Του Απόστολου Σκουμπούρη
Τη 14η ανοδική συνεδρίαση τις δεκαεφτά τελευταίες πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι – σε βραχυχρόνιο επίπεδο – το momentum είναι ανοδικό και οι long έχουν τον έλεγχο. Ο Φεβρουάριος έχει εφτά έως τώρα συνεδριάσεις με μόλις μία πτωτική, με την αγορά να δείχνει διάθεση μερικής βελτίωσης της τεχνικής της εικόνας.
Η μόνιμα καλή πορεία των διεθνών αγορών τις πρώτες 40 ημέρες του 2019, αλλά και η βελτίωση στην αγορά ομολόγων (ασχέτως αν «τσίμπησαν» λίγο Παρασκευή και Δευτέρα), καθώς και η αυξημένη κινητικότητα που φαίνεται να υπάρχει στον τραπεζικό κλάδο που κινείται πιο επιθετικά σ'' ό,τι αφορά τα «τοξικά» των κόκκινων δανείων, είναι οι αιτίες που οι short έχουν αποτραβηχτεί.
Η άνοδος της αγοράς – τόσο σήμερα αλλά όσο και όλο το τελευταίο διάστημα - προέρχεται πρωτίστως λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω ισχυρών αγοραστικών παρεμβάσεων. Τούτο εξάγεται από τους εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους ακόμη και σε μετοχές του Large Cap.
Σήμερα π.χ. δύο μετοχές του FTSE 25 διακίνησαν λιγότερα από 10 χιλ. τεμάχια (Coca Cola HBC και ΟΛΠ), ενώ συνολικά στα μη τραπεζικά blue chips, μόλις τέσσερις μετοχές διακίνησαν όγκο που ξεπέρασε τα 100 χιλ. τεμάχια. Η σημερινή ήταν μια συνεδρίαση εξαιρετικά περιορισμένων συναλλαγών, καθώς ο τζίρος κατήλθε στα 22,83 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η δεύτερη χαμηλότερη του τρέχοντος έτους και μια από τις χαμηλότερες του τελευταίου εξαμήνου.
Είναι εμφανές ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν διακόψει τις σημαντικές πρωτοβουλίες τους, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται κάποια λίγα κεφάλαια από τους traders και τους βραχυχρόνιους, ενώ οι long εξακολουθούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Σήμερα ο παλμός εδόθη από την έκθεση της UBS η οποία και επηρέασε την εικόνα των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α. που έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Οι αναλυτές του ελβετικού οίκου τόνισαν πως η διαδικασία μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα προκαλέσει πιστωτικές ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, ωστόσο δεν αναμένεται να προκαλέσει γενικευμένη ανακεφαλαιοποίηση.
Η UBS έδωσε σύσταση «Buy» για την Eurobank και την Alpha Bank με τιμές – στόχους 0,78 ευρώ και 1,27 ευρώ αντίστοιχα, για την Εθνική Τράπεζα έκανε σύσταση «neutral» και τιμή-στόχο στα 1,15 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς διατύπωσε σύσταση «sell» με την τιμή-στόχο για 0,48 ευρώ.
Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, η Alpha Bank (που από το πρωί ξεχώριζε με τη συμπεριφορά της) έκλεισε με άνοδο 4,98% πλησιάζοντας το 1 ευρώ μετά από ημέρες, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 2,62%, η Eurobank +1,01%, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,20%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 411,21 μονάδες με άνοδο 2,65%,
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 654,57 μονάδες με άνοδο 0,72%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 646,29 μονάδες και υψηλό στις 657,36 μονάδες. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.108,43 μονάδες με νέα άνοδο 0,55%, έχοντας μακράν την καλύτερη συμπεριφορά στο Χ.Α., καθώς την περασμένη εβδομάδα κέρδισε 5,52%, ενώ το 2019 ενισχύεται περί το 13,50%.
Στο χώρο των blue chips ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με άνοδο 4,50%, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι ΟΠΑΠ, Jumbo, Viohalco και Fourlis, ενώ μικρότερα κέρδη είχαν οι Aegean Airlines, Grivalia Properties, OTE, Coca Cola HBC και ΕΛΠΕ. Με πτώση έκλεισαν οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap η θυγατρική της Ελλάκτωρ ξεχώρισε με άνοδο 3,98%, η Intracom Holdings ενισχύθηκε κατά 3,62%, Intrakat +2,90%, Κρι Κρι +2,29%, Πλαστικά Θράκης +2,25% και Attica Bank +1,29%.
Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισαν μετοχές όπως Σελόντα (νέο ράλι +12,20% με όγκο 495.109 τεμάχια), Επίλεκτος, Unibios, Προοδευτική, Βιοτέρ, Έλτον, Έλαστρον, Reds και Ελινόιλ, ενώ υποχώρησαν οι Ευρωσύμβουλοι, Ιατρκό Αθηνών, Μινωικές Γραμμές, Γενική Εμπορίου, Byte Computer, Ευρωπαϊκή Πίστη, CNL Capital, Newsphone, Παπουτσάνης και Centric. Στο σύνολο της αγοράς, 61 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.