Οριακές μεταβολές κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, στον απόηχο του χτεσινού sell off μετά την ανακοίνωση νέων lockdown σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ εντείνονται οι φόβοι των επενδυτών για επέκταση και αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πιο αναλυτικά, ο απνευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 341,76 μονάδες, με απώλειες 0,12%, με τους περισσότερους επιμέρους τομείς να διαμορφώνονται σε αρνητικό έδαφος, ενώ κέρδη κατέγραψε μόνο ο ταξιδιωτικός κλάδος και ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, που ενισχύθηκαν κατά 2,4%, την στιγμή που ο τομέας των ΜΜΕ σημείωσε πτώση 1%.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,32% και διαμορφώθηκε στις 11.598 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,03% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δείκτη CAC 40 στο Παρίσι, που έκλεισε στις 4.569 μονάδες.
Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στις 5.581 μονάδες με πτώση 0,02%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 17.872 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,14%.
Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 6.411 μονάδες, με πτώση 0,97%.
Στη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη, η κατάσταση της πανδημίας επιδεινώνεται και απαιτεί ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, γεγονός που απεικονίζεται στις αγορές και έγινε ιδιαίτερα εμφανές χτες όταν και καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μετά από σύσκεψη πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια», ενώ την επιβολή lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία της πανδημίας.
Με τις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης να εισέρχονται σε δεύτερο lockdown και πολλές άλλες χώρες στη γηραιά ήπειρο να βρίσκονται σε οριακό σημείο, οι φόβοι των επενδυτών ότι ενδέχεται να συντριβεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα στη γηραιά Ήπειρο καθορίζουν το ρυθμό των τελευταίων συνεδριάσεων.
Στη αλλαγή του κλίματος της σημερινής συνεδρίασης έπαιξε ρόλο η ανακοίνωση της ΕΚΤ, που «δήλωσε» έτοιμη να συνδράμει για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας, προαναγγέλοντας τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.