Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, μερικής αναδιάρθρωσης θέσεων αλλά και ελεγχόμενης διόρθωσης ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας και ειδικά του ευρύτερου ενεργειακού τομέα (Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή) να ξεχωρίζουν εν αντιθέσει με τις τράπεζες που πιέστηκαν, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει όμως τις 660 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 661,19 μονάδες με πτώση 0,36%, έχοντας ημερήσια διακύμανση μόλις 7,09 μονάδων ή 1,07%, με χαμηλό στις 660,23 μονάδες (-0,51%) και υψηλό στις 667,32 μονάδες (+0,56%). O FTSE 25 έκλεισε στις 1.585,54 μονάδες με διόρθωση 0,51%, έχοντας ημερήσια διακύμανση 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 332,80 μονάδες με πτώση 3,38%, ενώ έφτασε να χάνει έως 3,73% στο χαμηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ, μειωμένη έναντι των 50,1 εκατ. ευρώ της Τρίτης και των 67,2 εκατ. της Δευτέρας.
Στη συνεδρίαση δέσποσε η είδηση της εισόδου του μεγάλου ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό της κεφάλαιο του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας Ελλάκτωρ, κάτι που έφερε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον στη μετοχή, καθώς αλλάζουν οι προοπτικές για τον όμιλο. Η μετοχή έκλεισε στα 1,3720 ευρώ με άνοδο 29,92%, ενώ διακινήθηκε όγκος 5,77 εκατ. μετοχών, μέσω τζίρου 7,27 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, έμειναν και 58,510 τεμάχια ανεκτέλεστο. Το fund που ελέγχει το 30,26% της ΓΕΚ Τέρνα, έχει ήδη αποκτήσει το 4,96% της Ελλάκτωρ με option να φτάσει έως το 17,51% εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Κλειδωμένη στο +29,75% στα 1,16 ευρώ έκλεισε και η μετοχή της Reds, της θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, ενώ διακινήθηκε όγκος 135.239 τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 66,6 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, εντυπωσιακή δυναμική συνεχίζει να δείχνει η μετοχή της ΔΕΗ που έκλεισε σε νέα υψηλά τελευταίων ετών και στα 5,25 ευρώ με άνοδο 3,14% και όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια! Στις 17 τελευταίες συνεδριάσεις από 24 Αυγούστου η ΔΕΗ έχει κάνει ράλι +39%, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την εξυγίανση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας και τη μετάβασή της σε εποχή βιώσιμης λειτουργίας.
Κέρδη 2,36% είχε και το ΑΔΜΗΕ, στο +1,79% η ΕΥΔΑΠ και +1,21% η Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, διόρθωση άνω του 4% είχε η Πειραιώς, άνω του 3% υποχώρησαν οι Alpha Bank και Εθνική, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Lamda Development.
Στον Mid Cap η τελική εικόνα ήταν μοιρασμένη. Κέρδη άνω του 5% είχε η Intrakat, ενώ ενισχύθηκαν και οι AVAX, Κρι Κρι (εξαιρετικά αποτελέσματα με αύξηση τζίρου και κερδών και νέα σημαντική ανάπτυξη στις αγορές εξωτερικού), Profile (τέταρτη σερί ημέρα ανόδου με φόντο την επένδυση 5 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη), ΟΛΘ, ΙΑΣΩ, Έλτον και Πλαίσιο.
Αντιθέτως, πτωτικά έκλεισαν οι MIG, Ικτίνος, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ολυμπιακή Τεχνική, Autohellas, Attica Bank και Intracom Holdings. Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως ΑΝΕΚ, Βογιατζόγλου, Intralot, Μύλοι Κεπενού, Μοτοδυναμική, Π. Πετρόπουλος, Φιερατέξ, Ελγέκα και Κλουκίνας Λάππας. Στο σύνολο της αγοράς, παρά την πτώση του Γ.Δ. υπήρξε σχετική εικόνα ισορροπίας με 43 ανοδικές και 50 πτωτικές μετοχές.
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «επόμενο σοβαρό εμπόδιο για το Γενικό Δείκτη είναι οι 682 μονάδες, ενώ οι 660 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη (σ.σ. κάτι που σήμερα επιβεβαιώθηκε). Αν χάσει αυτή την περιοχή, τότε θα δούμε μεγαλύτερη διόρθωση».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λ. Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, σημειώνει πως «οι κρίσιμες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 670 με 680 μονάδων δεδομένου ότι το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας. Θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες στο γεωπολιτικό μέτωπο, στην πανδημία και την ελληνική οικονομία για να μπορέσουμε να υπερβούμε ανεπιστρεπτί τα προαναφερθέντα επίπεδα», σημειώνει ο αναλυτής.