Ένας... διάδρομος γυμναστικής δείχνει το άμεσο μέλλον των αγορών

Ένας... διάδρομος γυμναστικής δείχνει το άμεσο μέλλον των αγορών

Την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, η τιμή της μετοχής της Peloton Interactive σημείωσε «βουτιά» 23,93%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας εξοπλισμού γυμναστικής, ότι προχωρά σε προσωρινή διακοπή της παραγωγής ποδηλάτων και διαδρόμων, εξαιτίας της χαμηλότερης του αναμενόμενου ζήτησης. Το πόσο προσωρινή θα αποδειχθεί η παύση της παραγωγής θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και από το πόσο θα επηρεαστούν τα νοικοκυριά από την απόσυρση των μέτρων στήριξης που είναι έτοιμη να ξεκινήσει η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η εταιρεία που προσπαθεί να φέρει το γυμναστήριο μέσα στο σπίτι, προσφέροντας ποδήλατα και διαδρόμους γυμναστικής που διαθέτουν μεγάλες οθόνες και συνδέονται στο διαδίκτυο για μία πλήρη γυμναστηριακή εμπειρία, πολλαπλασίασε τις πωλήσεις της μέσα στην πανδημία. Είδε επίσης τη μετοχή της να καταγράφει κέρδη περίπου 750% από τον Μάρτιο του 2020 και τα χαμηλά της πανδημίας έως τα μέσα Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, το τελευταίο δωδεκάμηνο η Peloton σημειώνει πτώση 85%.

Μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο, όμως όταν μία εταιρεία οργάνων γυμναστικής φτάνει τα 50 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση είναι μεγάλη επιτυχία και ένα εξαιρετικό case study, όπως εντυπωσιακή είναι και η πτώση της κεφαλαιοποίησής της στα 8,47 δισ. δολάρια σήμερα.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η περίπτωση της Peloton μας δείχνει σε μεγάλο βαθμό τι πρέπει να περιμένουμε το 2022 για ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών (όπως π.χ. η Zoom και η DocuSign) που δέχθηκαν τεράστια ώθηση μέσα στην πανδημία, είτε γιατί προσέφεραν κάτι που ήταν απαραίτητο, είτε γιατί ωφελήθηκαν από την άπλετη ρευστότητα στο σύστημα.

Η Peloton δέχθηκε μέσα σε 12 μήνες παραγγελίες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα δεχόταν σε αρκετά χρόνια, κι έτσι η τιμή της έφτασε στα 167 δολάρια τον Ιανουάριο του 2021, από 30 δολάρια πριν την πανδημία. Δεν είναι τυχαίο δε, που το αποκορύφωμα των πωλήσεων σημειώθηκε με τις τελευταίες επιταγές που μοίρασε ο Τζο Μπάιντεν. Όμως από το β’ τρίμηνο του 2021 η ζήτηση άρχισε να εξασθενεί και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μαζική φυγή μεγαλοεπενδυτών, που με τη σειρά της οδήγησε την τιμή της μετοχής στα 25,64 δολάρια την περασμένη Παρασκευή.

Τι μας δείχνει, λοιπόν, το παράδειγμα της Peloton; Ότι η μεγάλη ώθηση που δέχθηκαν πολλές τεχνολογικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των lockdown, είτε λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και στις ανθρώπινες επαφές, είτε λόγω των χρημάτων που έριξαν οι κυβερνήσεις από το ελικόπτερο, έφτασε στο τέλος της. Γι’ αυτό η Peloton γκρεμίστηκε, γι’ αυτό η DocuSign χάνει 62% από τον περασμένο Ιούλιο και γι’ αυτό η Zoom υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 67% το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Κάποιοι πίστεψαν ότι το «πάρτι» θα συνεχιζόταν για πάντα, ωστόσο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποκαλύψει τις πραγματικές – και φυσικά περιορισμένες - δυνατότητες ανάπτυξης της… κάθε Peloton, σε περιβάλλον χωρίς αυστηρά lockdown, χωρίς επιταγές από το κράτος αλλά και αυξημένου ανταγωνισμού.

Το θέμα είναι πόσες «Peloton» υπάρχουν ακόμη στον Nasdaq, μετοχές που μπορούν τις επόμενες εβδομάδες να μετατρέψουν τη διόρθωση κατά 14%, που έχει υποστεί ο τεχνολογικός δείκτης της Wall Street το τελευταίο τρίμηνο, σε bear market. Πόσες προβεβλημένες εταιρείες πωλούν εμπορευματοποιημένα μηχανήματα, με χαμηλά περιθώρια κέρδους, ενώ έχουν… αστρονομικές αποτιμήσεις;

Κάποιοι δείχνουν την πολυδιαφημισμένη Tesla, η οποία έχει καταφέρει πολλές φορές στο παρελθόν να διαψεύσει τις Κασσάνδρες. Η μετοχή της Tesla σημειώνει πτώση 31% από τις αρχές Νοεμβρίου 2021 και 20% μέσα στο νέο έτος, όταν έχει ανακοινώσει ότι δεν θα λανσάρει κάποιο νέο μοντέλο φέτος.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι πωλήσεις της Tesla διπλασιάστηκαν σχεδόν στα 100 δισ. δολάρια την περίοδο 2019-2021. Όμως στο ίδιο διάστημα η εταιρεία του Elon Musk κατέγραψε μία άκρως εντυπωσιακή χρηματιστηριακή έκρηξη με την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει από τα 50 δισ. δολάρια, σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια. Μπορεί να είναι φούσκα σε μία συγκυρία που η «επήρεια» των μέτρων στήριξης περνάει, προμηνύοντας αντιστροφή της κατανάλωσης;