Αλλαγή πορείας πραγματοποίησαν οι τιμές οι φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς μετά το εννεαήμερο πτωτικό σερί και την περαιτέρω υποχώρηση που σημείωναν σήμερα το πρωί, στην πορεία της ημέρας ξεκίνησαν να κινούνται ανοδικά και ξεπέρασαν ξανά τα 80 ευρώ, με φόντο τις περιορισμένες ροές από τη Ρωσία που εντείνουν και πάλι την αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, τα futures του ολλανδικού δείκτη αναφοράς, που στο χαμηλό ημέρας είχαν υποχωρήσει έως και τα 66 ευρώ η μεγαβατώρα, πλέον κινούνται στα 84 ευρώ με άνοδο στο 19%.
Έτσι, με τη σημερινή κίνηση πλέον οδεύουμε για τη διακοπή του πτωτικού σερί των εννέα διαδοχικών ημερών που ήταν και το μεγαλύτερο καθοδικό σερί τα τελευταία επτά χρόνια.
Στο μικροσκόπιο της αγοράς συνεχίζουν να βρίσκονται οι προθέσεις της Ρωσίας, η οποία απέφυγε να κατοχυρώσει χωρητικότητα αγωγών για την μεταφορά φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη στις πρόσφατες δημοπρασίες.
Σημειώνεται ότι πέρυσι η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές στους κύριους αγοραστές της, την Ευρώπη, την Τουρκία και την Κίνα, ωστόσο οι ροές παραμένουν χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα καθώς ο ρώσος παραγωγός έχει θέσει όριο παραδόσεων στην Ευρώπη, στέλνοντας μόνο τις ποσότητες που προβλέπουν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις της.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι τιμές είχαν εκτιναχθεί ξεπερνώντας και τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, εν μέσω μείωσης των ρωσικών ροών, ωστόσο η αύξηση των αποθεμάτων με εκτροπή φορτίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη οδήγησε σε μεγάλη αποκλιμάκωση των πιέσεων.
Παράλληλα, οι απροσδόκητα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στην ήπειρο έχουν οδηγήσει επίσης σε μείωση της ζήτησης, αν και παρά τη μεγάλη πτώση των τελευταίων ημερών οι τιμές διατηρούνται σε σημαντικά υψηλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κινούνται ακόμα στο τριπλάσιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, έχοντας ωθήσει γενικότερο το κόστος της ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ αναγκάζοντας πολλές βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή τους.