Σε θετικό έδαφος αλλά με ελεγχόμενα κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά το διήμερο sell off, καθώς φαίνεται να έχουν βγει ξανά αγοραστές στην τεχνολογίας με φόντο την τάση αποκλιμάκωσης που δείχνουν οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ, αν και διατηρούνται οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης και του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,44% και κινείται στις 34.454 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,57% κινούμενος στις 4.378 μονάδες, ενώ έπειτα από τη χειρότερη συνεδρίασή του το τελευταίο εξάμηνο σχεδόν ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq βρίσκεται στο +0,75% και τις 14.655 μονάδες.
Με το 10ετες ΗΠΑ να βλέπει σήμερα την απόδοσή του να υποχωρεί έως και κάτω από το 1,5% έχει αφαιρεθεί μεγάλος μέρος της πίεσης που ασκήθηκε ειδικά χτες στους κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι Facebook, Microsoft και Alphabet να σημειώσουν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ η Amazon έχασε 2%.
Επισημαίνεται ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλήττει διαχρονικά τις μετοχές ανάπτυξης (μεταξύ των οποίων παραδοσιακά εκείνες της τεχνολογίας) καθώς συμπιέζει τη σχετική αξία των μελλοντικών τους εσόδων και τις κάνει να φαίνονται έτσι υπερτιμημένες.
Σε αυτό το κλίμα, ο τεχνολογικοί γίγαντες σήμερα επιχειρούν να σταθεροποιηθούν και προς το παρόν διατηρούνται σε θετικό έδαφος.
Από την πλευρά του πάντως, ο Τεντ Πάρις, CEO και επικεφαλής αναλυτής της Parrish Capital, εκτιμά ότι «πολλές από τις Big Tech είναι υπερτιμημένες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αποτιμήσεις αυτές θα πρέπει να υποχωρήσουν χαμηλότερα με έναν ή δύο τρόπους. Είτε θα υπάρξει sell off, είτε τα κέρδη τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται και οι τίτλοι τους θα κινούνται πλαγιομετωπικά. Μπορεί να έχουμε λίγο και από τα δύο, αλλά βλέποντας ότι στις μεγαλύτερες εταιρείες της τεχνολογίας τα κέρδη τους δεν εναρμονίζονται με αυτό που δείχνει το μελλοντικό P/E τους, νομίζω ότι αυτό δείχνει πως αρκετές από αυτές είναι "μπροστά από τον εαυτό τους"».
Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,63%, ο S&P 500 με πτώση 2,04%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε βουτιά 2,83% καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Μάρτιο.
Όπως αναφέρει, ωστόσο, ο επικεφαλής αναλυτής της Commonwealth Financial Network Μπράιαν Πράις, «αν είναι μετριασμένη η αύξηση των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν θα με εξέπληττε η αγορά να συνεχίσει την επέλασή της και να κινηθεί υψηλότερα καθώς μπαίνουμε στο 4ο τρίμηνο».