Γιατί δεν άρεσαν τελικά τα στοιχεία του πληθωρισμού
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί δεν άρεσαν τελικά τα στοιχεία του πληθωρισμού

Οι αγορές δέχθηκαν ποικιλοτρόπως τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα του Ιουλίου, σύμφωνα με τα οποία  ο πληθωρισμός κινήθηκε ελαφρώς υψηλότερα από τον περασμένο μήνα, ωστόσο διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις.

Αρχικά, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες αντέδρασαν με έντονη άνοδο. Εν τέλει όμως η Wall διέγραψε τα αρχικά κέρδη. Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτής της αμφιθυμίας;

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3% του Ιουνίου, αλλά η μέτρηση αυτή ήταν χαμηλότερη από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για ρυθμό της τάξης του 3,3%.

Αν και  ο πληθωρισμός εμφάνισε την πρώτη επιτάχυνση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η αγορά αρχικά εστίασε στο γεγονός ότι αυτό οφείλεται στο φαινόμενο βάσης-ήτοι στη σύγκριση με τον προηγούμενο Ιούλιο, όταν οι αυξήσεις των τιμών είχαν αρχίσει να υποχωρούν από το επίπεδο ρεκόρ της 40ετίας, πέριξ του 9,1%- και ότι η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη των προσδοκιών.

Έτσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση ο Dow σημείωσε άνοδο άνω του 0,7%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq προσέγγισαν το 1%, με πολλούς αναλυτές να σπεύδουν να δηλώσουν ότι η μέτρηση ενισχύει τις προσδοκίες της αγοράς για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Μετά από λίγες ώρες όμως η αγορά «διάβασε» τις λεπτομέρειες, μετριάζοντας αισθητά τον αρχικό ενθουσιασμό.

Για άλλη μια φορά οι λεπτομέρειες που «χάλασαν» τη συνταγή προέρχονται από τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, βάση των οποίων τα σημάδια επίμονου πληθωρισμού εξακολουθούν να υπάρχουν. 

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας λοιπόν, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση, ελαφρώς μεν αποκλιμακωμένος από το 4,8% του Ιουλίου αλλά σε υπερδιπλάσιο επίπεδο του στόχου του  2% της Fed.

Ας δούμε όμως κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που πιθανότατα να είναι και αυτές που συγκράτησαν στο τέλος το αρνητικό γύρισμα της Wall. 

Σχεδόν όλη η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού προήλθε από τα έξοδα στέγασης. Για την ακρίβεια, περισσότερο από το 90% της αύξησης προήλθε από αυτήν την κατηγορία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ. 

Το κόστος στέγασης λοιπόν σημείωσε αύξηση κατά 0,2% από τον περασμένο μήνα, την ώρα όμως που τον Ιούνιο είχε εμφανίσει μηναία αύξηση 4%(!).

Οι τιμές των τροφίμων ανέβηκαν 0,2%, ενώ έκπληξη ήταν το γεγονός ότι η ενέργεια αυξήθηκε μόλις 0,1%, παρόλο που οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, όπως και οι τιμές στην αντλία βενζίνης.

Οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων μειώθηκαν κατά 1,3% και οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης μειώθηκαν κατά 0,4%. Οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 8,1% σε μηνιαία βάση, όπως και τον Ιούνιο. 

Τα σχετικά ήπια επίπεδα πληθωρισμού βοήθησαν στην αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων. Οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν 0,3% τον μήνα και αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Συμπερασματικά, λοιπόν καταλήγουμε στο ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού, αν και οριακά κατώτερος των προσδοκιών, σημείωσε ουσιαστικά αύξηση από το επίπεδο του 3% τον Ιούνιο, αλλά η μέτρηση του υπερδομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν προσμετρά τρόφιμα, ενέργεια και κόστος στέγασης δίνει μια πιο θετική αύρα στην όλη εικόνα.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η Fed για τις νομισματικές της αποφάσεις ζυγίζει περισσότερο τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών, ο οποίος θα δημοσιευτεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Τίποτε λοιπόν δεν έχει κριθεί, γι’αυτό και η Wall εχθές φλέρταρε και με το αρνητικό και με το θετικό πρόσημο.

Τα στοιχήματα της αγοράς και οι πρώτες αντιδράσεις των αξιωματούχων

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly, έσπευσε να δηλώσει ότι ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται περισσότερη πρόοδος προτού νιώσει άνετα ότι η Fed έχει κάνει αρκετά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν θα αυξήσουμε άλλη μια φορά τα επιτόκια, ή αν θα κρατήσουμε τα επιτόκια σταθερά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί… Θα ήταν πρόωρο να προβλέψω τι νομίζω ότι θα συμβεί, επειδή υπάρχουν πολλές πληροφορίες που θα υπάρξουν μέχρι την επόμενη συνεδρίασή μας».

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την παραπάνω δήλωση είναι ότι:

  • Πρώτον, οι προοπτικές είναι δύο και όχι τρεις:  η αύξηση των επιτοκίων ή η διατήρηση τους. Η μείωση τους προς το παρόν δεν είναι μέσα στον ορίζοντα.
  • Δεύτερον, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών θα κρίνει πολλά.

Σύμφωνα πάντως με τη λογική, τα επιβραδυνόμενα επίπεδα του πληθωρισμού εξαλείφουν προς το παρόν ένα σημαντικό μέρος της πίεσης από τη Fed, τουλάχιστον όσον αφορά το σκέλος της αύξησης των επιτοκίων. 

Αυτό ακριβώς βλέπουν οι traders, γι’αυτό και τα στοιχήματα τους συγκεντρώνονται γύρω από την πιθανότητα η Fed να μην προβεί σε αύξηση επιτοκίων στις 20 Σεπτεμβρίου. Έτσι σύμφωνα με το FedWatch της CME, οι πιθανότητες να παραμείνουν σταθερά τα επιτόκια είναι πέριξ του 90,5%, όταν πριν από μια εβδομάδα το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο του 70%.

Αν τα στοιχεία λοιπόν για τον δείκτη προσωπικών δαπανών δεν αλλάξουν δραματικά την εικόνα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναμένεται ευρέως να κάνουν ένα διάλειμμα τον Σεπτέμβριο.

Όπως όμως θα εξηγήσουμε αύριο, αυτό το πιθανό διάλειμμα είναι εξαιρετικά νωρίς να ταυτιστεί με την πεποίθηση ότι ο τρέχων  κύκλος σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί.Ανεξάρτητα άλλωστε από το αν η Fed εγκρίνει τυχόν πρόσθετες αυξήσεις ή όχι, σχεδόν όλα τα μέλη έχουν συμφωνήσει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Το κόστος δανεισμού θα παραμείνει λοιπόν σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον με την προϋπόθεση της εξασφάλισης κάποιων σημαντικών συντελεστών-μπορείτε να τους θυμηθείτε εδώ - οδεύουμε πιθανότατα  προς την «ουρά του γαϊδάρου» όσον αφορά το ύψος του τελικού επιτοκίου.

Άλλωστε, έχουμε αρχίσει επιτέλους να έχουμε ενδείξεις ότι ο Αμερικανός καταναλωτής αρχίζει να «ζορίζεται». Η μεγαλύτερη ένδειξη είναι ότι στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε πιστωτικές κάρτες και αποταμιεύσεις για τις δαπάνες του. Υπόψιν ότι το συνολικό χρέος πιστωτικών καρτών ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Fed της Νέας Υόρκης. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες