Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δυναμική όσο και πειστική αντίδραση έβγαλαν οι τραπεζικές μετοχές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να «επιστρέφουν» μετά το μνημειώδες... άδειασμα της Τετάρτης, ενώ ρόλο έπαιξε η ευρύτερη προσπάθεια να βγει «ασπίδα» προστασίας υπέρ των τραπεζών, μετά τα ακραία φαινόμενα της χθεσινής συνεδρίασης.
Έτσι κι αλλιώς η χθεσινή συνεδρίαση είναι στοιχεία ακραίας υπερβολής, κάτι που οδήγησε πολλούς επενδυτές σε πωλήσεις δίχως αύριο, εν μέσω πανικού και διάδοσης ανυπόστατων καταστροφικών φημών. Σήμερα λοιπόν σύσσωμη η αγορά έδειξε ότι θέλει να δώσει... απάντηση, βγάζοντας εξ αρχής άμυνες και αναχώματα, παρ'' ότι το φινάλε δεν ήταν... πανηγυρικό για σημαντικό τμήμα της αγοράς.
Πολλές μετοχές, ακόμη και blue chips πιέστηκαν καθώς αρκετοί επενδυτές ρευστοποίησαν κάποιες συμμετοχές τους για να οδηγήσουν τη ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες από χθες βρέθηκαν σε πρωτοφανώς υπερπουλημένα επίπεδα, κάτι που πολλοί επενδυτές και funds εκμεταλλεύτηκαν.
Πάντως, το θετικό είναι ότι η αντίδραση σήμερα – τουλάχιστον για τις τράπεζες – έγινε με ισχυρούς όγκους και τζίρους, δεν ήταν δηλαδή «κούφια» ή τεχνικής μορφής αντίδραση. Ήταν πραγματικές αγορές, έστω και αν οι όγκοι και οι τζίροι δεν έφτασαν τη χθεσινή φρενίτιδα, που έγινε υπό καθεστώς ειδικών συνθηκών μέσω... ασύμμετρων συνθηκών άκρατης δυσμενούς φημολογίας.
Μάλιστα, έλαβε χώρα μπαράζ πακέτων στις τράπεζες, συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ, ήτοι 31% του τζίρου, που συνολικά έφτασε στα 91,49 εκατ. ευρώ! Συνολικά, στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 64,3 εκατ. ευρώ, ίδιος δηλαδή με το χθεσινό! Αυτό και μόνο, έχει σημαντική σημειολογία αλλά και ουσία, καθώς δείχνει ότι επέστρεψαν τα κεφάλαια στο σύστημα.
Θυμίζουμε πως από το φινάλε της χθεσινής συνεδρίασης είχε διαφανεί αλλαγή, καθώς το κλείσιμο, τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και των τραπεζών ήταν πολύ υψηλότερο συγκριτικά με το ημερήσιο ναδίρ, όπου εν μέσω πανικού είδαμε νέα χαμηλά τελευταίων ετών.
Έτσι, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού σχεδόν ποτέ δεν «δικαιώνονται» επενδυτικά, πόσο μάλλον όταν αυτές οι πωλήσεις δεν «πατούν» σε βεβαιότητες και συγκεκριμένα δεδομένα, αλλά σε σενάρια καταστροφής, τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.
Αντίδραση έως 9% στις τράπεζες με μπαράζ πακέτων
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 676,36 μονάδες με άνοδο 1,43%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 667,32 μονάδων έως το υψηλό των 682,20 μονάδων. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 548,31 μονάδες με άνοδο 8,31%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 557,55 μονάδες όταν ενισχύονταν έως 10,13%.
Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 1.779,31 μονάδες με άνοδο 1,13%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.071,51 μονάδες με πτώση 0,45%. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. του Χ.Α. είχε συμπληρώσει 4ήμερο πτωτικό σερί χάνοντας το 5,8% της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε το ίδιο διάστημα πάνω από 14%.
Οι τράπεζες αντέδρασαν με την Πειραιώς (που χθες απώλεσε άνω του 20% της αξίας της) να κλείνει με άνοδο 9,23% διακινώντας όγκο 6,75 εκατ. τεμάχια, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 8,97% με όγκο 13,76 εκατ. μετοχές (χθες έχασε 5,49%), η Eurobank έκλεισε στο +8,57% με όγκο 28 εκατ. τεμάχια (χθες υποχώρησε κατά 14,69%), ενώ η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 7,63% με όγκο 12,2 εκατ. τεμάχια, ενώ χθες είχε τη μικρότερη πτώση, χάνοντας 3,28%. Αντιθέτως, υστέρησε συγκριτικά η Attica Bank που κέρδισε μόλις 2,78%.
Στο χώρο των blue chips, όπως προαναφέρθηκε, αρκετές μετοχές πιέστηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις εκτός... προγράμματος. Ο τίτλος της Coca Cola HBC που γενικά θεωρείται «κουμπαράς», πιέστηκε σε ποσοστό 2,60% καθώς αρκετοί ρευστοποίησαν για να μπουν στις τράπεζες. Το ίδιο συνέβη και με τον Τιτάνα που υποχώρησε κατά 3,29% (είχε ενισχυθεί χθες), η ΕΥΔΑΠ έχασε 2,59%, η ΓΕΚ Τέρνα -1,96% ενώ ήπια πτώση είχαν οι Jumbo, ΕΧΑΕ, Fourlis και ΑΔΜΗΕ.
Στον Mid Cap δεν υπήρξε καλή εικόνα, καθώς και εδώ σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις. Πιέστηκαν τίτλοι όπως Κλουκίνας Λάππας -4,70%, ΟΛΘ -3,28%, J&P Άβαξ -3%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -2,27%, MIG – 2,20%, Πλαίσιο (χωρίς όγκο) -1,72% και Ικτίνος -1,68%. Στο σύνολο της αγοράς, 52 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 37 που υποχώρησαν.