Οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών κατέληξαν σε συμφωνία αργά το Σάββατο για την οροφή χρέους των ΗΠΑ, ένα θρίλερ που απειλούσε να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση αποτυχίας.
Ο πρόεδρος Joe Biden και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy έδωσαν το πράσινο φως μετά από τηλεφωνική συνομιλία 90 λεπτών. Πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι το συμφωνηθέν πλαίσιο θα περάσει από το Κογκρέσο παρά τις διαφωνίες σκληροπυρηνικών και από τα δύο κόμματα.
Ο McCarthy δήλωσε ότι θα δρομολογήσει τη ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη. «Πιστεύω ότι πρόκειται για μια επί της αρχής συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού,» δήλωσε στο Καπιτώλιο.
Τα περιθώρια για λάθη είναι μικρά καθώς η τελευταία προειδοποίηση της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen ήταν ότι η αναστολή του ορίου δανεισμού πρέπει να λάβει χώρα πριν από την 5η Ιουνίου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός ιστορικού default, μιας αθέτησης πληρωμών που θα απογειώσει το κόστος δανεισμού.
Η συμφωνία μετά από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων θα διατηρήσει τις κρατικές δαπάνες, με εξαίρεση την άμυνα, σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα. Θα υπάρξει αναστολή του ορίου χρέους των $31,4 τρισ. μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, μετά τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Η συμφωνία πιθανότατα θα συμβάλλει στη μείωση του «στρες» στις χρηματοοικονομικές αγορές όπου οι επενδυτές ζητούσαν υψηλότερες αποδόσεις σε χρεόγραφα που λήγουν σύντομα.
Η απόδοση σε έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις αρχές Ιουνίου ξεπέρασε το 7% πρόσφατα, ενώ τα CDS (credit default swaps), τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμής αποτύπωναν τις ανησυχίες με τις τιμές τους να κορυφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα απ' ό,τι στο προηγούμενο επεισόδιο του 2011.
Η προσοχή των επενδυτών πλέον θα στραφεί σε άλλα ρίσκα. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να αναπληρώσει τα ρευστά του διαθέσιμα που την Πέμπτη είχαν υποχωρήσει κάτω από τα $39 δισ. , στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.
Το αποτέλεσμα θα είναι ένα «τσουνάμι» νέων εκδοόσεων χρεογράφων που θα απορροφήσει σημαντική ρευστότητα από τις αγορές, εντείνοντας την πίεση σε μια φάση όπου η Fed συρρικνώνει τον ισολογισμό της και ακολουθεί πολιτική υψηλών επιτοκίων.
Η αρχική αντίδραση από οικονομολόγους, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ήταν ότι η συγκράτηση των κρατικών δαπανών δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της JP Morgan είναι ότι το συμφωνηθέν όριο στις κρατικές δαπάνες θα έχει ήπια επίπτωση στην ανάπτυξη και θα αντισταθμιστεί αν η Fed αντιδράσει με λιγότερο επιθετική πολιτική στην προσπάθειά της να επιβραδύνει την οικονομία και να δαμάσει τον πληθωρισμό.
Παρά το γεγονός οτι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε θρίλερ, η συμφωνία μπορεί να ενισχύσει πολιτικά τον Biden και τον McCarthy, εφόσον βρει «ευήκοα ώτα» στο Καπιτώλιο και ξεπεράσει τον όποιο σκόπελο στο Κογκρέσο.