Τρεις από τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, η HSBC, η Citigroup και η Morgan Stanley, προειδοποιούν ότι ο κύκλος της ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών πλησιάζει στο τέλος του και είναι πιθανό η διόρθωση να είναι απότομη και ιδιαιτέρως επώδυνη. Παραπέμπουν δε στην κατάσταση που επικρατούσε τις παραμονές της εκδήλωσης της μεγάλης κρίσης, το 2007.
Σύμφωνα με τους αναλυτές των τριών ομίλων, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, η κίνηση των δεικτών το τελευταίο διάστημα έχει περίπου αυτονομηθεί και υπακούει στους δικούς της κανόνες, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη της τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας. «Οι μετοχές σχετίζονται λιγότερο με το συνάλλαγμα, το συνάλλαγμα σχετίζεται λιγότερο με τα επιτόκια και όλα έχουν καταστεί λιγότερο ευαίσθητα στις εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο», έγραψε ο Andrew Sheets της Morgan Stanley.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οι επιχειρήσεις των οποίων οι πωλήσεις και η κερδοφορία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών δεν είδαν τους επενδυτές να τις ανταμείβουν, κάτι που αποδεικνύει τους παραπάνω ισχυρισμούς.
Ακόμη και όσον αφορά την κερδοφορία, όμως, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα. «Ο κύκλος των πραγματικών επιχειρηματικών κερδών έχει μετατραπεί σε μια εν δυνάμει πηγή ανησυχίας για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα», εκτιμά ο Gaurav Saroliya, της Oxford Economics Ltd. Και προσθέτει ότι «σε συνδυασμό με τις πιο ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών στις μεγαλύτερες αγορές, οι επενδυτές στις ΗΠΑ πρέπει να ανησυχούν».
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο MarketWatch, οι επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες για τις αγορές, κυρίως λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ. Εκεί, αμέσως μετά την Ημέρα των Εργαζομένων, που είναι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Trump πρέπει να δώσει ταχύτατα λύση στον «αλγόρυθμο που προκύπτει από τον νέο προϋπολογισμό, τις αυξημένες ανάγκες δανεισμού και την αναπόφευκτη, όπως όλα δείχνουν, νέα αύξηση στο όριο του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Ενδεχόμενο αδιέξοδο σε αυτό το επίπεδο, που θα φέρει πάλι στην επιφάνεια το σενάριο της στάσης πληρωμών (όπως συνέβη δύο φορές επί Obama), σε συνδυασμό με τις δυσκολίες που έχει ο Λευκός Οίκος να εφαρμόσει τα σχέδιά του για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ίσως αποτελέσουν τον καταλύτη για να ξεκινήσει η αναμενόμενη μεγάλη διόρθωση.
«Οι φούσκες είναι συνήθη φαινόμενα σε αυτό το ώριμο στάδιο των αγορών στις οποίες κυριαρχούν οι ταύροι», επισήμαναν οι αναλυτές της Citigroup σε σημείωμα που έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή. Αλλά και ο Steven Major της HSBC προειδοποίησε πρόσφατα τους πελάτες της τράπεζας να περιορίσουν την έκθεσή τους στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα, προβλέποντας αυξημένη ρευστότητα στις αγορές το επόμενο διάστημα.
Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι πριν τρεις εβδομάδες, ο Alan Greenspan, πρώην διοικητής της Fed, είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει «φούσκα», όχι όμως στα χρηματιστήρια, αλλά στα ομόλογα. Βεβαίως, η ιστορία δείχνει ότι ο Greenspan δεν είναι ο ιδανικός για να βασίσει κανείς πάνω τις προβλέψεις και τις επενδύσεις του. Ίσως θα έπρεπε να στηριχθεί περισσότερο στα όσα συζητούν σήμερα οι κορυφαίοι οικονομολόγοι στο Λίνταου της Γερμανίας, παρουσία και του Mario Draghi.