Πτωτικά κινούνται σήμερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, Wall Street και πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς κινεζικού ομολόγου άγγιξε το υψηλό δύο ετών στο 2,92%. Τα ΣΜΕ ρυζιού αυξήθηκαν πάνω από τα 18 δολάρια, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του Ιουνίου του 2020, κυρίως λόγω της πτώσης της προσφοράς και των προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Χρειάζεται χρόνο προκειμένου να καταγραφούν οι πραγματικές επιπτώσεις των διαμαρτυριών στην Κίνα σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19. Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές για πτώση της ζήτησης πετρελαίου, αύξηση διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και μείωση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας» σχολιάζει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS. Το βασικό σενάριο της UBS είναι η κινεζική οικονομία να ανοίξει πλήρως το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ο ίδιος επισημαίνει πως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο δεν θα υπάρχει σύγκριση με τις επιπτώσεις του σκληρού lockdown όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται με δηλώσεις της στο CNBC και ο Rory Green, επικεφαλής Κίνας και Ασίας της TS Lombard. «Οι αντιδράσεις στην Κίνα δείχνουν πως η κυβένηση δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για τα περιοριστικά μέτρα και οι πολίτες έχουν κουραστεί. Παρά το γεγονός πως η Κίνα περνά σε μία φάση εξειδικευμένων lockdown η οικονομία της Κίνας συρρικνώνεται και παράλληλα δημιουργείται ανησυχία στις διεθνείς αγορές» τονίζει ο Rory Green.
H Deutsche Bank σε σημερινή της έκθεση αναφέρει πως η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2023 θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πώς θα ανοίξει ξανά η οικονομία και θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές το άνοιγμα της οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και σε δύο φάσεις. Μάλιστα στοίχημα για τις κινεζικές αρχές είναι η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, ποσοστό που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως η εφαρμογή της πρώτης φάσης ανοίγματος της αγοράς θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του δεύτερου εξαμήνου του 2023, εφόσον υπάρξει μείωση των περιπτώσεων εισαγωγής στα νοσοκομεία. Επομένως οι αναλυτές αναμένουν συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η ανάπτυξη το 2023 αναμένεται να κινηθεί στο 4,5% από 3% φέτος και στο 6,5% το 2024. Καταλυτικός παράγοντας παραμένει όμως η άρση των περιορισμών κατά της Covid 19.
Η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού επηρεάζει όλους τους κλάδους της κινεζικής οικονομίας. Για παράδειγμα, τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων στο δεκάμηνο μειώθηκαν 3% συγκριτικά με το 2021, κάτι που οφείλεται στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας που βρίσκονται σε ισχύ και την αύξηση του μεταφορικού κόστους.
Yπενθυμίζεται πως οι διαμαρτυρίες κατά των πολιτικών του Πεκίνου για την πανδημία ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο. «Οι Κινέζοι έχουν δει τον υπόλοιπο κόσμο να ανοίγει ξανά και να επιστρέφει προς κάτι που πλησιάζει στην προ-COVID κατάσταση αλλά για την Κίνα αυτό δεν συνέβη», εξηγεί ο Randy Frederick, διευθύνων σύμβουλος συναλλαγών και παραγώγων για τον Charles Schwab στο Ώστιν του Τέξας.