Γιατί παραμένει bullish ο κλάδος ενέργειας
Shutterstock
Shutterstock
Πετρέλαιο

Γιατί παραμένει bullish ο κλάδος ενέργειας

Σε ημέρα για γερά νεύρα εξελίχθηκε η χθεσινή στη Wall, με την αρχική αισιοδοξία έπειτα από μία ακόμα έκθεση που έδειξε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και τη χλιαρή διάθεση από την έναρξη της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, να δίνουν εν τέλει τη θέση τους στον απαισιόδοξο τόνο των δηλώσεων του πρόεδρου της Fed του Σεντ Λούις, Τζέημς Μπούλαρντ, o οποίος ζήτησε τα επιτόκια να ανεβούν άμεσα πάνω από το 5%.

Πέραν όμως της ακαμψίας της μητέρας των αγορών να δώσει τιμές πάνω από το 4033 μονάδες, καθώς βάλεται από ερμαφρόδιτες ανακοινώσεις σε επίπεδο μακροοικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων, η επενδυτική ψυχολογία δέχεται σφυροκοπήματα και από αντίθετες μεταξύ τους εκθέσεις περί της πορείας της οικονομίας και των αγορών από μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους, θεσμικούς φορείς και στελέχη της αγοράς. 

Από τις «μεγα-απειλές» του Ρουμπινί μέχρι την «πολυ-κρίση» των Financial Times και από την «συρροή καταστροφών» της διευθύνουσας συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έως τις προειδοποιήσεις από το Νταβός ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σκέψη ότι η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών δεν αναιρεί τα ασυνήθιστα και απροσδόκητα επίπεδα αβεβαιότητας. 

Η αλήθεια είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι συνθήκες διαμορφώνονται υπέρ τις περισσότερης αστάθειας και των υψηλότερων κινδύνων, τουτέστιν υπέρ της αυξημένης μεταβλητότητας. Θυμηθείτε όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ακόμα και όταν πρόκειται για bear markets, το ταμπλό έχει πάντα ευκαιρίες. (σ.σ: Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ). 

Για παράδειγμα, στις αρχές του 2022, ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν κοντά στο ιστορικό χαμηλό του. Ο κλάδος ανέκαμψε με ράλι 65% ενώ ο S&P 500 έχασε 18%. 

Δεν είναι φυσικά μόνο ο κλάδος της ενέργειας που έκρυβε αποδόσεις. Για παράδειγμα, ο κλάδος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είχε ουκ ολίγες αντιπροσώπους που έδωσαν δυνατά κέρδη. Οι μέτοχοι για παράδειγμα της Merck &Co ή της Cardinal Health όχι απλά έκλεισαν το 2022 με καλές αποδόσεις, αλλά δεν είχαν καν ιδιαίτερες αρνητικές διακυμάνσεις στο χαρτοφυλάκιο τους.

Για να επανέλθουμε στον κλάδο της ενέργειας, η στήλη έχει από το 2021 υιοθετήσει την άποψη ότι βρίσκεται ακόμα στην αρχή μιας μακροπρόθεσμης ανοδικής τροχιάς, όπως άλλωστε και τα περισσότερα εμπορεύματα. 

Ο υπερκύκλος αυτός έχει τις ρίζες του στα χρόνια υποεπενδύσεων και ειδικά για τον κλάδο του πετρελαίου θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η πράσινη μετάβαση στην ουσία όχι μόνο αποθάρρυνε αλλά σε πολλές περιπτώσεις αποδεκάτισε τις επενδύσεις σε νέες γεωτρήσεις και απαραίτητες υποδομές- βλέπε αγωγοί- γεγονός που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα διατηρήσει την ανισορροπία μεταξύ των περιορισμένων προμηθειών και της αυξανόμενης ζήτησης. 

Το γεγονός δε ότι ένας εκ των μεγαλύτερων παραγωγών, η Ρωσία, θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή της λόγω της διάρρηξης των σχέσεων της με τη Δύση, θα επιβαρύνει περαιτέρω μια ήδη τεταμένη συνθήκη.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις θα διαθέσουν τεράστιους προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας, κάτι που συνεπάγεται άνοδο για τις τιμές των βασικών φυσικών πόρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους, όπως το λίθιο, το νικέλιο, ο χαλκός, το ασήμι και το σιδηρομετάλλευμα.

Βάση της λογικής λοιπόν, αν και έχει δώσει γενναίες αποδόσεις ο κλάδος της ενέργειας, πιθανότατα να παραμείνει καυτός και για το 2023. To πετρέλαιο δε, όπως η στήλη συνηθίζει να γράφει, θα κάνει πολλές υψηλές πτήσεις ακόμα, πριν προσγειωθεί για πάντα.

Η ΙΕΑ φέρνει το πετρέλαιο στη ζώνη του 90αρη

Στον απόηχο των αναθεωρημένων προβλέψεων της ΙΕΑ για τη ζήτηση του πετρελαίου, η τιμή του μαύρου χρυσού χθες χτύπησε την αντίσταση του μέσου κινητού όρου των 90 ημερών που συμπίπτει όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα με τη γραμμή τάσης, αν και τελικά δεν κατάφερε να σπάσει τα 87,80 δολάρια και οπισθοχώρησε πέριξ του μέσου κινητού των 50 ημερών, ήτοι στα 84,30 δολάρια/βαρέλι. 

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στην ουσία αναβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου μέσα στο 2023, εκτιμώντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει το ρεκόρ των 101,7 βαρελιών την ημέρα φέτος, με σχεδόν το μισό της ζήτησης να προέρχεται από την Κίνα.

