Δυναμική ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την Fitch, η οποία επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της χώρας. Την ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως τα ελλείμματα θα πέσουν, ενώ το αυξημένο κόστος δανεισμού και το ράλι αποδόσεων δεν ανησυχεί τους αναλυτές. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) θα αυξηθούν για το ελληνικό δημόσιο το 2023, αλλά θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η χώρα προχώρησε σε αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και σε προκαταβολές των δόσεων 2022 και του 2023.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές το δημόσιο χρέος της χώρας εκτοξεύθηκε εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και είναι 3,5 φορές υψηλότερο από τις χώρες που έχουν αξιολογηθεί με BB. Όμως παραμένει βιώσιμο, με τη χώρα να διατηρεί σημαντική ρευστότητα και να αναμένεται να το μειώσει τα επόμενα χρόνια. Το κόστος εξυπηρέτησης είναι χαμηλό και το πλάνο απόσβεσης είναι διαχειρίσιμο, ενώ η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σημαντική χαρακτηρίζεται η στήριξη της ΕΚΤ από τους αναλυτές.
Yπενθυμίζεται πως η Fitch αναβάθμισε πρόσφατα τις προοπτικές της χώρας σε θετικές από σταθερές, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση. Με την κίνηση αυτή, η Fitch εναρμονίζεται στην ουσία με τους άλλους δύο οίκους, την S&P και DBRS, ενώ η Moody's υπολείπεται κατά μια βαθμίδα.
Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, η αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας αντανακλά τη δυναμική για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και την προοπτική μείωσης του ελλείμματος, κινήσεις που θα οδηγήσουν ταχύτερα σε μείωση του δημοσίου χρέους, καθώς θα υποχωρήσουν τα κόστη δανεισμού. Αξιοσημείωτη πρόοδο έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες αναφορικά με τη βελτίωση των assets, μειώνοντας τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενισχύοντας την ικανότητά τους να δανειοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Όπως είχε αναφέρει στην έκθεση του Ιανουαρίου, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακάμπτει με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η Fitch κατά την προηγούμενη της αξιολόγηση τον Ιούλιο του 2021. Εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 8,3% για το 2021, σημαντικά υψηλότερα από την πρόβλεψη τον Ιούλιο που ήταν 4,3%.
Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το 2022, με βασικό μοχλό τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 4,1% και με πρόβλεψη για αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης το 2023. Τα κονδύλια που αφορούν επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε περίπου 18 δισ. ευρώ (λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ του 2019), που θα εκταμιευθούν σε διάστημα έξι ετών.