Η ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) των ΗΠΑ την Τρίτη αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για τους αναλυτές, διότι όχι μόνο παρατηρήθηκε αύξησή του, αλλά και η αύξηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από το «δύσκολο» 2008 (+1%).
Αναλυτικότερα, ο Δείκτης που αφορά στη γενικότερη απεικόνιση (All-Urban Consumers, CPI-U) προσέθεσε 0,9% σε μηνιαία βάση, υπενθυμίζοντας ότι είχε προσθέσει άλλες 0,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάιο, ποσοστό που είναι ήδη υψηλό για τα δεδομένα των ΗΠΑ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η 12μηνη αύξηση άγγιξε το 5,4%, δεδομένο που και πάλι μας γυρίζει στα στοιχεία του 2008. Επίσης, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εντείνουν την ανησυχία μιας περιόδου πληθωρισμού για τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Με δεδομένο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε μια οικονομία όπως οι ΗΠΑ είναι ο νούμερο ένα εχθρός της και παράλληλα η σημαντικότερη μεταβλητή της Κεντρικής Τράπεζας για την ομαλή λειτουργία της, είναι φυσικό η πορεία του ΔΤΚ να μαζεύει όλα τα βλέμματα.
Επιπλέον, έχει σημειωθεί εδώ και καιρό η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων στους επιτοκιακούς στόχους της Τράπεζας. Αυτό στέκει υπό τη θεώρηση πως η πολυετής έκθεση της οικονομίας σε μηδενικά επιτόκια και η σχετική υπερθέρμανση της οικονομίας, όπως εξάλλου έχει αποτυπωθεί και από τους Χρηματιστηριακούς Δείκτες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για στρεβλώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Τα παραπάνω συνάδουν με την απλοϊκή προσέγγιση της χαλιναγώγησης του πληθωρισμού με μια παύση του τρέχοντος προγράμματος επαναγοράς χρέους (120 δισ. δολάρια κάθε μήνα) και την σύσφιξη της πολιτικής ακολούθως με πιθανή αύξηση των επιτοκίων, ώστε τα κεφάλαια να αρχίσουν να απεμπλέκονται από τις επενδύσεις ρίσκου.
Τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΔΤΚ οδηγούν, ή καλύτερα ενισχύουν την πεποίθηση ότι ίσως πλησιάζει η ώρα μιας μέτριας μεταστροφής της Fed, καθώς ο πληθωρισμός πλέον έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προσεγγίζοντας απαγορευτικά για το δόγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας επίπεδα.
Ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει προσπαθήσει πολλάκις να εξομαλύνει τους επενδυτές, υπερτονίζοντας την υγεία του εργασιακού τομέα, και την αντίστοιχη απορρόφηση των πολλαπλασιαστικών φαινομένων, κάτι που έπραξε ξανά χτες στο Κογκρέσο.
Ωστόσο, η διστακτικότητα είναι εμφανής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ και η αγορά ομολόγων, αν και αμβλυμμένη το τελευταίο διάστημα (απόδοση 10ετούς 1,415% με υψηλό 1.765%) δεν παύει να έχει προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Επίσης, η εκτίναξη της απόδοσης λίγο μετά τις ανακοινώσεις του φορέα (BLS) υποδεικνύει και τη σημαντικότητα των ευρημάτων.
O αντίλογος έρχεται με την προσεκτικότερη ματιά στην κατασκευή του ΔΤΚ, καθώς είναι κοινός τόπος ότι τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτόν φέρουν οι τιμές των εμπορευμάτων (κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο) και των τροφίμων. Αυτό επιβεβαιώνεται με τη σύγκριση του CPI-U και του αντίστοιχου CPI-C (core), με την αύξηση του δεύτερου να υπολείπεται 90 μ.β στο 4.5% σε ετήσια βάση.
Επομένως, βγάζοντας από την εξίσωση τις ασταθείς τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου, ιδιαίτερα συνυπολογίζοντας την ακραία διακύμανση των τελευταίων 16 μηνών λόγω πανδημίας, τα συμπεράσματα είναι ομαλότερα.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η επόμενη ανακοίνωση αποτελεσμάτων είναι την Τετάρτη 11 Αυγούστου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.