Επιφυλακτικότητα και απώλειες στη Wall Street - Βουτιά για τη Walmart

Επιφυλακτικότητα και απώλειες στη Wall Street - Βουτιά για τη Walmart

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street  με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών.

Η μετοχή της Walmart σημείωσε απώλειες 7,64%, καθώς η εταιρεία περιέκοψε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του έτους, αφού «ο πληθωρισμός μειώνει την καταναλωτική δύναμη». Oι επενδυτές αξιολογούν και τη νέα έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια οικονομία μπορεί να περάσει στην ύφεση.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,71% ή 228 μονάδες στις 31.761 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 1,87% στις 11.562 μονάδες.  Ο S&P 500 έχασε 1,15% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 3.921 μονάδες. 

Αύριο αναμένεται από την Fed η ανακοίνωση για την αύξηση των επιτοκίων με την αγορά να προεξοφλεί άνοδο 75 μονάδων βάσης. Ωστόσο, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύφεσης, μετά και την έκθεση του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για άλλη μία φορά την Τρίτη, προειδοποιώντας ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία γίνονται πραγματικότητα και μπορεί να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση αν δεν ελεγχθούν αποτελεσματικά.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,2% φέτος από 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Απρίλιο, όπως αναφέρει στη νέα του έκθεση World Economic Outlook, επισημαίνοντας ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο λόγω της επιβράδυνσης στη Ρωσία και στην Κίνα.

Απαισιόδοξο και για τον επόμενο χρόνο είναι το ΔΝΤ καθώς μείωσε την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη στο 2,9% από 3,6% τον Απρίλιο λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε το 2021 με την ανάπτυξη να φθάνει το 6,1% μετά την πανδημική κρίση που συνέθλιψε την παγκόσμια παραγωγή το 2020 και την οδήγησε σε συρρίκνωση 3,1%.

«Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά από τον Απρίλιο. Η παγκόσμια οικονομία μπορεί σύντομα να βρεθεί στο χείλος μιας ύφεσης, μόλις δύο χρόνια μετά την προηγούμενη», αναφέρει στην έκθεση.

Από τη μεριά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη της οικονομίας επιβραδύνεται, ενώ παραδέχθηκε τον κίνδυνο ύφεσης, λέγοντας ότι γενικότερη αρνητική πορεία της οικονομίας δεν είναι αναπόφευκτη.

Η Γέλεν μιλώντας στην εκπομπή του NBC, Meet the Press, είπε ότι ο δυναμισμός των προσλήψεων, αλλά και οι δαπάνες των καταναλωτών δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν βρίσκεται σε ύφεση επί του παρόντος.

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο υποστηρίχτηκαν από τη δημιουργία 372.000 νέων θέσεων εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας να καταγράφεται στο 3,6%. Επρόκειτο για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατά τον οποίο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ξεπέρασε τις 350.000.

«Αυτή δεν είναι οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση», δήλωσε η Γέλεν. «Αλλά βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο στην οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυτό χρειάζεται και είναι απαραίτητο».

Ωστόσο, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η αγορά εργασίας αμβλύνεται με τις νέες απαιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να φτάνουν το υψηλότερο επίπεδό τους το τελευταίο οκτάμηνο.

Η Γέλεν αναφέρθηκε στο «υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού», ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) βοηθούν στον ελέγχο των αυξανόμενων τιμών.