιρετικά υγιείς οικονομικά, ίσως να είναι λίγο πρόωρο να πούμε πως οι επενδυτές τις έχουν «τιμωρήσει» αρκετά. Στην περίπτωση της Tesla θα πούμε κάτι που ίσως να ακουστεί περίεργο. Αν οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Tesla είναι περισσότερο εταιρεία τεχνολογίας και λιγότερο αυτοκινητοβιομηχανία, τότε δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν ισχυροί αγοραστές. Αν όμως ισχύει το αντίθετο, τότε τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ για την εταιρεία του Έλον Μασκ.
Δεδομένου του ότι σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ίσως είναι φρόνιμο να περιμένει κανείς μέχρι τότε για να αποκτήσει μία καλύτερη εικόνα της κατάστασης των παραπάνω εταιρειών και για να ανιχνεύσει λίγο περισσότερο τις γενικότερες προθέσεις των αγορών καθώς θα μαθαίνουμε και περισσότερα πράγματα για την πορεία του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης. Ας μην ξεχνάμε πως η βιασύνη πολύ σπάνια είναι καλός επενδυτικός σύμβουλος.