Την ίδια ώρα, η προσφορά αναμένεται να διευρυνθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια και να φθάσει στα 101,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρά τις απώλειες στη ρωσική παραγωγή.

Τουτέστιν, πάλι πίσω θα είναι η προσφορά από τη ζήτηση. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΙΕΑ, η ανάκαμψη της ζήτησης συνδέεται κυρίως με το «άνοιγμα» της οικονομίας στην Κίνα, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγέα και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως.

Αν και το «άνοιγμα» αυτό στην ουσία θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος πανδημικού κύματος της Covid -19, εντούτοις η αγορά είναι ήδη σε φάση προεξόφλησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναδείξουμε το γεγονός ότι μέσα στο 2022, οι επιδόσεις της Κίνας ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία της με την ανάπτυξη πέριξ του 3%. Το πετρέλαιο τη χρονιά αυτή ξεκινώντας από τα 77 δολάρια /βαρέλι ανήλθε έως τα 133 δολάρια/ βαρέλι για να επανέλθει προς τα τέλη του έτους ξανά στη ζώνη των 75-90 δολαρίων/βαρέλι.

Αφήνοντας πίσω της όμως την πολιτική Ζero Covid, η Κίνα μετά την υποχώρηση του τρέχοντος επιδημικού κύματος –λογικά από την άνοιξη και μετά– θα προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας και επομένως και για μια περαιτέρω ζήτηση για πετρέλαιο.

Ενώ η ζήτηση λοιπόν αναμένεται να βαίνει αυξανόμενη όσο θα προχωράμε προς το καλοκαίρι, δεν αναμένεται το ίδιο και για την προσφορά. Οι νέες κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία θα αρχίσουν να περιορίζουν σταδιακά την παραγωγή της Μόσχας, κάτι που θα επηρεάσει νομοτελειακά τα επίπεδα της παγκόσμιας προσφοράς. Η ΙΕΑ μάλιστα εκτιμά ότι έως το τέλος του α’ τριμήνου θα «χαθούν» 1,6 εκατ. ρωσικά βαρέλια/ημερησίως  από την αγορά με την παραγωγή να περιορίζεται στα 9,7 εκατ. βαρέλια/ημερησίως, δηλαδή 1,3 εκατ. βαρέλια λιγότερα σε σχέση με το 2022

Τι γίνεται λοιπόν όταν ανεβαίνει η ζήτηση αλλά όχι και η προσφορά; Aνεβαίνουν οι τιμές. 

Οι ανησυχίες της Αramco από το Νταβός

Στο ίδιο κλίμα με την έκθεση της ΙΕΑ κινήθηκε χθες και ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο, της Αramco. Στην ομιλία του στο Νταβός υπερθεμάτισε για πιθανές ελλείψεις στην προσφορά πετρελαίου λόγω ακριβώς της αύξησης της ζήτησης από την Κίνα. 

Ο Amin Nasser μάλιστα δήλωσε ότι ανησυχεί για τις παγκόσμιες προμήθειες αργού, καθώς η τρέχουσα δυναμική της αγοράς με την Κίνα σε επιβράδυνση και τον αεροπορικό τομέα να ανακάμπτει ακόμα από την πανδημία Covid-19 έχει διατηρήσει τη ζήτηση υποτονική. 

Όμως η δυναμική αυτή αναμένεται να αλλάξει σύντομα, με την Κίνα να αφήνει πίσω της τα lockdowns και την αεροπορική βιομηχανία να ανακάμπτει το 2023-2024 στα επίπεδα προ Covid-19, κάτι που συνεπάγεται αύξηση της ζήτησης μόνο για την αεροπορική βιομηχανία πέριξ του ενός εκατ. βαρελιών/ημέρα. 

«Για το αργό πετρέλαιο, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα -σήμερα έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πλεονάζουσας χωρητικότητας - που βοηθά στον μετριασμό των διακοπών. Ωστόσο, δεν είμαι τόσο σίγουρος για μεσομακροπρόθεσμα, γιατί καθώς η πλεονάζουσα χωρητικότητα διαβρώνεται, δεν θα έχουμε την ικανότητα να μετριάζουμε τυχόν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες διακοπές όπως αυτό που συνέβει με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε ο Nasser χαρακτηριστικά στο CNBC. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Νasser η Aramco αντλεί περίπου το 10% της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου, με μέγιστη ικανότητα άντλησης πέριξ των 12 εκατ. βαρελιών αργού ημερησίως, ενώ εργάζεται για να αυξήσει αυτή την ικανότητα κατά ένα ακόμη εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Παρά ταύτα, η Saudi Aramco πιστεύει ότι η δημιουργία αυτής της πρόσθετης παραγωγικής ικανότητας δεν θα αποδειχθεί αρκετή για την τροφοδοσία της αγοράς, καθώς αναμένει ότι η αύξηση της συνολικής προσφοράς πετρελαίου θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα το 2023.

Αυτό που διακριτικά ήθελε να πει ο Nasser είναι ότι πέραν των επενδύσεων της Aramco, χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για να καλυφθεί η ζήτηση πετρελαίου. 

Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες βαίνουν μειούμενες καθώς πολλές χώρες αποθαρρύνουν την εξερεύνηση και τη γεώτρηση ορυκτών καυσίμων. 

Η Σαουδική Αραβία λοιπόν επανέφερε το αίτημα της για ταυτόχρονες επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες και στην ενεργειακή μετάβαση, προκειμένου να αποφύγουμε μια μεγάλη συμπίεση της προσφοράς τα επόμενα χρόνια. Για να δούμε αν θα επικρατήσει η λογική, διαφορετικά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα βρεθούμε αντιμέτωποι με υπερβολικά υψηλές τιμές πετρελαίου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.