Ο συνδυασμός καλών αποτελεσμάτων χαμηλότερων αποτιμήσεων έχει ωθήσει σημαντικό πλήθος εισηγμένων εταιριών στη ζώνη της ευκαιρίας. Από την αμηχανία των πολύ υψηλών πολλαπλασιαστών κερδοφορίας στην αρχή της χρονιάς έχουμε επιστρέψει στην πολυτέλεια επιλογών που θα μπορούσαν να έχουν πολύ καλές επιδόσεις με βάση τουλάχιστον τα όσα μας δείχνει η θεμελιώδης εικόνα τους.
Πέρα από τους συνήθεις υπόπτους που φιλοξενούμε τακτικά στη στήλη ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές και μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις εκεί που το «έξυπνο χρήμα» αργεί να αναλάβει δράση. Για να περιορίσουμε το δείγμα μας βάλαμε αυστηρά και αρκούντως απαιτητικά κριτήρια. Πρώτα από όλα θα θέλαμε οι εταιρίες να είναι κερδοφόρες τόσο στα καθαρά κέρδη όσο και στα λειτουργικά τους. Η συνθήκη αυτή θα πρέπει να ισχύει στο α’ εξάμηνο του 2022 και στο β’ εξάμηνο του 2022.
Δεύτερον, να έχουν θετική καθαρή θέση ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις αναγκαστικών εταιρικών πράξεων. Τρίτον, η επιχειρηματική αξία της εταιρίας να βρίσκεται κάτω από τις 7 φορές την αξία των ετησιοποιημένων λειτουργικών κερδών. Τέταρτον η σχέση ετησιοποιημένων κερδών να βρίσκεται κάτω από τις 10 φορές. Από την τελική εικόνα αφαιρέθηκαν οι εταιρίες του real estate καθώς η προσέγγιση του κλάδου γίνεται ορθότερα με κριτήρια εσωτερικής αξίας.
Οι 18 εταιρίες που προέκυψαν δεν είναι φυσικά όλες επενδύσιμες. Αφενός η προβλεπτική ικανότητα σε εταιρίες με σημαντικές διακυμάνσεις στη δραστηριότητα και την κερδοφορία τους είναι μικρή αφετέρου θα πρέπει να διερευνηθεί το παρελθόν τους για το πως διαχειρίζονται τα κέρδη τους στις καλές περιόδους. Επίσης, πολλές εξ αυτών έχουν πολύ περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Μετοχές με μέσες ημερήσιες συναλλαγές κάτω από 5.000 τεμάχια μάλλον δεν βοηθούν στη δημιουργία ενδιαφέροντος πόσο μάλλον αν πρόκειται για θεσμικούς επενδυτές. Πιθανότατα η χαμηλή τους αποτίμηση να αποδίδεται και στο ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα του χτισίματος θέσης αλλά και της αποεπένδυσης.
Γεγονός είναι πάντως ότι στα μικρά χαρτιά υπάρχει πάλι η εικόνα ευκαιριών μπαίνοντας ακόμα και στη λογική του «distressed». Οι αποδόσεις σε αυτή την κατηγορία δεν περιορίζονται στο πως θα πάει η αγορά αλλά έχουν ένα πολλαπλασιαστή απόδοσης ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της εταιρίας. Ο κίνδυνος που διατρέχει ο επενδυτής αυτών των μετοχών έχει να κάνει και με την αναμονή σε μια καλή αποτίμηση σε μια πτωτική συγκυρία που δεν αφήνει περιθώρια για μια επενδυτική επιλογή να ανέβει στην επιφάνεια.
18 φθηνές μετοχές αυξημένου ρίσκου
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
Καθαρή θέση και Καθαρός δανεισμός με στοιχεία Η1:22