Γιατί το Bitcoin καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ

Γιατί το Bitcoin καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ

Σπάει όλα τα κοντέρ μέσα στο 2021 το Bitcoin καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αφού ξεπέρασε σε συνολική κεφαλαιοποίηση (αξία όλων των bitcoin που κυκλοφορούν) το επίπεδο των 1 τρισ. δολαρίων για δεύτερη φορά, η τιμή του βασιλιά των κρυπτονομισμάτων έσπασε το φράγμα των 60.000 δολαρίων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αν δεν σας κάνουν εντύπωση αυτά τα νούμερα, τα κέρδη του ίσως σας προκαλέσουν ίλιγγο. Το Bitcoin ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 100% από την αρχή του έτους και περίπου 740% από την πρωτοχρονιά του 2020, έχοντας βάλει στόχο να… φτάσει στο φεγγάρι, όπως είναι το moto των 20άρηδων και 30άρηδων, κατά κύριο λόγο, ερασιτεχνών επενδυτών των social media.

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του από τον Σατόσι Νακαμότο, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα δείχνει να αλλάζει επίπεδο. Η μήπως όχι; Υπενθυμίζουμε ότι το Bitcoin ξεκίνησε το 2020 κοντά στα 7.000 δολάρια, έφτασε περίπου στα 10.500 δολάρια στα μέσα Φεβρουαρίου, για να καταρρεύσει στα 4.000 δολάρια στα μέσα Μαρτίου. Από τις αρχές Οκτωβρίου 2020 έχει ξεκινήσει μία ξέφρενη άνοδο για να σκαρφαλώσει το Σάββατο πάνω από το επίπεδο των 60.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία.

Βέβαια, όσοι παρακολουθούν την πορεία του θα θυμούνται τη «φούσκα» του 2017. Από τα 1.000 δολάρια στις αρχές του έτους, έφτασε να ξεπεράσει το επίπεδο των 19.000 πριν τα Χριστούγεννα του 2017 για να σημειώσει μία μεγαλοπρεπέστατη βουτιά της τάξης του 80% έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2018.

Η τότε μανία των επενδυτών οφειλόταν κυρίως στην τρέλα με τις ICOs, τις μεθόδους άντλησης κεφαλαίων με κρυπτονομίσματα, μέσω των οποίων δεκάδες startups χρηματοδοτούσαν τα φιλόδοξα project τους. Οι επενδυτές έδιναν τα ωραία τους λεφτά και σε αντάλλαγμα έπαιρναν tokens τα οποία μετά τη μεγάλη πτώση του Bitcoin έχασαν την αξία τους, ενώ πολλά projects έμειναν στα χαρτιά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κινήθηκε νομικά κατά πολλών εταιρειών που πραγματοποιούσαν τις ICO.

Υπάρχει κίνδυνος επανάληψης της φούσκας; Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Η φρενίτιδα γύρω από τα κρυπτονομίσματα αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας είναι το γεγονός ότι έχουν μπει στην αγορά πολλοί μικροί σε ηλικία επενδυτές (ακόμη και 16άρηδες ή και μικρότεροι που επενδύουν μέσω λογαριασμού που τους ανοίγουν οι γονείς τους). Οι εν λόγω επενδυτές αφενός έχουν την τάση να ρισκάρουν περισσότερο και αφετέρου έχουν μεγαλύτερη επαφή με την τεχνολογία.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η πρωτοφανής στην ιστορία ρευστότητα που διοχετεύουν στο σύστημα κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποδόσεων σε παραδοσιακές επενδύσεις όπως τα ομόλογα. Επομένως οι επενδυτές αναζητούν διακαώς υψηλές αποδόσεις και το Bitcoin τις προσφέρει.

Αρκετοί «γκουρού» των αγορών συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η ευφορία γύρω από το Bitcoin μπορεί εύκολα να «εξατμιστεί», ωστόσο είναι γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα εισέρχεται ολοένα περισσότερο στη… σφαίρα του mainstream. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν εμπνέει σιγουριά για τη σταθερότητά του, αφού δεν είναι λίγες οι ημέρες που η μεταβλητότητά του ξεπερνάει το 10%, το Bitcoin συνεχίζει να κερδίζει έδαφος τόσο σε επίπεδο αξίας όσο και σε επίπεδο αποδοχής από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Αυτός είναι ίσως ο πιο σημαντικός καταλύτης για το ράλι του Bitcoin. Όσο γίνεται αποδεκτό από μεγάλες επιχειρήσεις και γνωστούς επενδυτές, τόσο μειώνεται ο φόβος πιθανής επανάληψης της κατά 80% πτώσης του 2018. Όχι ότι δεν μπορεί να συμβεί, απλά όσοι το αγοράζουν πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρότερος.

Την αρχή έκανε ο πολυγραφότατος μέσω twitter, Ίλον Μασκ, καθώς η Tesla αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, ο τεχνολογικός κολοσσός ανέφερε ότι σκοπεύει να δέχεται το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα για την αγορά των οχημάτων Tesla. Ακολούθησαν μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Mastercard, η BlackRock και η Paypal, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρόσφεραν στήριξη στο Bitcoin. Σήμερα, εταιρείες όπως η Microsoft, η AT&T, η Virgin Galactic και οι Dallas Mavericks, δέχονται πληρωμές σε Bitcoin.

Εντυπωσιακά κέρδη, όμως, καταγράφουν και διάφορες μετοχές που σχετίζονται με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων όπως της Riot Blockchain και της Marathon Digital Holdings, εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη και το οικοσύστημα του blockchain.

Οι συγκεκριμένες μετοχές είναι πολύ δημοφιλείς στους ερασιτέχνες επενδυτές που συντονίζονται μέσα από την κοινότητα WallStreetBets του Reddit. Η Riot ενισχύεται κατά 269% φέτος, στα 62,81 δολάρια. Αν κάποιος είχε αγοράσει τη μετοχή στο τέλος του 2019 όταν βρισκόταν στα 1,12 δολάρια, θα είχε γράψει κέρδη άνω του 5.500%. Αντιστοίχως, η μετοχή της Marathon Digital Holdings σημειώνει άνοδο της τάξης του 290% φέτος και άνω του 4.500% από την πρωτοχρονιά του 2020.

Προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν ενώ υπάρχουν και οι «παραδοσιακοί» δισεκατομμυριούχοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι το Bitcoin. Ο Μπιλ Γκέιτς, για παράδειγμα, σχολιάζοντας την αγάπη του Μασκ για τα κρυπτονομίσματα, προειδοποιεί όσους έχουν… λιγότερα χρήματα από τον Ίλον Μασκ, να το σκεφτούν διπλά πριν επενδύσουν. Ο ίδιος προτιμά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που «κάτι παράγουν».

Ο Γουόρεν Μπάφετ από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσει Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα γιατί δεν έχουν υποκείμενη αξία και αποτελούν μία εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση.