Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με επιλεκτικές κινήσεις τόσο στον FTSE 25 όσο και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις συνεχίζει το ελληνικό χρηματιστήριο και σήμερα, ολοκληρώνοντας πτωτικά τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, χωρίς όμως να χάνει κρίσιμες στηρίξεις και χωρίς να αλλοιώνονται τεχνικά κεκτημένα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο όλες τις τελευταίες ημέρες συνεχίζει με συνεδριάσεις μειωμένου ρίσκου, επιλεκτικών ρευστοποιήσεων και ήπιας διαχείρισης κεκτημένων, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης προτεραιοτήτων και επανασχεδιασμού επενδυτικού πλάνου από την πλευρά των ισχυρών.
Η απουσία νέων αγοραστών και η στάση αναμονής των ισχυρών, είναι παράγοντες που οδηγούν σε συνεδριάσεις ισορροπίας και συσσώρευσης πλησίον της ψυχολογικής ζώνης των 850 μονάδων, με την αγορά να περιμένει νέους καταλύτες και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να διαμορφώσει τη νέα της στρατηγική.
Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές η συσσώρευση και η στάση αναμονής είναι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, ύστερα από το ράλι του πρώτου 8μήνου, που οδήγησε το ελληνικό χρηματιστήριο στην πρώτη θέση από πλευράς αποδόσεων παγκόσμια.
Συνάμα, οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν άλλαξαν την εικόνα ευρύτερα στις ευρωπαϊκές αγορές, τουλάχιστον σ' ό,τι αφορά τις αγορές μετοχών.
Βεβαίως, ασφαλώς αξίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός ότι και οι τρεις δείκτες της Wall Street - που αποτελεί οδηγό του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος – βρίσκονται μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά τους, έχοντας ήδη υπερκεράσει την αιχμηρή διόρθωση του Αυγούστου!
Εντός αυτών των δεδομένων, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σήμερα διαπραγματεύεται στις 850 μονάδες με οριακές διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 8 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα στον Large Cap είναι μεικτή, χωρίς ακρότητες, ενώ μεικτή με εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις είναι και η εικόνα στις τράπεζες. Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν μετοχές όπως Aegean Airlines, Μυτιληναίος, Viohalco, ΔΕΗ και Lamda Development, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Σαράντης.
Οι όγκοι και οι τζίροι και στον FTSE 25 είναι μικροί, οπότε πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια. Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη σημειώνουν οι MIG, Intralot, Intracom Holdings, Quest Συμμετοχών και Πλαίσιο, ενώ υποχωρούν οι Ικτίνος (-4,52% λόγω υποχώρησης μεγεθών), Πλαστικά Θράκης, AVAX, Κέκροπας, Παπουτσάνης, Profile κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 33 ανοδικές και 32 πτωτικές μετοχές.
Τα τεχνικά δεδομένα
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, η κρίσιμη στήριξη που δεν πρέπει να διασπαστεί (σε περισσότερες από μία συνεδριάσεις) είναι οι 849 μονάδες. Και τούτο διότι κλείσιμο χαμηλότερα των 849 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις, για υποχώρηση προς τις 823 και 793 μονάδες, λένε οι αναλυτές.
Από την άλλη πλευρά, οι κύριες αντιστάσεις συναντώνται διαδοχικά στις 878 και 895 – 901 μονάδες, δηλαδή στα προηγούμενα υψηλά της αγοράς, προ ενάμιση μήνα. Σε κάθε περίπτωση, το γενικό συμπέρασμα από τις ετυμηγορίες των αναλυτών, είναι ότι το «κλειδί» βρίσκεται στο να μην απομακρυνθεί (πτωτικά) από τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.
Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβουμε ότι για να κινηθεί με ασφάλεια και πειστικότητα η αγορά προς τις 880 ή 900 μονάδες, απαιτείται ισχυρή ενίσχυση του τζίρου, σε επίπεδα 70 – 80 και 90 εκατ. ευρώ. Γιατί αυτό θα σημάνει την ενεργοποίηση των αγοραστών που θα ξαναρίξουν την (κερδισμένη) ρευστότητα στην αγορά.