Ο ορίζοντας των αγορών καθαρίζει και μετά από μία μεγάλη σε διάρκεια περίοδο αβεβαιότητας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον εμπορικό πόλεμο και τη γενικότερη τάση του Τραμπ να ταράζει τα νερά, στη συνέχεια το τεράστιο σοκ της πανδημίας και πιο πρόσφατα την αβεβαιότητα γύρω από τις αμερικανικές εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι στη εξής όλα θα πηγαίνουν προς τα πάνω ούτε ότι «καθαρίσαμε» με τα προβλήματα. Ίσα ίσα που μπαίνουμε σε μία εποχή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχουν πολλές και άκρως επικίνδυνες επενδυτικές παγίδες.
Με διαφορά λίγων ωρών, δύο από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους των παγκόσμιων αγορών, η JPMorgan και η Goldman Sachs, προέβλεψαν αυτή την εβδομάδα ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα σημειώσουν ράλι την επόμενη διετία με τον δείκτη-καθρέφτη της παγκόσμιας οικονομίας, S&P 500, να «γράφει» κέρδη έως και 30% μέχρι το τέλος του 2022. Ειδικότερα, η JPMorgan αναφέρει ότι θα αγγίξει τις 4.100 μονάδες στους πρώτους μήνες του 2021, ενώ η Goldman βλέπει άνοδο στις 4.300 μονάδες στο τέλος του 2021 και στις 4.600 το 2022.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, η αισιόδοξη ματιά των αναλυτών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αυξημένη ορατότητα που φέρνουν οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια και σε μικρότερο ποσοστό στην εκλογή Μπάιντεν, υπό την έννοια ότι βγαίνει από την εξίσωση η νευρικότητα που προκαλούσε ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του Τραμπ.
Αυτό αποδεικνύεται από την εντυπωσιακή πτώση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, ο οποίος από το επίπεδο του 40 έπεσε στο 23, υποχωρώντας μέσα σε δέκα συνεδριάσεις σε ποσοστό άνω του 43%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής ανάλυσης της Credit Suisse για τις αμερικανικές μετοχές, Τζόναθαν Γκόλαμπ, το πρώτο «σινιάλο» για το ράλι των επόμενων μηνών θα είναι η πτώση του VIX κάτω από το 20 (το 19 είναι ο μακροχρόνιος μέσος όρος του VIX), επίπεδο που γενικότερα υποδεικνύει ότι εισερχόμαστε σε περίοδο «νηνεμίας» στις αγορές. Όπως σημειώνει ο ίδιος στο αμερικανικό MarketWatch, το άλλο σημάδι που πρέπει να περιμένουν οι επενδυτές πριν πειστούν ότι έχουν μπει οι βάσεις για ένα συμπαγές ράλι είναι η ανοδική κίνηση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου από το 0,96% που βρίσκεται σήμερα στο 1,25%.
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από τα σινιάλα που εκπέμπουν οι αγορές, ο συνδυασμός ισχυρής ανάπτυξης μετά τη διενέργεια ενός ικανού αριθμού εμβολιασμών και συνέχισης της χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για ολόκληρο το 2021, δημιουργεί ένα περιβάλλον που «μυρίζει» ράλι. Μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη για παράδειγμα τα 750 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομών, πράσινης ενέργειας και ψηφιακού μετασχηματισμού προκαλώντας ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ.
Στο μεταξύ, η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη (Fed και ΕΚΤ) θα κινηθούν πολύ προσεχτικά όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων και σίγουρα δεν θα προβούν σε καμία τέτοια κίνηση την επόμενη διετία, με την Goldman Sachs να κάνει μία ακόμα πιο τολμηρή πρόβλεψη, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «παγωμένα» έως το 2025. Αυτό προσφέρει μία καλή βάση για όσους θέλουν να «διαβάσουν» την επόμενη ημέρα, καθώς το φθηνό χρήμα αποτελεί εδώ και περίπου μία δεκαετία –μετά την παγκόσμια κρίση του 2008 - τη βασική κινητήρια δύναμη των αγορών.
Για την Ευρώπη, η Goldman εκτιμά ότι η οικονομία θα εμφανίσει σημαντική επιτάχυνση μετά τον Μάρτιο του 2021 καθώς θα αποσύρονται τα περιοριστικά μέτρα και οι πληθυσμοί θα αρχίσουν να εμβολιάζονται, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους να φτάσει στο 6%. Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, τα κέρδη ανά μετοχή στον δείκτη STOXX Europe αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 50% το 2021 και κατά… μόλις 12% το 2022.