Βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς απουσιάζουν οι πωλητές, ενώ υπάρχουν κάποιες αγορές σε τράπεζες αλλά και μετοχές της πραγματικής οικονομίας του FTSE 25 και του Mid Cap, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη ξανά πάνω από τις 600 μονάδες, με πολύ μικρό τζίρο ξανά.
Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής και το αν θα βρουν κοινή φόρμουλα και βιώσιμες λύσεις μπροστά στην πρωτοφανή κρίση που έχει φέρει αρχικά ο κορονοϊός και κατόπιν το «κλείδωμα» των οικονομιών, για πρώτη φορά στην ιστορία.
Μια κατάσταση που έφερε σε ιστορικά αρνητικά ρεκόρ όλη την επιχειρηματικότητα και την οικονομική λειτουργία της ευρωζώνης – και όχι μόνο – κατά τη διάρκεια του Απριλίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα. Μια κατάσταση που ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να παραταθεί, καθώς θα υπάρξουν δομικοί τριγμοί σ’ όλη τη λειτουργία των κοινωνιών, με ελλείψεις αγαθών, τεράστια ανεργία και το φόβο χειρότερων εξελίξεων από την απόγνωση που αυτές οι καταστάσεις επιφέρουν.
Πλέον, οι χώρες και οι οικονομίες βρίσκονται μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα της επανεκκίνησης μετά το lockdown πολλών εβδομάδων, που ακύρωσε κάθε παραγωγική διαδικασία, «έσβησε» τις μηχανές των εργοστασίων και σταμάτησε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η επάνοδος και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς – τουλάχιστον έως ότου βρεθεί αποτελεσματική «άμυνα» (εμβόλιο) για τον κορονοϊό – τίποτα δε θα είναι το ίδιο στις κοινωνίες, στην κατανάλωση, στη διασκέδαση, στον τουρισμό, στα ταξίδια και στη λειτουργία όλου του συστήματος.
Χιλιάδες – πανευρωπαϊκά – μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν άμεσα το ενδεχόμενο πτώχευσης, καθώς πλήττεται διεθνώς η μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού, των ταξιδιών και όλης της «αγοράς» πέριξ αυτών, με δεκάδες κλάδους να αντιμετωπίζουν πρωτοφανή προβλήματα.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικοί θεσμοί της Ε.Ε., η ΕΚΤ αλλά και η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να δείχνουν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα και να αναγκάζονται σε υποχρεωτικό… σπάσιμο των δημοσιονομικών και άλλων ταμπού που ίσχυαν την προηγούμενη εποχή της… κανονικότητας.
Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται διαλλακτική και έτοιμη να συμβάλει περισσότερα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ανέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτεί ομόλογα που χαρακτηρίζονται ως «junk» ως εγγυήσεις για την παροχή δανείων.
Εντός αυτών των εξελίξεων και μολονότι οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται αδιάφορα και ισορροπητικά, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει διάθεση βελτίωσης της εικόνας του, με το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 600 μονάδες καθώς διαπραγματεύεται στις 610 μονάδες με άνοδο 2,47%.
Ο τραπεζικός δείκτης που έχει υστερήσει πάρα πολύ τελευταία ενισχύεται κατά 6,63% στις 327 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 βρίσκεται στις 1.469 μονάδες με άνοδο 2,82%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ, κινούμενη ασφαλώς σε καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας που διαμορφώθηκε μόλις στα 37,7 εκατ. ευρώ και ήταν μια από τις μικρότερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών μηνών.
Στον FTSE 25 κέρδη άνω του 6% έχουν οι Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ καλή εικόνα έχουν τίτλοι όπως Τιτάν, Eurobank, ΟΠΑΠ, Jumbo, Lamda Development, Viohalco, Aegean Airlines, ΔΕΗ, Fourlis και ΑΔΜΗΕ. Στον Mid Cap ξεχωρίζει η Attica Bank με άνοδο άνω του 7%, ενώ κέρδη σημειώνουν και οι Πλαστικά Θράκης, Autohellas, MIG, Quest Συμμετοχών, Πλαίσιο, Profile, Έλτον και Ικτίνος. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι καλή με 74 μετοχές σε άνοδο και 26 σε πτώση.