Μετά τις αυξήσεις στην αρχή της εβδομάδας λόγω των περικοπών παραγωγής που ορίζει ο ΟΠΕΚ, το κόστος του αργού πετρελαίου μειώθηκε αρχικά και στη συνέχεια ανακάμπτει αλλά χωρίς υπερβολική πεποίθηση: Το Brent κινείται στα 92,58 δολάρια το βαρέλι και το WTI crude στα 86,72$ ανά βαρέλι.
Βαραίνουν οι φόβοι για τα lockdown και την ύφεση στην Κίνα
Οι τιμές συγκρατούνται από ολοένα και πιο ισχυρές ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και ύφεσης σε ορισμένες χώρες. Μετά την «τεχνική» ύφεση του φετινού καλοκαιριού στις Ηνωμένες Πολιτείες, τώρα ο φόβος είναι ότι η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, θα μπορούσε επίσης να συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η πολιτική της Κίνας για το μηδενικό Covid βαραίνει επίσης, η οποία συνεχίζει να μπλοκάρει μεγάλα κέντρα προϊόντων που με τη σειρά τους οδηγούν σε καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η απότομη και ταχεία επιδείνωση των ενισχυμένων από τον πόλεμο μακροοικονομικών εκτιμήσεων και η άνοδος των επιτοκίων αλλάζουν τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και πιθανώς για ολόκληρο το 2023, εξηγούν οι αναλυτές της Integrate Sim. Παρά ταύτα, η καλοκαιρινή ζήτηση, ωθούμενη κυρίως από τον κλάδο των αερομεταφορών, επέτρεψε αύξηση της παραγωγής κατά 3,6 εκατ. βαρέλια το μήνα μέχρι το τέλος Αυγούστου και αυτό συνέβαλε στη διατήρηση των τιμών του αργού πετρελαίου γύρω στα 90 δολάρια.
Ωστόσο, κοιτάζοντας το επόμενο τρίμηνο, «η πραγματοποίηση αξιόπιστων βραχυπρόθεσμων προβλέψεων τιμών δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των πολλών μεταβλητών στο πεδίο», επισημαίνουν. «Ωστόσο», προσθέτουν, «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι τιμές ενδέχεται να υποστούν σημαντική μείωση κατά τη διάρκεια του έτους. Μάλιστα, οι απαισιόδοξες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες (όχι μόνο στην Ευρώπη) υποδηλώνουν μείωση της ζήτησης για Πετρέλαιο.
Προσοχή στη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν
Μεγάλο μέρος της αλλαγής στην τιμή θα εξαρτηθεί επίσης από την προσφορά, υπενθυμίζουν οι ειδικοί. Σε αυτό το μέτωπο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη πόσο από την παραγωγή αργού πετρελαίου των Ουραλίων θα απορροφηθεί από την Κίνα αφού η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου ξεπέρασε αυτή της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο. «Πολλά θα εξαρτηθούν» συνεχίζει η Integrate Sim, επίσης «από την ικανότητα του ΟΠΕΚ να αυξήσει τις ποσοστώσεις παραγωγής για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εάν, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η τελευταία επρόκειτο να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει το ρωσικό έλλειμμα, τότε η προσφορά και η ζήτηση θα μπορούσαν να συναντηθούν σε χαμηλότερες τιμές».
Η αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την κατάσταση, έναν σημαντικό παράγοντα στην αγορά αργού πετρελαίου, ειδικά μετά την τελευταία συμφωνία της με το Ιράν. Μετά από 16 μήνες διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν φαίνονται κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία που θα επέτρεπε στη χώρα της Μέσης Ανατολής να ξαναρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου.
«Αποκλείοντας απρόβλεπτα γεγονότα», καταλήγει η Integrate Sim, «οι λόγοι για την πρόβλεψη πτώσης της τιμής επί του παρόντος υπερβαίνουν αυτούς που βλέπουν τον μαύρο χρυσό να ανεβαίνει στα υψηλά της περιόδου» συμπληρώνει.