Έτοιμη να βγει στις αγορές η Ελλάδα

Έτοιμη να βγει στις αγορές η Ελλάδα

H Ελλάδα θα βγει στις αγορές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα «εγκαινιάζοντας» το πρόγραμμα δανεισμού του 2023. Ενδεχομένως δε, η κίνηση να γίνει πριν εκδοθεί η πρώτη έκθεση αξιολόγησης της χώρας από τους ξένους οίκους η οποία θα είναι από τον Fitch με ημερομηνία δημοσίευσης την 27η Ιανουαρίου.

Μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να παραμένουν ψηλά –η εβδομάδα ξεκινάει με το 10ετές ομόλογο να διαμορφώνεται στο 4,34% ωστόσο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φαίνεται να επιδιώκει και φέτος να εφαρμόσει την πάγια στρατηγική του: την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του προγράμματος σε μια χρονιά η οποία είναι γεμάτη από αβεβαιότητες με κυριότερες τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων και τις εκλογές (σ.σ χωρίς βεβαίως να παραμερίζονται οι κίνδυνοι από τον υγειονομικό ή το πληθωριστικό-ενεργειακό μέτωπο).

Για τη διάρκεια που θα έχει το πρώτο ομόλογο της χρονιάς πολλά ακούγονται και η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς τη 10ετία και… κάτω. Ως προς το ύψος της έκδοσης, δεν θα αποτελούσε έκπληξη για την αγορά αν με μια κίνηση ο ΟΔΔΗΧ αντλούσε τρία δισεκατομμύρια ευρώ ή και περισσότερα καλύπτοντας έτσι με το «καλημέρα» κοντά στο 40-50% του ετήσιου προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα προγραμματίζει να «σηκώσει» από τις αγορές ποσό της τάξεως των 7 δις. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σύνολο των χρεολυσίων αφήνοντας την κάλυψη των τόκων να γίνει από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ενόψει της εξόδου στις αγορές, η Ελλάδα έχει να «πουλήσει» καλές ειδήσεις. Στις 12 Ιανουαρίου, η ελληνική στατιστική αρχή θα ανακοινώσει μείωση του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο και διαμόρφωση του μέσου ετήσιου ρυθμού μεταβολής των τιμών στο 9,7% δηλαδή λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη του πληθωρισμού.

Από την άλλη, υπάρχει αισιοδοξία για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης και στο 4ο τρίμηνο του έτους αν κρίνει κανείς από την κατανάλωση και το αδιαχώρητο στους τουριστικούς προορισμούς. Ταμειακά, η χρονιά έκλεισε για το δημόσιο καλύτερα από ότι αναμενόταν (σ.σ ο κουμπαράς έφτασε στα 31 δις. ευρώ) ενώ το 2023 η χρονιά ξεκινά με δύο μεγάλες εκταμιεύσεις από την ΕΕ συνολικού ύψους 4,2 δις. ευρώ που θα φέρουν και πάλι τα ταμειακά διαθέσιμα πάνω από τα 35 δις. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι αυξημένες εισπράξεις λόγω φόρων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η πορεία των δημοσίων εσόδων για τον Δεκέμβριο. Πιθανή απόκλιση προκύψει θα είναι τεχνικής φύσεως λόγω της παράτασης στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Αυτό θα «διορθωθεί» μέσα στο πρώτο δίμηνο και το 2022 αναμένεται να κλείσει με χαμηλότερο πρωτογενές έλλειμμα από το προγραμματισμένο κάτι που θα αποτελέσει ακόμη ένα μήνυμα για τις αγορές.