Η επαναφορά του δείκτη S&P στο επίπεδο των 4600 μονάδων, (άνοδος κατά 11%, τις τελευταίες δύο εβδομάδες), έχει τα χαρακτηριστικά ενός ανοδικού ράλι στην αγορά που μπορεί να δώσει τη θέση του σε μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι λένε ότι αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια για μια αγορά που έχει αναρριχηθεί «παρά τα σαφώς πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη».
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανάλυσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η επιθετική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επιδιώκει να αυξήσει απότομα τα επιτόκια φέτος για να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό.Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το selloff κατά 12% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου δεν έχει τελειώσει και τα απότομα ράλι είναι χαρακτηριστικό της αστάθειας στις bear markets.
«Το επιδεινούμενο μακροοικονομικό υπόβαθρο και η μη φιλική προς την αγορά Fed καθιστούν απίθανο τα διαρκή κέρδη των μετοχών των ΗΠΑ», έγραψαν οι Gonzalo Asis και Riddhi Prasad. Η Fed δεν είναι πιθανό να σώσει την αγορά σε κανένα σημείο και, στην πραγματικότητα, η κεντρική τράπεζα καλωσορίζει αυστηρότερους οικονομικούς όρους για να βοηθήσει τη μάχη της ενάντια στον πληθωρισμό.
Προς το παρόν, οι επενδυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις. Οι δείκτες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού διατηρούν τα κέρδη τους παρόλο που και οι αποδόσεις των ομολόγων του διετούς πέρασαν πάνω από το επιτόκιο του 10ετούς για πρώτη φορά από το 2019, και παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ακόμα αναταράξεις στις αγορές εμπορευμάτων, με τα λιπάσματα να είναι το πιο πρόσφατο προϊόν που οι τιμές του εκτοξεύονται και ακολουθούν και τα υπόλοιπα προϊόντα της διατροφικής μας αλυσίδας.
Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να είναι αυξημένες, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που η Fed έχει υποσχεθεί να μειώσει, ακόμα και αν βλάψει τη ζήτηση. Στον αντίποδα, υπάρχουν οι ταύροι που υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να αποφέρουν κέρδη που να δικαιολογούν τις αποτιμήσεις, λόγω της απομόνωσης της Αμερικής από τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη Ρωσία.
Το ποιoς έχει δίκαιο θα φανεί με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στις ΗΠΑ. Οι επιπτώσεις της ανόδου των πρώτων υλών και της ενέργειας είναι σίγουρο ότι θα επιδεινώσουν την εικόνα, το ζητούμενο είναι το πόσο.
Σύνηθες τακτική των αγορών όταν θέλουν να διατηρήσουν το ανοδικό ή καθοδικό momentum αποτελεί το γεγονός να περιμένουμε χειρότερα αποτελέσματα, αλλά αυτά να βγαίνουν καλύτερα και το αντίστροφο, με αποτέλεσμα και οι δείκτες να διατηρούν την αντίστοιχη πορεία τους.
Καθώς όλοι περιμένουν τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι που θα σηματοδοτήσει το τέλος των εχθροπραξιών, οι αγορές προετοιμάζονται να το πανηγυρίσουν!
Τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της και αυτή η κρίση, και έχουμε αναλύσει εκτενέστερα σε προηγούμενά μας άρθρα, θα είναι ικανά να βάλουν την παγκόσμια οικονομία σε μεγάλες περιπέτειες, ιδίως τις χώρες όπου το χρέος τους συνεχίζει να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη.
Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς το χρέος μας εξακολουθεί να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των χωρών του πλανήτη (206,7% του ΑΕΠ) πίσω από το Σουδάν (209,9%) και την πρώτη Ιαπωνία (256,9%) αν εξαιρέσουμε την ιδιαιτερότητα του ιαπωνικού χρέους τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι σε λίγο θα καταλάβουμε την πρώτη θέση στον πλανήτη!
Ο θεός βέβαια αγαπάει την Ελλάδα, καθώς οι δύο κρίσεις που περάσαμε ενίσχυσαν τα κρατικά ταμεία μέσω της ΕΚΤ, ως πότε όμως; Είναι πλέον ευρύτερα γνωστό ότι τα λεφτόδεντρα δεν υπήρξαν ποτέ! Ο λογαριασμός θα έρθει και θα είναι και πάλι δυσβάσταχτος!
Θα ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει και γιατί χρωστάμε και πάλι, παρόλα τα δυσβάσταχτα μέτρα που λάβαμε και πληγώσαμε την ελληνική κοινωνία. Που διώξαμε τα παιδιά μας, τους φίλους, τους συγγενείς μας στο εξωτερικό! Πιστεύω ότι έπειτα από δύο απανωτές παγκόσμιες και διαφορετικές κρίσεις θα αργήσουμε να δούμε τους εξωγήινους (βέβαια εδώ ισχύει το ποτέ μην λες ποτέ!).
Οι επόμενες μέρες θα πρέπει να μας προβληματίσουν παρά να μας καθησυχάζουν. Η λήξη του πολέμου θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής στον πλανήτη μας, που θα έχει πολλά αρνητικά στοιχεία από τον περασμένο αιώνα, που όλη η ανθρωπότητα προσπαθούσε να ξεχάσει και να τα τοποθετήσει στο βάθος του χρονοντούλαπου της ιστορίας μας.
Οι παγκόσμιοι δείκτες θα δώσουν το στίγμα της πορείας που θέλουν να ακολουθήσουν σε λίγες ημέρες με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των εταιρειών όπου θα φανεί η επίδραση του Ουκρανικού στην πορεία των κερδών αλλά και στις μελλοντικές προβλέψεις αυτών.
Αν αυτά αποδειχθούν λίγο καλύτερα από τα χειρότερα, τότε ένα τελευταίο Suckers Rally, θα ξεδιπλωθεί μπροστά στις οθόνες μας. Αν αποδειχθούν χειρότερα η βιαιότητα της διόρθωσης θα παρασύρει και τους αμερικάνικούς δείκτες σε πολύ - πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Οι πληγές που θα ανοίξουν, είτε με τη μία είτε με την άλλη πορεία θα είναι πολλές αλλά σε βάθος χρόνου διαχειρίσιμες για όσα κράτη είναι οργανωμένα και μεθοδικά.
Η χώρα μας παρόλο που έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια θα βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο των δανειστών της, καθώς η άνοδος των επιτοκίων της εξυπηρέτησης του τερατώδους δημοσίου χρέους, η αδυναμία εξυπηρέτησης του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους, θα την οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες, που ακόμα και ο «από μηχανής θεός» των αρχαίων μας προγόνων, θα μας γυρίσει την πλάτη!