Οι ανοδικές αγορές είθισται να γράφουν στατιστικά έξω από την συνήθη καμπύλη των παρατηρήσεων και το φετινό ράλι δεν είναι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες μετράει ο Γενικός Δείκτης και 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο και αξιόλογες αποδόσεις σχεδόν σε όλο φάσμα του ταμπλό. Η υποψία εισόδου νέων παικτών στην Αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capital Group στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αφετέρου από την συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην τηλεδιάσκεψη του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη.
Η είσοδος νέου χρήματος αποτελεί βασική παράμετρο για την συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νεών παικτών είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Ούτε τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις διαθέσεις και να διορθώσουν μετριοπαθώς τα υψηλά 10 μηνών που καταγράφει το ΧΑ. Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών μεταξύ τραπεζών και εμποροβιομηχανικών τίτλων έχει συμβάλει στην ομαλή απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών που σε άλλες συνθήκες σηματοδοτούσε και το τέλος της τάσης. Πίσω από όλα βρίσκεται η προοπτική του εμβολίου και η πίστη ότι μετά την Άνοιξη η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας. Από τα τρίμηνα των τραπεζών διαπιστώθηκε ακόμα ότι η ζημιά από την πανδημία είναι διαχειρίσιμη και εντός των δυνατοτήτων της επόμενης χρήσης. Πολύ ικανοποιητική ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συμπληρώνοντας μια ομάδα αρκετών δεικτοβαρών εταιριών που όχι μόνο άντεξε αλλά εξέπληξε με τις επιδόσεις τους. Επομένως η Αγορά δικαιούται να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που έχασε μετά το Μάρτιο καθώς το κλίμα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαισιόδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον πάνω στην αντίσταση παίζοντας τις… καθυστερήσεις των καθυστερήσεων πριν την διόρθωση.
Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τώρα η εικόνα ήταν μονότονα ανοδική με συνεχή νεότερα υψηλά και κλεισίματα προς το υψηλό ημέρας. Έχοντας μια τέτοια ορμή η αγορά είναι επόμενο τα τεχνικά όρια να πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε πολυήμερες υπερτιμήσεις έχοντας πλέον και την εβδομάδα σε απόσταση αναπνοής από το επίπεδο που ορίζει το σημείο υπερτίμησης.
Η μεγάλη εικόνα έχει πλέον ξεκάθαρο σχηματισμό αντιστροφής «W» και απομένει μια ακόμα ανοδική φάση που θα φέρει το Γενικό Δείκτη στις 884 μονάδες. Πριν από αυτό το σημείο θα υπάρξει μια μικρή στάση για ανάσες, κατοχύρωση κερδών και εναλλαγή πρωταγωνιστών. Το τεχνικό ζητούμενο για να μείνει το σενάριο των 884 μονάδων ενεργό είναι η διατήρηση πάνω από τις 730 μονάδες.
Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας
Με αποτελέσματα ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα καθώς η Intralot παίρνει σειρά την Δευτέρα ωστόσο το βάρος θα πέσει στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα της ίδια ημέρας. Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στην Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νικάς, η διαδικασία συμμετοχής στην αύξηση ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Την Τεταρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Στις 10 Δεκεμβρίου οι αγορές περιμένουν την ΕΚΤ η οποία μπορεί να μην αλλάξει τα επιτόκια αλλά σίγουρα θα δώσει στοιχεία για το Ευρωσύστημα και πιθανόν κάποιες κατευθύνσεις για την νέα χρονιά. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Την Παρασκευή τέλος ακολοθούν δύο συνελεύσεις με ενδιαφέρον, αφενός η ΕΛΓΕΚΑ με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά (7 εκατ. ευρώ) αφετέρου η Forthnet θα εκλέξει νέο Δ.Σ.