Είναι ίσως η πρώτη φορά, ύστερα από περίπου επτά μήνες, που το αργό πετρέλαιο δείχνει να έχει αυξημένες πιθανότητες να δοκιμάσει να ξεφύγει ανοδικά από το εύρος διακύμανσης ανάμεσα από τα 35 – 45 δολάρια το βαρέλι (δεν έχει μεγάλη σημασία για το ποιο συμβόλαιο μιλάμε, το Brent ή το WTI, αφού η διαφορά τους είναι σχετικά μικρή αυτή την περίοδο). Δεν είναι καθόλου εύκολο «εγχείρημα» αλλά η πιθανή επιτυχία του θα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα καλά νέα που μάθαμε την Δευτέρα που μας πέρασε σχετικά με την πρόοδο στις δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού τα οποία άλλαξαν άρδην την ψυχολογία σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές.
Είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολο να προβλέψουμε το τι θα γίνει. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του αισιόδοξου και υπέρ του απαισιόδοξου σεναρίου, επιχειρήματα που έχουν σχέση με την εξέλιξη της προσφοράς και της ζήτησης για αργό πετρέλαιο, καθώς και με την κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς του αργού. Το πολύ καλό νέο από την Pfizer ξάφνιασε αρκετά την αγορά και ειδικά τους πωλητές που είχαν συνηθίσει το εύρος διακύμανσης των τελευταίων μηνών και δεν φοβόντουσαν σχεδόν καθόλου την πιθανότητα ανοδικής διαφυγής της τιμής. Πολλοί από αυτούς υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά την μεγάλη άνοδο που σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Δευτέρας και πλέον διστάζουν να ανοίξουν θέσεις πώλησης, αντιλαμβανόμενοι πως κάτι μπορεί όντως να έχει αλλάξει. Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει είναι το ότι αυξήθηκε πολύ η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις για επαναφορά της αγοράς πετρελαίου στα προ πανδημίας επίπεδα προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, αφού η κυκλοφορία των εμβολίων που θα επισπεύσουν την επιστροφή της οικονομίας σε φυσιολογικό τρόπο λειτουργίας μάλλον θα είναι πραγματικότητα στους πρώτους μήνες του 2021. Το τέλος του 2021 μπορεί να απέχει αρκετά από τώρα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές τείνουν πάντα να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις .
Πέρα από την ψυχολογία των επενδυτών, τα πράγματα όσον αφορά στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης είναι αρκετά μπερδεμένα. Ας αρχίσουμε από ό,τι μπορεί να υποστηρίξει το ανοδικό σενάριο τιμών. Πρώτον, η ζήτηση στην Κίνα και την Ασία γενικότερα έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ινδία, παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο αύξηση της ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ σε σχέση με τον περσινό. Οι θετικές εξελίξεις σε αυτές τις περιοχές είναι (κατά τους αισιόδοξους) αρκετές για να αντισταθμίσουν την νέα μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεύτερον, όπως προκύπτει από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πιθανότητα να παραταθεί η χρονική διάρκεια των μειώσεων στην παραγωγή πετρελαίου των χωρών που συμμετέχουν στον OPEC + πέρα από τον Ιανουάριο του 2021 είναι αρκετά σημαντική. Τρίτον, σύμφωνα με πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις, η παραγωγή πετρελαίου στις Η.Π.Α. μάλλον θα είναι κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως μικρότερη της αρχικά εκτιμώμενης, συμβάλλοντας στην μείωση της προσφοράς. Τέταρτον, η μεγάλη μείωση των επενδυτικών δαπανών από τις αμερικανικές – και όχι μόνον αυτές – πετρελαϊκές εταιρείες αυξάνει τις πιθανότητες για μειωμένη παραγωγή σε ορίζοντα αρκετών μηνών από τώρα, ενώ το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ πετρελαϊκών εταιρειών όπως και η στροφή αρκετών από αυτές προς το φυσικό αέριο μάλλον θα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.
Από την άλλη μεριά, αν το εξελισσόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν τεθεί σύντομα υπό έλεγχο η νέα μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου μπορεί τελικά να είναι συγκρίσιμη αυτής που παρατηρήθηκε την άνοιξη. Επίσης, η εξομάλυνση της κατάστασης στην Λιβύη σημαίνει πως σύντομα θα επανέλθει στην αγορά μία μεγάλη ποσότητα πετρελαίου από την αφρικανική χώρα, ίσως πάνω από 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εξουδετερώνοντας ένα μέρος των περικοπών στην παραγωγή από τις χώρες του OPEC +. Κάτι άλλο που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως οι περισσότερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που έχουν προχωρήσει τώρα σε περικοπές της παραγωγής έχουν περιορισμένα περιθώρια αντοχής λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών τους αναγκών. Επίσης, είναι βέβαιο πως μία σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα ξαναφέρει στο παιχνίδι κάποιους από τους Αμερικανούς παραγωγούς που αυτή την στιγμή έχουν απενεργοποιήσει κάποιες από τις πετρελαιοπηγές τους. Βλέποντας πιο μεσοπρόθεσμα, η στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα είναι υπαρκτή, δυναμώνει όσο περνά ο καιρός και έχει φθάσει πλέον και στην Κίνα, οπότε δεν πρέπει να περιμένουμε ουσιαστική αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.
Η εκτίμησή μας είναι πως η θετική ψυχολογία και η ανάγκη των επενδυτών να δοκιμάσουν, ύστερα από πολύ καιρό, μία αλλαγή, θα υπερισχύσουν των αρκετών αμφιβολιών για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Αν έχουμε δίκιο, η ανοδική διάσπαση των 45 δολαρίων δεν θα αργήσει, ειδικά αν τις επόμενες μέρες έλθουν και άλλες θετικές ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία των ερευνών για το εμβόλιο. Εφόσον γίνει αυτό, ο επόμενος ανοδικός στόχος μάλλον θα είναι ανάμεσα από τα 50 και τα 55 δολάρια/βαρέλι, που ήταν η τιμή του πετρελαίου λίγο πριν την ανοιξιάτική κατάρρευσή της.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.