Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ξεμπλοκάρει εκ νέου η αγορά ομολόγων τους επόμενους μήνες, με στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να έχουν γίνει 3-4 «δυνατές» εκδόσεις που θα δώσουν εκ νέου νέα δυναμική στην αγορά που έως πριν 7-8 μήνες είχε κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες εκδόσεις είναι... τρανταχτά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, πρωτίστως από το χώρο της ενέργειας, ενώ υπάρχουν και οι εκπλήξεις.
Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη τόσο του Χρηματιστηρίου όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Liberal, «ξεμπλοκάρει σιγά σιγά εκ νέου η αγορά των ομολόγων, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα έως τη λήξη του 6μήνου θα έχουμε μερικές πολύ καλές εκδόσεις».
Η εν λόγω αγορά είχε παγώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, καθώς το κλίμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό, ενώ και οι τράπεζες – που εξ αρχής είδαν δει επιφυλακτικά αυτή τη νέα αγορά – είχαν τα δικά τους θέματα να τακτοποιήσουν.
Οι τράπεζες έφτασαν να είναι έως και αρνητικές προς αυτή την αγορά, καθώς έβλεπαν να «σηκώνονται» λεφτά που τα έχουν ανάγκη και να πηγαίνουν στην κάλυψη ομολόγων, παρότι μέρος τους επιστρέφει πίσω ως αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με καλύτερους όρους.
Πλέον όμως – και ασχέτως με τους κλυδωνισμούς των τελευταίων ημερών στις αγορές και το Χ.Α. - το σκηνικό έχει βελτιωθεί, οι τράπεζες είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, πατάνε πιο γερά, πέρασαν τα stress tests χωρίς εκπλήξεις και βλέπουν (και) καταθέσεις να επιστρέφουν. Έτσι, η διοίκηση του χρηματιστηρίου και κυρίως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία έχει και το γενικό πρόσταγμα για την αγορά ομολόγων, έχουν βάλει ξανά μπροστά το project.
Ποιοι ετοιμάζονται να ανοίξουν την αγορά το 2018
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, η Coral (πρώην Sell) θυγατρική της Motor Oil, η ναυτιλιακή Costamare Shipping Co S.A., η εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων BSB αλλά και η «Δικέφαλος 1924» η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα του project του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, είναι αυτές που είτε έχουν κάνει αίτηση, είτε ετοιμάζουν φάκελο για την έκδοση ομολόγου, διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α. Για την Costamare υπάρχουν ακόμη κάποιες νομικές και τεχνικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πάνε πίσω το project.
ΓΕΚ Τέρνα – Στόχος έως 120 εκατ. ευρώ
Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα από τα μέσα του 2017 έχει δρομολογήσει την έκδοση μεγάλου ομολόγου, αλλά οι συγκυρίες δεν ευνόησαν την έκδοση που πήγε πίσω. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκδοση εξ όσων δρομολογούνται καθώς θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με το σχεδιασμό να κάνει λόγο για 120 εκατ. ευρώ ομόλογο. Κύκλοι του ομίλου δηλώνουν στο Liberal ότι νεότερα θα έχουμε από το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου και μετά και ίσως πάρει για τον Απρίλιο.
Coral – Στόχος 80 έως 100 εκατ.
Έτοιμη για την έκδοση μεγάλου ομολόγου από 80 έως 100 εκατ. ευρώ είναι η εταιρεία Coral A.E., η πρώην Shell Hellas A.E., εταιρεία που μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2010 μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την Motor Oil Hellas. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1926.
Όπως επιβεβαιώνει στο Liberal υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Κ., η έκδοση της Coral θα είναι έως 100 εκατ., ίσως κάτι λιγότερο, ίσως 90 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει περίπου 700 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα υπό το σήμα Shell, έχοντας μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20%, ευρισκόμενη στην πρώτη στην ελληνική αγορά.
Costamare Shipping S.A. - Στόχος τα 50 εκατ. ευρώ
Η μεγάλη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Costamare Shipping Co S.A., συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino κ.α.), εισηγμένη στο NYSE, από τον περασμένο Σεπτέμβριο δρομολογεί την έκδοση του πρώτου ναυτιλιακού ομολόγου που θα εισαχθεί στο Χ.Α.
Η έκδοση ήταν να γίνει το φθινόπωρο του 2017 όμως προέκυψαν πολλά εμπόδια τόσο από τις τράπεζες, διαδικαστικά και άλλα, ενώ υπάρχει και κάποιο... νομικό – τεχνικό θέμα που πρέπει να λυθεί για να προχωρήσει η έκδοση. Η εν λόγω έκδοση, δεν έχει ακυρωθεί, ούτε ματαιωθεί, όμως μάλλον θα γίνει λίγο πιο μετά από τις υπόλοιπες. Ο αρχικός του σχεδιασμός ήταν για 50 εκατ. ευρώ και μάλλον σ'' αυτό το εύρος θα πάει.
Το εν λόγω ναυτιλιακό ομόλογο στοχεύει να σπάσει το... ταμπού της σχέσης της ελληνικής ναυτιλίας με το ελληνικό χρηματιστήριο, μια σχέση που μένει διαρκώς στα σχέδια, στις υποσχέσεις, στο «καλό κλίμα», στο «αμοιβαία θετικό περιβάλλον» κ.λπ.
BSB – Εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων – Έκδοση έως 20 εκατ.
Στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπάρχει ήδη ο φάκελος για την έκδοση ομολόγου μιας ακόμη μη εισηγμένης εταιρείας. Πρόκειται για την εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων BSB της οικογένειας Μπιθαρά, η οποία στοχεύει σε ομόλογο έως 20 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία BSB προ λίγων ετών είχε αντιμετωπίσει σημαντικά χρηματοοικονομικά προβλήματα, όμως φαίνεται πως τώρα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερο momentum. Δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και 36 χρόνια, έχοντας ηγετική θέση στο χώρο της γυναικείας ένδυσης.
Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 120 καταστημάτων αποκλειστικής διάθεσης των προϊόντων της (BSB SHOPS) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας παρουσία σε 18 χώρες. Επίσης διαθέτει ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 22.000 τμ. με υπερσύγχρονα γραφεία, αποθήκες και παραγωγή.
«Δικέφαλος 1924» - Μικρή έκδοση
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί 100%, το δρόμο της χρηματοδότησης μέσω έκδοσης ομολόγου «ψάχνει» και η ΑΕΚ για να υποστηρίξει το project της κατασκευής του νέου γηπέδου. Αίτηση δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όμως το... ομόλογο της ΑΕΚ ακούγεται ολοένα και περισσότερο στα γραφεία της εποπτικής αρχής, στην Κολοκοτρώνη 1.
Η αίτηση θα γίνει μέσω της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε» που νομικά έχει τη δικαιοδοσία όλου του εγχειρήματος. Κύκλοι της εποπτικής αρχής, κάνουν λόγο για σχετικά μικρό ομόλογο, ίσως 10-15 εκατ. ευρώ.
Υ.Γ.: Για την έκδοση ομολόγου εισηγμένου στο Χ.Α. έχουν ενδιαφερθεί πάρα πολλές ακόμη εταιρείες, μικρότερου βεληνεκούς, ενώ έχουν κάνει πολλαπλές συναντήσεις με στελέχη του χρηματιστηρίου και της εποπτικής αρχής. Σε κάποιες, το ενδιαφέρον ήταν περισσότερο... διερευνητικό, σε κάποιες άλλες, ουσιαστικό. Κάποιες εξ αυτών, αν πάρει... μπροστά η αγορά, αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο.