Με σημαντική άνοδο που ξεπερνά και το 1% και τους φέρνει σε υψηλά περίπου δύο εβδομάδων κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται για το τρίτο τρίμηνο δείχνουν να αντισταθμίζουν τις διατηρούμενες ανησυχίες για την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στις 464,65 μονάδες με άνοδο 0,95%, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι των εξορυκτικών εταιρειών με τον κλάδο να ενισχύεται άνω του 2,8%, ενώ και η τεχνολογία κινείται ανοδικά για δεύτερη διαδοχική ημέρα με +2%.
Στη Γερμανία ο DAX σημειώνει άνοδο 0,9% κινούμενος στις 15.383 μονάδες, στην Γαλλία ο CAC κινείται στις 6.653 μονάδες με +0,85%, όπως και ο FTSE 100 στην Βρετανία ο οποίος ενισχύεται κατά 0,75% και διαπραγματεύεται στις 7.195 μονάδες.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB βρίσκεται στις 26.197 μονάδες με άνοδο 0,9% και στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,1% και κινείται στις 8.978 μονάδες.
Σημαντική ώθηση στις σημερινές συναλλαγές δίνουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές μικροτσίπ, μεταξύ των οποίων οι ASML, AMS και BE Semiconductor που ενισχύονται όλες άνω του 2%, αφότου ο γίγαντας του κλάδου από την Ταϊβάν TSMC ανακοίνωσε άλμα 13,8% της κερδοφορίας του στο τρίτο τρίμηνο.
Παράλληλα, η γαλλική εκδοτική Publicis Groupe πραγματοποιεί ράλι 3,5% αφότου αναβάθμισε το outlook του έτους της μετά την αύξηση των οργανικών της εσόδων άνω των εκτιμήσεων της αγοράς στο τρίμηνο.
Κατά τα άλλα, παραμένει στο προσκήνιο η συζήτηση για τον υψηλό πληθωρισμό και την επιμονή που παρουσιάζει, καθώς χτες έγινε γνωστό ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο και 5,4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγών στην Κίνα ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του τα τελευταία 26 χρόνια, αυξημένος κατά 10,7% επίσης ελαφρώς πάνω από τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Reuters που τον ανέμεναν στο 10,5%.
Σε αυτά τα πλαίσια, τα βλέμματα των επενδυτών θα στραφούν σήμερα στα αντίστοιχα στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν ανάλογη εκτίναξη των τιμών, δεδομένων των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και των ελλείψεων στην αγορά εργασίας.
Παρά τις ανησυχίες πάντως για τη ραγδαία αύξηση των τιμών, η αισιοδοξία για τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι έχει μετριάσει την έντονη μεταβλητότητα που έδειξαν την περασμένη εβδομάδα οι αγορές, με τον Stoxx 600 να έχει απέχει πλέον κατά 3% από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv IBES, οι αναλυτές αναμένουν πλέον ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου για τις εταιρείες του δείκτη θα παρουσιάσουν μεσοσταθμικά αύξηση κατά 46,7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, μετά ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών τους, ειδικά για τις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.