Το ευρωπαϊκό άλμα δημιουργεί νέα τεχνικά ορόσημα

Το ευρωπαϊκό άλμα δημιουργεί νέα τεχνικά ορόσημα

Η χτεσινή ήταν μια εντυπωσιακή μέρα για τις αγορές, καθώς σηματοδότησε ότι έχουμε για τα καλά μπει ειδησιογραφικά σε μια περίοδο time out μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου επιδημικού κύματος του SARS-CoV-2.

Ήταν η πρώτη μέρα που οι εξελίξεις γύρω από την επιδημία δεν μονοπώλησαν τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο με τις ανακοινώσεις της Space X αλλά και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, να κλέβουν την παράσταση.

Η πρώτη θα κάνει το ιστορικό άλμα να στείλει Αμερικάνους στο διάστημα, από αμερικανικό έδαφος και με αμερικανικό εξοπλισμό για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας.

Η δεύτερη πατώντας στο έδαφος της γαλλογερμανικής πρότασης, προχώρησε στο ιστορικό σχέδιο για ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη -άρα δεν θα αυξήσουν το χρέος- και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Το μεγάλο άλμα όμως χτες ήταν ότι με βάση πάντα την πρόταση της Κομισιόν, οι χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα όπως η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν την μερίδα του λέοντος ενώ η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ταυτόχρονα ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός 2021-2027 αξίας 1,1 τρισ. ευρώ, που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τα κράτη – μέλη και με το Ευρωκοινοβούλιο αφήνει μια ανοικτή υπόσχεση ουσιαστικής υποστήριξης για το μέλλον.

Δικαίως η δυναμική των ειδήσεων αυτών, απορρόφησε τους κραδασμούς από την χτεσινή ομιλία της Christine Lagarde η οποία κατέληξε στο αποστομωτικό συμπέρασμα ότι «Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί με βάση τα μέτρια έως άσχημα σενάρια που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Αποκλείοντας μάλιστα κατηγορηματικά την «ήπια» πιθανότητα, η κεφαλή της ΕΚΤ μίλησε για μείωση του ΑΕΠ 12% στην περίπτωση που υλοποιηθεί το κακό σενάριο, 8% στο μέτριο, αλλά και συρρίκνωση 5% στο άνευ πιθανοτήτων ήπιο σενάριο.

Πιθανότατα οι προσδοκίες αυτές να οδήγησαν και την Κομισιόν σε μια πρόταση που για πρώτη φορά αναδεικνύει την αλληλεγγύη σε ενεργό κεντρομόλο δύναμη της Ευρωζώνης.

Ποιές είναι οι τεχνικές στηρίξεις και οι επόμενες αντιστάσεις

Εντυπωσιακή είσοδο στο ανοδικό του κανάλι έκανε επιτέλους ο γερμανικός δείκτης Dax. Μόλις μετά από δύο μέρες μάλιστα χτύπησε και τη δεύτερη αντίσταση των 11.619 μονάδων με τις δύο επόμενες να οριοθετούνται στις 11.877-11.900 μονάδες και στις 12.026 -12.100 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις είναι στις 11.380 μονάδες και στις 11.000.

Ο βασικός δείκτης της δεύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ακόμα δεν έχει καταφέρει να μπει στο δικό του ανοδικό κανάλι, αλλά έχει πλησιάσει αρκετά καθώς αυτό οριοθετείται στις 4.840 μονάδες.

Όσο για τη μητέρα των αγορών, έφτασε τη ζώνη των 3.015-3.030 μονάδων, της οποίας υπενθυμίζουμε ότι η ανοδική διάσπαση αποτελεί παράγοντα εκτίναξης.

Σημείο κλειδί για το ανοδικό momentum είναι η διακράτηση της ζώνης 2.897- 2.940 μονάδων στις καθοδικές κοιλιές, ενώ οι μεσοπρόθεσμοι αυξάνουν τα αντανακλαστικά τους σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 2.667 μονάδων.

ΑΓΟΡΕΣ