Σημάδια ανάκαμψης δείχνουν στις σημερινές συναλλαγές τους οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά το νέο sell off χτες με επίκεντρο το τεχνολογικό κλάδο, παρόλο που διατηρούνται οι ανησυχίες για ενδεχόμενο shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες για αύξηση του ορίου κρατικού δανεισμού.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 34.071 με άνοδο σχεδόν 1% ή 325 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά επίσης 1% και διαπραγματεύεται στις 4.343 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρέθηκε χτες για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των πωλήσεων σήμερα κινείται με άνοδο 1,1% στις 14.412 μονάδες.
Γενικότερα, καθ' οδόν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι αγορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μια σειρά από ανησυχίες οικονομικής αλλά και πολιτικής φύσεως.
Ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός και η επικείμενη σύσφιξη πολιτική της Fed, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε πέρα από το tapering και αύξηση των επιτοκίων της νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, οδήγησαν σε απότομη αύξηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ η οποία έπληξε άμεσα τους υψηλής ανάπτυξης τίτλους της τεχνολογίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κατέγραψε χτες την έκτη αρνητική του συνεδρίαση στις τελευταίες επτά, ενώ στις λεγόμενες Big Tech οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% - φτάνοντας σχεδόν το 5% για τη Facebook η οποία είδε τις πλατφόρμες να τίθενται εκτός λειτουργίας για περισσότερες από επτά ώρες.
Προς ώρας πάντως σήμερα δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, με την Apple στο +0,6%, την Microsoft στο +0,9%, την Amazon στο +1,2%, την Alphabet στο +0,9% και την Facebook στο +1,3%.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη κατά πόσον η αγορά έχει μπει σε πεδίο διόρθωσης ή αν οι τρέχοντες παράγοντες αβεβαιότητας έχουν προκαλέσει μια πρόσκαιρη νευρικότητα.
Ο Μαρκ Χάφελε, επικεφαλής αναλυτής στην UBS εκτιμά ότι «το sell-off ήρθε σε ένα βαθμό λόγω αύξησης του 10ετους ομολόγου, υψηλού πληθωρισμού και λιγότερη ισχυρής ανάπτυξης, ενώ οι ελλείψεις στην ενέργεια και το δημοσιονομικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον επιβάρυναν επίσης την επενδυτική διάθεση».
Ωστόσο, όπως συμπληρώνει ο ίδιος σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές, «πιστεύουμε ότι οι παράγοντες αυτοί έχουν υπερεκτιμηθεί, ή πρόκειται να εκλείψουν σύντομα και αναμένουμε το ράλι των μετοχών να συνεχιστεί».
Στο ίδιο μήκος κλίματος ο Μάρκο Κολάνοβιτς, επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan, αναφέρει πως «δεν πιστεύουμε ότι η πρόσφατη πτωτική περίοδος θα οδηγήσει σε σταθερή πτώση και θα διατηρήσουμε τη σύσταση για αγορά σε κάθε σημαντική ευκαιρία».
Στην Ουάσινγκτον, οι αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν τις συνομιλίες για να συμφωνήσουν σε αύξηση ή αναστολή του ορίου δανεισμού της χώρας, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη αθέτηση του εθνικού χρέους, η πρώτη της ιστορίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί πριν από τις 18 Οκτωβρίου, όταν οι αξιωματούχοι του εκτιμούν ότι θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της χώρας για να εξυπηρετήσει πληρωμές των ομολόγων της.