Οι πρώτοι τίτλοι ειδήσεων μετά την ανακοίνωση των στοιχείων χτες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αναφερόντουσαν σε μια «σημαντική επιβράδυνση» του πληθωρισμού.
Συνοδεύτηκαν μάλιστα από κείμενα με την εκτίμηση ότι η ενθαρρυντική μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει τη Fed στην επόμενη συνεδρίαση στις 2 και 3 Μαΐου ακόμα και στο να αφήσει αμετάβλητη την πολιτική της, ήτοι να μην προχωρήσει σε μια νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Έχει βάση όμως αυτή η αισιοδοξία;
Πράγματι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβράδυνε τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναζωοπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα επιλέξει να υιοθετήσει ηπιότερη στάση τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον Μάρτιο μετά το άλμα του Φεβρουαρίου κατά 0,4% και σημείωσαν αύξηση μικρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν άνοδο 0,2%.
Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 5% από 6% τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 5,2%. Η ετήσια δε άνοδος είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2021.
Μέχρι εδώ όλα καλά, με τις αγορές να υποδέχονται με ενθουσιασμό τα νέα και τον Dow Jones να κερδίζει 250 μονάδες (+0,75%), τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 0,94% και τον Nasdaq να διευρύνεται κατά 1,14%.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου υποχώρησε κατά 5,5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,379% και η απόδοση του 2ετούς κατήλθε του 4%, σημειώνοντας κάμψη 14 μονάδων βάσης.
Τι έγινε λοιπόν και η εικόνα μέχρι το βράδυ ανατράπηκε με τους δείκτες να εναλλάσσουν το θετικό με το αρνητικό πρόσημο;
Καταρχάς, εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» ή δομικός πληθωρισμός κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικός ήταν.
Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα λοιπόν, οι τιμές εμφάνισαν μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο 0,4%, μετά από αύξηση 0,5% το Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Παράλληλα, ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε στο 5,6% τον Μάρτιο από 5,5% το Φεβρουάριο.
Υπόψιν ότι είναι η πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο χρόνια που ο δομικός ξεπερνά τον ευρύτερο δείκτη.
Δεύτερον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν τον μήνα του Μαρτίου, έναν μήνα πριν την απόφαση του ΟPEC+ για νέες εθελοντικές μειώσεις παραγωγής που εκτίναξαν τον πετρέλαιο στα 86-87 δολάρια το βαρέλι. Επομένως οι προσδοκίες για τα στοιχεία του πληθωρισμού του Απριλίου εκ των πραγμάτων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Τι θα κάνει λοιπόν η Fed; Θα ζυγίσει τα στοιχεία του ευρύτερου δείκτη και σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ή θα λάβει υπόψιν τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό και την υψηλή πιθανότητα να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τον Απρίλιο, προχωρώντας σε νέα αύξηση και οδηγώντας το επιτοκιακό εύρος στο 5-5,25%;
Βάση και των πρακτικών της συνεδρίασης στις 21-22 Μαρτίου που δημοσιεύτηκαν χθες, ως στήλη υποστηρίζουμε το δεύτερο σενάριο.
Βλέπετε, αν και κάποιοι αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέτασαν στη συνεδρίαση του Μαρτίου το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι να καταστεί σαφές ότι η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών δεν θα προκαλούσε ευρύτερη χρηματοπιστωτική πίεση, εντούτοις ακόμη και αυτοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει κορυφαία προτεραιότητα και τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν.
Με τις τιμές του πετρελαίου πολύ πιο αυξημένες τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και τη ζήτηση για ενέργεια να αναμένεται να ανεβεί όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, οι αξιωματούχοι μάλλον θα φοβηθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου, παρά θα επαναπαυθούν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: Στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου έχουμε αρκετά σημάδια παρατεταμένης ανησυχίας για τις προμήθειες του επόμενου χειμώνα, παρότι οι άμεσες πιέσεις χαλαρώνουν.
Τι εννοούμε; Παρά το γεγονός ότι τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια παρουσιάζουν ήπιες διακυμάνσεις, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ειδικά από τον Οκτώβριο και μετά έχουν κάνει άλμα περίπου 9% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται πως διαμορφώνονται τα συμβόλαια για το υπόλοιπο του έτους, με τον Ιούνιο να είναι πέριξ των 44 ευρώ/ΜWh, ενώ ο Οκτώβριος κινείται πάνω από τα 50 ευρώ/ΜWh, o Nοέμβριος πάνω από τα 57 ευρώ/ΜWh και ο Δεκέμβριος πάνω από τα 59 ευρώ/ΜWh.
Αν οι τιμές δεν αποκλιμακωθούν θεαματικά τις επόμενες ημέρες, πολύ δύσκολα οι αξιωματούχοι της Fed να ρισκάρουν να σηματοδοτήσουν το τέλος του κύκλου της σύσφιξης στις 3 Μαΐου, καθώς σε έναν μήνα από τώρα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια εξαιρετικά απογοητευτική μέτρηση του πληθωρισμού για τον μήνα του Απριλίου.
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα ακόμα και σε μια επιθετικότερη αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Ήδη αξιωματούχοι όπως ο Villeroy εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο της εδραίωσης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια τέτοια εξέλιξη διατηρώντας τα επιτόκια υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το ΔΝΤ επίσης πριν δύο ημέρες δημοσίευσε τις εκτιμήσεις του σύμφωνα με τις οποίες βλέπει τον ετήσιο πληθωρισμό να επιβραδύνει στο 7% από το 8,7%, εκτίμηση αυξημένη κατά 0,4% από ό,τι τον Ιανουάριο φέτος και σχεδόν διπλάσια από την περσινή πρόβλεψη (Ιανουάριος 2022).
Τίποτε δεν έχει κριθεί λοιπόν.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.