Πτωτικά κινούνται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η νέα επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ με αφορμή το νομοσχέδιο εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από πλευράς Ντ. Τραμπ δημιουργούν επιφυλακτικότητα και απαισιοδοξία στους επενδυτές, την στιγμή μάλιστα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρώτα στάδια της επανεκκίνησης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την συνέντευξη Τύπου που προτίθεται να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος με κεντρικό θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην πρώην βρετανική αποικία, προκάλεσε απώλειες στους δείκτες της αμερικανικής αγοράς μετά το διήμερο ανοδικό σερί που είχε προηγηθεί, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως μία κλιμάκωση της έντασης σε διπλωματικό επίπεδο μπορεί να αποσταθεροποιήσει την αγορά.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 192 μονάδων ή 0,76% και διαμορφώνεται στις 25.208 μονάδες, ενώ πτώση 0,39% σημειώνει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 3.017 μονάδες.
Στον αντίποδα, κέρδη 0,22% σημειώνει ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώνεται στις 9.389 μονάδες.
Στο ταμπλό, απώλειες 2% καταγράφουν οι μετοχές της Bank of America και της Wells Fargo, ενώ πτώση καταγράφουν και οι μετοχές της Citigroup και της JPMorgan Chase, οι οποίες υποχωρούν κατά 3% και 2% αντίστοιχα, ενώ τα χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα της Salesforce επιδεινώνουν το κλίμα στην αγορά. Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα 66 με 67 σεντς ανά μετοχή, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μέρισμα της τάξης των 0,74 δολαρίων ανά μετοχή, με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να υποχωρεί κατά 4%.
Υπενθυμίζεται, πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επίκεντρο της διαμάχης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αποτελούσαν οι κατηγορίες των ΗΠΑ προς την κινεζική πλευρά σχετικά με την απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τις ζωές περισσότερων από 100.000 Αμερικανών.
Ωστόσο, η απόφαση της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ώστε να επιβάλει νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει στην ηπειρωτική Κίνα έχει προκαλέσει την αντίδραση των κρατών της Δύσης, ενώ μόλις την Πέμπτη Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ και Βρετανία εξέδωσαν κοινή δήλωση κατά της Κίνας αναφέροντας «το Χονγκ Κονγκ μεγαλούργησε ως φάρος της ελευθερίας για πολλά χρόνια», ενώ υπογράμμισαν πως ο υπό εφαρμογή νόμος παραβιάζει την κοινή διακήρυξη της Βρετανίας με την Κίνα του 1984.