Η δεύτερη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα που αναμένεται να ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου σήμερα, διατηρεί τη νευρικότητα στις αγορές που αναμένουν νέο κύμα αποτελεσμάτων από επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία μετά την πτώση της κυβέρνησης Draghi προσθέτει στο δράμα επίσης, όπως και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Αυστραλία που μπορεί να εντείνουν την πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Παρό το γεγονός πως οι αξιωματούχοι της Fed αποκρούουν τις προσδοκίες για αύξηση 100 μονάδων βάσης, η συνεδρίαση της Τετάρτης θα έχει αρκετό σασπένς.
Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μια αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια και θα εστιάσουν στο αν η Fed πιστεύει ότι ο πληθωρισμός κορυφώνεται και στο πώς βλέπει την πορεία της οικονομίας στην προσπάθεια τους να προβλέψουν το μέγεθος της επόμενης κίνησής της τον Σεπτέμβριο.
Το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Fed είναι αβέβαιο. Πριν σχεδόν μια εβδομάδα οι αγορές τιμολογούσαν αύξηση μίας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων κρατούν ουδέτερη στάση ως προς το ρίσκο ή προτιμούν να σορτάρουν τη λεγόμενη διάρκεια (duration) στα ομόλογα. Σε περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων οι επενδυτές τείνουν να μειώνουν τη διάρκεια στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς όσο μεγαλύτερη η διάρκεια, τόσο μεγαλύτερες οι ζημιές αν τα επιτόκια κινηθούν υψηλότερα.
Η απόφαση της Fed θα είναι σημαντική για τις μετοχές και τα ομόλογα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης S&P 500 κερδίζει γύρω στο 10% από το χαμηλό του στα μέσα Ιουνίου και η απόδοση στα 10ετη αμερικανικά ομόλογα έχει πέσει 60 μονάδες βάσης.
Στη Wall Street, τα αποτελέσματα εταιρειών όπως οι Alphabet, Microsoft, Coca Cola και Apple δείχνουν πως ο επιχειρηματικός ιστός στις ΗΠΑ τα καταφέρνει με την έξαρση του πληθωρισμού και το δυνατό δολάριο. Η φετινή πτώση 17% του δείκτη S&P 500 έχει χαμηλώσει τον πολλαπλασιαστή (Ρ/Ε) του γύρω στο 17,3 από το 21,7 στο ξεκίνημα του 2022, φέρνοντάς τον πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15,5. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς για την κερδοφορία των επιχειρήσεων μπορεί να μην επαληθευτούν σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και σφιχτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών.
Η ενδυνάμωση του δολαρίου θολώνει την εικόνα επίσης, καθώς καθιστά τις εξαγωγές των ΗΠΑ λιγότερο ελκυστικές και πλήττει τα κέρδη των επιχειρήσεων που αντλούν μεγάλο κομμάτι τους από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Στην Ευρώπη το ένα έκτο των επιχειρήσεων που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 ανακοινώνουν αποτελέσματα έως τις 29 Ιουλίου.
Η αύξηση της κερδοφορίας επιχειρήσεων του κλάδου ενέργειας που ευνοείται με τις τιμές πετρελαίου στα $100 το βαρέλι προβλέπεται γύρω στο 185%, ενώ αντίθετα αυτές στον κλάδο του real estate αναμένεται να δείξουν μείωση κερδών γύρω στο 70%. Γενικότερα, τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου θα δείξουν αν οι ευρωπαικές μετοχές είναι σωστά αποτιμημένες γύρω στις 11,5 φορές τα μελλοντικά τους κέρδη, σε σύγκριση με το μέσο Ρ/Ε του 14% ιστορικά, ή αν θα χρειαστεί να διορθώσουν περαιτέρω.
Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε υψηλό 40ετίας τον Ιούνιο οι αγορές τιμολογούσαν αύξηση 100 μονάδων βάσης από τη Fed, αλλά δύο από τα «γεράκια» της απέκρουσαν το σενάριο λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα περιοριστεί στις 75 μβ.
Η νευρικότητα είναι έκδηλη στην αγορά ομολόγων αν κρίνει κανείς από τις τιμές των swaptions στην αγορά παραγώγων. Τα swaptions είναι δικαιώματα στα swaps επιτοκίων που συχνά χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές για να τοποθετηθούν ανάλογα με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του κόστους δανεισμού.
Η μεταβλητότητα στα βραχυπρόθεσμης διάρκειας swaptions, όπως είναι τα δικαιώματα ενός μηνός στα swaps επιτοκίων ενός έτους, το κομμάτι της καμπύλης επιτοκίων που είναι το πλέον ευαίσθητο στις κινήσεις της Fed, εκτοξεύτηκε στις 192 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013.