Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων χωρίς ακρότητες και χωρίς υπερβολές είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει διάθεση διακράτησης της ευρύτερης ζώνης των 850 μονάδων, έχοντας και τη στήριξη των τραπεζών που γύρισαν θετικά.
Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω βελτιωμένου διεθνούς κλίματος, εν αναμονή των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της FED, που θα δώσουν το στίγμα για την από εδώ και πέρα πολιτική τους. Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με άνοδο, με τον Hang Seng στο +1,78%, τον Nikkei 225 στο +0,96% και τον Asia Dow +1,45%, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,90% και τον DAX +0,78%.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο που υπεραπέδωσε ξεχωρίζοντας απ' όλες τις αγορές το πρώτο 8μηνο του 2018, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο επανεκτίμησης των θέσεων και επανασχεδιασμού προτεραιοτήτων, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάζει κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης.
Θυμίζουμε πως κορυφαία blue chips της αγοράς έχουν δώσει αποδόσεις από 30% έως 136,5% το 2019, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν έως 263% (Πειραιώς), οπότε είναι εύλογο να καταγράφονται και κινήσεις κατοχύρωσης της κερδισμένης ρευστότητας.
Το ζητούμενο για την αγορά είναι η κερδισμένη ρευστότητα να επανατοποθετηθεί ίσως σε νέους τίτλους εξ όσων έχουν μείνει πίσω, αν και τα κέρδη στο μεγαλύτερο τμήμα του Large Cap είναι εντυπωσιακά, που σημαίνει ότι ελάχιστα είναι τα χαρτιά που έχουν υστερήσει.
Από εκεί και πέρα, θυμίζουμε πως παραδοσιακά τη περίοδος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν είναι καλή για τα χρηματιστήρια, κάτι που αποτυπώνεται – συνήθως – και στη Wall Street που είναι ο παγκόσμιος οδηγός του momentum, ενώ και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές είναι πολύ συγκρατημένοι και συντηρητικοί αυτό το διάστημα.
Εύλογα λοιπόν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους και να αναδιατάξουν τις θέσεις τους, πάντα με γνώμονα τις εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο.
Του επόμενο δίμηνο κρίνονται πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Η αγορά, έχοντας τιμολογήσει όλες τις έως τώρα εξελίξεις, τηρεί στάση αναμονής και αφομοιώνει επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, με τις ανάλογες – επιμέρους – διορθώσεις, συνδυαστικά και με την τρέχουσα ειδησεογραφία.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γ.Δ. παρ' ότι στις πρώτες δυόμισι ώρες της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 844,14 μονάδων, εντούτοις έχει βελτιώσει μερικώς την εικόνα του, περνώντας σε θετικό έδαφος και στις 855 μονάδες με άνοδο 0,69%. Η αξία συναλλαγών σε πολύ ήπιο τέμπο ξανά, διαμορφώνεται στα 26 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και συνολικά στον Large Cap είναι βελτιωμένη. Κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι ΔΕΗ και Eurobank, άνω του 1% ενισχύονται οι Εθνική, Πειραιώς και Σαράντης, ενώ θετικά κινούνται οι Alpha Bank, Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, EXAE, Cenergy Holdings κ.α.
Στον αντίποδα, πιέσεις 3,46% δέχεται ο τίτλος των ΕΛΠΕ, λόγω των διαδικασιών και των όρων πώλησης ποσοστού από το δημόσιο μέσω του Χ.Α.
Μεικτή είναι η εικόνα στον Mid Cap όπου σήμερα κυριαρχεί το placement της εταιρείας Profile που πούλησε το 4,4% των μετοχών της, συνολικά 436.000 τεμάχια στα 3,88 ευρώ, με το σύνολο της συναλλαγής να φτάνει στα 1,69 εκατ. ευρώ.
Κέρδη άνω του 3% έχει η Τεχνική Ολυμπιακή, άνω του 2% κερδίζουν οι Attica Bank και Κέκροπας, ενώ άνοδο σημειώνουν και οι MIG, Intracom Holdings, Παπουτσάνης, Intralot, Intrakat και AVAX. Αντιθέτως, πιέζονται οι Profile, ΙΑΣΩ, Έλτον, Κρι Κρι, Νηρέας και Πλάισιο. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 49 ανοδικές και 45 πτωτικές μετοχές.