Ανοίγοντας τα περισσότερα από τα χρηματιστηριακά άρθρα θα δούμε ότι ψάχνουν βραχυπρόθεσμα να βρουν την αιτία που μία αγορά πέφτει ή ανεβαίνει. Άλλες φορές συγκρίνουν με τα ξένα χρηματιστήρια, άλλες με όποια είδηση τρέχει την ημέρα του άρθρου. Η αλήθεια είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι πιθανότητες να αποδείξεις και να κερδίσεις γιατί τρέχει ή πέφτει μια αγορά λόγω ειδήσεων είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Από την άλλη ούτε με fundamental είναι εύκολο κάποιος να κερδίσει την αγορά.
Υπάρχουν περίοδοι όπως αυτοί που βιώσαμε όπου η αγορά συσσωρεύει ανάμεσα σε δύο επίπεδα για μεγάλο διάστημα, χωρίς ουσιαστικά να βγαίνει κίνηση. Μετά από τέτοιες περιόδους έρχεται μεγάλη κίνηση μιας και η αγορά έχει συγκεντρώσει δυνάμεις για να αλλάξει επίπεδο ανοδικά ή πτωτικά. Αν κάποιος τώρα προσπαθήσει να ορίσει αν η αγορά μας είναι μεσοπρόθεσμα ανοδική ή πτωτική τότε μπορεί να φανταστεί και τι κίνηση έρχεται.
Έχουμε μία οικονομία που ξεκινά να αναπτύσσεται δυναμικά περιμένοντας απλά το μέγεθος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η απλή λογική λέει ότι οι εισηγμένες θα αυξήσουν τζίρο και κέρδη, άρα και αξία στο ταμπλό. Η αγορά τα τελευταία τρία χρόνια είναι στα ίδια επίπεδα με κάποιους τίτλους να αποδίδουν. Πλέον όλο και περισσότεροι ψάχνουν να επενδύσουν τα χρήματα τους μιας και ο φόβος πλέον έχει απομακρυνθεί.
Οι περισσότεροι το τελευταίο διάστημα είχαν απογοητευτεί από την εικόνα της αγοράς. Συνήθως τα επιθετικά κεφάλαια όταν μία αγορά δεν αποδίδει αποχωρούν και επιστρέφουν όταν «ξυπνήσει». Πάντα αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά καλώς ή κακώς είναι το κόστος ευκαιρίας που κινεί τα κεφάλαια και βεβαίως το μεγαλύτερο μέγεθος κεφαλαίων σε σχέση με όποια άλλη περίοδο.
Έτσι λοιπόν ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την αγορά τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι η τεχνική ανάλυση με τα λάθη και τα σωστά της. Οι πιθανότητες είναι αισθητά μεγαλύτερες από το να προσπαθούμε μέσω ειδήσεων ή ψυχολογίας να την κερδίσουμε.
Φυσικά για να αυξήσουμε και τις πιθανότητες θα πρέπει τις εταιρείες που κοιτάμε τεχνικά να τις αγοράζαμε και επενδυτικά. Στην τεχνική ανάλυση ακολουθούμε με ευλάβεια τα πρώτα σήματα μιας και συνήθως αρκετοί περιμένουν έως και μερικές μέρες μέχρι να τους πείσει και η εικόνα της αγοράς.
Στη συσσώρευση που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, όσοι μεσομακροπρόθεσμοι ήταν να πουλήσουν ή να αγοράσουν το έκαναν, οπότε λογικό ήταν ο τζίρος να υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο τζίρος είναι δεδομένο ότι ανεβαίνει από τη στιγμή που η αγορά βγαίνει εκτός συσσώρευσης.
Εκείνη τη στιγμή κεφάλαια που είχαν ποντάρει στην πτώση ή την άνοδο της αγοράς βγαίνουν να κλείσουν θέσεις με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτούν την κίνηση. Υπάρχουν φορές που πολλοί αναρωτιόνται γιατί πέφτει ή ανεβαίνει η αγορά σε μεγάλο βαθμό αλλά συνήθως οι λόγοι είναι τα κλεισίματα θέσεων.
Στο εβδομαδιαίο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η 9μηνη συσσώρευση του ΓΔ και που για πρώτη φορά καταφέρνει να εξέλθει από αυτή στοχεύοντας τη ζώνη των 1.000 μονάδων.
Γενικός Δείκτης
Τραπεζικός Δείκτης
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.