Διατηρείται στα επίπεδα του 1,40 η βρετανική στερλίνα απέναντι στο δολάριο, έχοντας σημειώσει μία μικρή πτώση - από τα υψηλά του 1,4052 όπου βρέθηκε κατά το άνοιγμα της Ασίας - εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη συνέχεια της ημέρας. Παράλληλα, υποχώρησε εκ νέου στα επίπεδα του 1,21 το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς οι πιέσεις που δέχονται οι διεθνείς χρηματαγορές και η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων στηρίζουν το δολάριο. Οι δεκαετές αποδόσεις των ΗΠΑ συνέχισαν να ανεβαίνουν βρισκόμενες ήδη στο 1,40%.
Οι αγορές αναμένουν από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρει αισιόδοξα μηνύματα σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας από το πρόσφατο περιβάλλον περιορισμών, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών αναμένεται να επιταχυνθεί και η διασπορά του ιού δείχνει σημάδια βελτίωσης.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται στο ενδεχόμενο να ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομίνικ Ραμπ την παρμβαση των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας για να αμφισβητήσει εκ νέου τις πρακτικές και τις συμπεριφορές της κινέζικης Κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να αναζωπυρώσει εκ νέου τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών - η επίδραση στο βρετανικό νόμισμα αναμένεται με ενδιαφέρον από το γεγονός αυτό, εφόσον πάρει κάποια δυσάρεστη έκταση.
Οι αγορές ανυπομονούν για τα σχόλια από τον πρωθυπουργό του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον και θα είναι καθοριστικά για τους εμπόρους του ζεύγους GBP/ USD, καθώς οποιαδήποτε απογοήτευση για τα μέτρα του lockdown μπορεί να ανατρέψει το βραχυπρόθεσμο "bullish chart" σχηματισμό, γύρω από την κορυφή των πολλών μηνών και να δούμε σημαντική διόρθωση στην ισοτιμία.
Εάν δεν σπάσει το μηνιαίο κανάλι ανοδικής τάσης - επί του παρόντος μεταξύ 1,4070 και 1,3890 - το GBP/USD είναι πιθανό να διατηρήσει την ανοδική δυναμική, κάτι για το οποίο όμως δίνουμε μοιρασμένες πιθανότητες να συμβεί.
Όσον αφορά το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα απέναντι στο αμερικανικό δολάριο, η τεχνική εικόνα δεν διαφέρει πολύ από τις τελευταίες ημέρες και η ισοτιμία συνεχίζει να διαπραγματεύεται και προς τις δύο κατευθύνσεις όπως και έχουμε ήδη αναφέρει, έχοντας διορθώσει ήδη περίπου κατά 60 μονάδες βάσης από τα υψηλά της Παρασκευής.
Κάποια αλλαγή στην κατεύθυνση της ισοτιμίας μπορεί να έρθει από τον Τζέρομ Πάουελ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει προγραμματίσει να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη και την Τετάρτη, αλλά οι προετοιμασμένες παρατηρήσεις του ενδέχεται να έχουν ήδη δημοσιευτεί από σήμερα Δευτέρα.
Θα ανεχθεί η Fed τις αυξανόμενες αποδόσεις του χρέους των ΗΠΑ για πολύ περισσότερο; Ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις είναι ένα υγιές σημάδι των αισιόδοξων προσδοκιών για ανάπτυξη, μπορεί επίσης να πνίξουν την ανάκαμψη. Ο Πάουελ πιθανότατα θα επαναλάβει τη δέσμευση της τράπεζας να υποστηρίξει την ανάκαμψη - που σημαίνει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει εκ νέου το δολάριο.
Το ευρώ/δολάριο "μάχεται" επί του παρόντος στα επίπεδα του 1,21, όπου συμπίπτει με τα επίπεδα του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών στο γράφημα των τεσσάρων ωρών. Ενώ πλησιάζει και τον αντίστοιχο κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η ορμή είναι οριακή προς τα πάνω και το ζεύγος διαπραγματεύεται πάνω από τον των κινητό μέσο όρο των 100 ημερών. Συνολικά, η εικόνα παραμένει μικτή.
Η αντίσταση περιμένει στα 1,2140, που ήταν το υψηλό σημείο της Παρασκευής. Ακολουθείται από το 1,2170, το υψηλό του Φεβρουαρίου και μετά από το 1,2190.
Η κοντινότερη στήριξη της ισοτιμίας είναι στο 1,2080 και ακολουθείται από τα 1,2055 και 1,2020.