Ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει με αμείωτο ρυθμό με τις ΗΠΑ να εμφανίζουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον Απρίλιο, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κλιμακώνονται επικίνδυνα σαν να μην μάθαμε τίποτα από την πανδημία, τα εταιρικά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται κάθε εβδομάδα.
Όλοι αυτοί οι λόγοι συμβάλλουν, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, στην περαιτέρω άνοδο της τιμής του χρυσού τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα κάνουν τους αναλυτές να βλέπουν σημαντικές προοπτικές ανόδου ακόμη και σε νέα ιστορικά υψηλά μέσα στο 2020.
Επιβεβαιώνοντας το ρόλο του «καταφυγίου», ο χρυσός συγκαταλέγεται στις επενδύσεις που εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2020, έχοντας ενισχυθεί κατά 16%. Την περασμένη Τρίτη έφτασε στα 1.782 δολάρια που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012. Για να καταφέρει όμως το πολύτιμο μέταλλο να συνεχίσει το ράλι και να ξεπεράσει το ρεκόρ που κατέγραψε το 2011, θα πρέπει να πληρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι η συνέχιση της αβεβαιότητας. Καθώς ο χρυσός αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταράξεων, όπως αυτή που διανύουμε, και όσο το τοπίο αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας θα παραμένει θολό, τόσο θα ενισχύονται οι προοπτικές ενίσχυσης της τιμής του. Πολύ απλά, όσο οι επενδυτές θα φοβούνται για το αύριο θα στρέφονται στον χρυσό.
Όπως δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο τεχνικός αναλυτής της Bank of America, Πολ Σιάνα, η ανοδική κίνηση του χρυσού αναμένεται να δοκιμάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα υψηλά του 2012 και αν καταφέρει να διασπάσει την αντίσταση στα 1.800 δολάρια, τότε θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την κορυφή των 1.920,70 δολαρίων, την οποία και κατέγραψε το 2011. Ο Σιάνα εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να δούμε νέο ιστορικό ρεκόρ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και το κύμα που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές πάνω από τα 2.000 δολάρια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Μία άλλη προϋπόθεση είναι η «αδυναμία» του δολαρίου. Ο χρυσός αποτιμάται σε δολάρια και είναι λογικό πως όσο το αμερικανικό νόμισμα θα αποδυναμώνεται τόσο θα αυξάνεται η τιμή του χρυσού καθώς γίνεται πιο φθηνός για όλα τα άλλα νομίσματα, όπως για παράδειγμα τη ρουπία, το νόμισμα της Ινδίας. Χώρας όπου η ζήτηση για χρυσό καθορίζει έως ένα βαθμό και τις παγκόσμιες τιμές. Άλλωστε, το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού αγοράζει τον χρυσό με κάποιο άλλο νόμισμα εκτός του δολαρίου.
Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής φως στο βάθος του τούνελ αναφορικά με τον κορονοϊό - άρα η αβεβαιότητα αναμένεται να διατηρηθεί αυξημένη - και στην πλειονότητά τους οι αναλυτές «βλέπουν» την πρόσφατη αδυναμία του δολαρίου να συνεχίζεται, ο δρόμος εκτιμάται ότι είναι ανοιχτός για να κινηθεί ο χρυσός προς νέα υψηλά.
Και επειδή στις ΗΠΑ έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τη συμβολή των ηλεκτρονικών πλατφορμών και των «καμικάζι-επενδυτών» μικρότερης ηλικίας και εμπειρίας, στο πρόσφατο ράλι της Wall, το οποίο έχει κατά πολλούς αποσυνδέσει το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου από την πραγματική οικονομία, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι millennials θα κυριαρχήσουν στην επόμενη κίνηση του χρυσού. Όταν καταλάβουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου θα εισρεύσουν κατά χιλιάδες σε μετοχές που σχετίζονται με τον χρυσό και το ασήμι.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η Ινδία. Οι εισαγωγές χρυσού της Ινδίας πάγωσαν πλήρως το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου σημειώνοντας πτώση 99%, συνεπώς όταν ανακάμψουν, τότε η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα δεχθεί νέα ώθηση, πόσω μάλλον αν το δολάριο παραμένει αδύναμο. Πριν από λίγες ημέρες η Goldman Sachs έδωσε σήμα για αγορές στο χρυσό, τονίζοντας ότι το ράλι θα συνεχιστεί και προέβλεψε ότι η τιμή του θα φτάσει στα 1.800 δολάρια σε 3 μήνες, στα 1.900 δολάρια σε 6 μήνες και στα 2.000 δολάρια σε 12 μήνες.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η κυριαρχία του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, με την Bank of America να παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κάθε φορά που Δημοκρατικός υποψήφιος παίρνει τη σκυτάλη από Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, τότε τα χρηματιστήρια αποδυναμώνονται βραχυπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται άλλες επενδύσεις όπως ο χρυσός.
Ουσιαστικά, η τιμή του χρυσού δεν εισήλθε σε ανοδική τροχιά λόγω της πανδημίας. Η συγκεκριμένη πορεία έχει ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του 2018, όταν η παγκόσμια οικονομία… χόρευε στους ρυθμούς της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας και τα χρηματιστήρια κινούνταν πτωτικά, με αποκορύφωμα τα «Μαύρα Χριστούγεννα» του ίδιου έτους.