Ένα από τα μεγάλα διλήμματα των επενδυτών είναι σε ποιο νόμισμα μεταξύ ευρώ και δολαρίου να «παρκάρουν» τα χρήματά τους για τα επόμενα χρόνια. Χθες, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018, μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα του 2020 έχοντας «κατακτήσει» το οχυρό των 1,20 δολαρίων. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί αναλυτές να προσπαθούν να… απαντήσουν στο δίλημμα.
Με φόντο την αισιοδοξία που προκαλούν τα εμβόλια και τις εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη, τουλάχιστον μετά την άνοιξη, οι ειδικοί βλέπουν να συνδυάζονται αρκετοί παράγοντες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο το 2021 και το 2022.
Ένας από αυτούς τους παράγοντες είναι η ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρώπη και ο περιορισμός των κινδύνων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ένας άλλος είναι η συνολική αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας που θα ενισχύσει τη διάθεση ανάληψης κινδύνου και ένας τρίτος η διεύρυνση της διαφοράς των πραγματικών αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Βέβαια, στον κόσμο των νομισμάτων τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πόσω μάλλον όταν αναφερόμαστε στην ισοτιμία των δύο ισχυρότερων νομισμάτων του πλανήτη, η οποία επηρεάζεται από αμέτρητους – και πολλές φορές αστάθμητους – παράγοντες. Για παράδειγμα, όταν η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται το δολάριο μπορεί να αποδυναμωθεί γιατί σημειώνονται εκροές από ασφαλή καταφύγια, όπως τα αμερικανικά ομόλογα.
Το ευρώ αποτελεί μέσα στο 2020 ένα από τα πιο νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο G10, καταγράφοντας κέρδη 7,4% έναντι του δολαρίου, 6,2% έναντι της στερλίνας και 3,2% έναντι του γεν. Το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής του πορείας έναντι του δολαρίου σημειώθηκε από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Αυγούστου. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ανέβασε εκ νέου στροφές μέσα στο Νοέμβριο, δεχόμενο ώθηση από το γενικότερο κλίμα ευφορίας μετά την ανακοίνωση της Pfizer στις 9 του μήνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το ράλι του τελευταίου μήνα είναι πάνω από 3%.
Σύμφωνα με την Capital Economics, τρεις είναι οι λόγοι που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στο ευρώ έναντι του δολαρίου την επόμενη διετία με την ισοτιμία να κινείται ανοδικά στα 1,25 δολάρια το 2021 και στα 1,30 δολάρια το 2022. Ο πρώτος σχετίζεται με την εκτίμηση ότι η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική θα διατηρηθεί χαλαρή και μάλιστα παρά το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφληθεί τα καλά νέα από την πολιτική συμφωνία των Ευρωπαίων.
Ο δεύτερος είναι τα επιτόκια. Ο οίκος εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των πραγματικών επιτοκίων (αποδόσεις-πληθωρισμός) σε Ευρώπη και ΗΠΑ θα συνεχίσει να ευνοεί το ευρώ. Η Capital Economics προβλέπει ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις δεν θα μεταβληθούν ιδιαίτερα ούτε στις ΗΠΑ ούτε στην Ευρώπη καθώς Fed και ΕΚΤ θα διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια σταθερά. Τρίτον, η παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο έχουν πολλά περιθώρια ανάκαμψης την επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για assets μεγαλύτερου ρίσκου θα ενισχυθεί, γεγονός που παρέχει στήριξη στο ευρώ έναντι του δολαρίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs. Η αμερικανική τράπεζα είναι αισιόδοξη για την αμερικανική οικονομία αλλά όχι τόσο για το δολάριο. Εξαιτίας του πολυσύνθετου ρόλου του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία (όπως προαναφέρθηκε το παράδειγμα με τη βελτίωση των συνθηκών) η Goldman εκτιμά ότι ο συνδυασμός ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης παγκοσμίως και η διατήρηση των επιτοκίων από τη Fed στα ίδια επίπεδα, θα οδηγήσουν σε πτώση το δολάριο. Τα νομίσματα που θα ωφεληθούν είναι όσα ωφελούνται από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, την ενίσχυση της διάθεσης ανάληψης κινδύνου και τη αύξηση της εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας.
Η Goldman βλέπει πτώση του δολαρίου το επόμενο δωδεκάμηνο, επισημαίνοντας ότι το αμερικανικό νόμισμα είναι υπερτιμημένο και οι επενδυτές «overweight» στις αμερικανικές μετοχές. Οι υψηλές αποτιμήσεις, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και η ανάκαμψη της οικονομίας επιβαρύνουν τις προοπτικές του. Ο οίκος, ωστόσο, συνιστά επιφυλακτικότητα απέναντι στο ευρώ και δείχνει προτίμηση στο δολάριο Καναδά και στο δολάριο Αυστραλίας.
Η Bank of America, από την πλευρά της, προβλέπει ότι η πρωτοχρονιά του 2021 θα βρει το ευρώ στα 1,20 δολάρια και το τέλος του 2021 στα 1,25 δολάρια, όπου και θα παραμείνει για ολόκληρο το 2022. Η Julius Baer δίνει τιμή-στόχο 3 μηνών στα 1,20 δολάρια και εύρος 1,20-1,24 δολάρια για τους επόμενους 12 μήνες.